Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

3 godziny temu, Furjat napisał:

poprosiłem matkę, aby rano ja napowietrzyła i zadała uwodnione drożdże (us-05). 

Mama główny piwowar, wykonała najważniejsza czynność. Czy te drożdże mama uwodniła tuż przed zadaniem czy Ty jej je uwodniłeś dzień wcześniej? 

Link to comment
Share on other sites

Dodatek whirlflocka mógł się do tego przyczynić? 
Myślę że tak, u siebie zauważyłem że whirlflock powoduje że osad białkowy się wytrąca po schłodzeniu i po przepuszczeniu przez hopstopera. U ciebie tego osadu jest sporo, Ale z tego co czytałem nie ma się czym martwić bo te osady stanowią pożywienie dla drożdży.

Proponuję przenieść dalsza dyskusje do piaskownicy, to nie jest temat na ostry dyżur.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, anatom napisał:

Mama główny piwowar, wykonała najważniejsza czynność. Czy te drożdże mama uwodniła tuż przed zadaniem czy Ty jej je uwodniłeś dzień wcześniej? 

Sama uwodniła na 30min przed zadaniem. Uprzedzając kolejne pytanie - tak, woda była przegotowana i schłodzona do temp pokojowej ;]

Edited by Furjat
Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, Furjat napisał:

Dodatek whirlflocka mógł się do tego przyczynić? 

Tak. Jak nie schłodziłeś dobrze przed przelaniem do fermentora to resztki białek tak mogły się zbić. 

Link to comment
Share on other sites

Zakupiłem zestaw na allegro od użytkownika piwoszarnia POLSKA IPA 16BLG. Nie było w paczce instrukcji a zaraz zaczynam grzać wodę. 

Może ktoś już robił ten zestaw i ma gdzieś instrukcję? 

Proszę o pomoc. 

Ten zestaw:

https://allegro.pl/oferta/polska-ipa-zestaw-surowcow-slod-piwo-domowe-6006300323?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, smerf08365 napisał:

Zakupiłem zestaw na allegro od użytkownika piwoszarnia POLSKA IPA 16BLG. Nie było w paczce instrukcji a zaraz zaczynam grzać wodę. 

Może ktoś już robił ten zestaw i ma gdzieś instrukcję? 

Proszę o pomoc. 

Ten zestaw:

https://allegro.pl/oferta/polska-ipa-zestaw-surowcow-slod-piwo-domowe-6006300323?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Pisz do piwoszarni!!

Link to comment
Share on other sites

Dopiero co ktoś zakładał temat o tym zestawie:

 

Swoją drogą piwoszarnia raczej daje biedne te instrukcje, zresztą chyba są do pobrania z ich strony (przy każdym zestawie). Grzej wodę, czytaj wiki.piwo.org i warz piwo ;)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 19.01.2021 o 22:31, sihox napisał:

Dopiero co ktoś zakładał temat o tym zestawie:

 

Swoją drogą piwoszarnia raczej daje biedne te instrukcje, zresztą chyba są do pobrania z ich strony (przy każdym zestawie). Grzej wodę, czytaj wiki.piwo.org i warz piwo ;)

No właśnie nie są - po kliknięciu pokazuje błąd.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Keepm00vin napisał:

Pierwszy raz mam pianę w butelce po wlaniu piwka. Kapslować?

Zaopatrz się koniecznie w zaworek grawitacyjny do rozlewu, dużo mniej niepotrzebnego napowietrzania przy butelkowaniu.

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Jancewicz napisał:

Zaopatrz się koniecznie w zaworek grawitacyjny do rozlewu, dużo mniej niepotrzebnego napowietrzania przy butelkowaniu.

Albo nałóż na kranik kawałek wężyka odpowiedniej średnicy na tyle długi by sięgnął dna butelki.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam ,mam pytanie czy zamarznięta gęstwa nadaje się do użycia, bo właśnie coś takiego mnie spotkało i zastanawiam się czy jeszcze można jej użyć, gęstwa do Wyeast Bohemian Lager, 

20210212_150054.jpg

20210212_150039.jpg

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Krzysiek 05 napisał:

Witam ,mam pytanie czy zamarznięta gęstwa nadaje się do użycia, bo właśnie coś takiego mnie spotkało i zastanawiam się czy jeszcze można jej użyć, gęstwa do Wyeast Bohemian Lager, 

 

Wygląda jakby jeszcze pracowała :)

Zaszczep nią nia trochę sterylnej brzeczki, coś na przykład al'a starter. Samemu zobaczysz czy warto.

Link to comment
Share on other sites

Dawno temu próbowałem zamrażać drożdże ze średnim powodzeniem. Na początku w wodzie później w glicerynie. Małe ilości w preformach do butelek. 

Później konsultowałem temat ze specjalistką od drożdży i takie wnioski mogę na szybko napisać:

- W czasie zamrażania bardzo dużo drożdży zginie, lód rozrywa komórki.

- Brałem małe ilości drożdży żeby je zamrażać w glicerynie (która nie zamarza w -20C) ale i tak niewiele drożdży przeżywało ze względu na stosunkowo powolny proces zamrażania. 

- W laboratoriach oczywiście drożdże się zamraża ale proces ten musi być bardzo szybki, no i temperatura to chyba gdzieś  -50--60C.

 

- Odpowiadając wprost na Twoje pytanie. Jeśli zamrozisz gęstwę, czyli maga dużo drożdży i temperatura nie będzie super niska (np do -10), to jest szansa że ok 50% drożdży przeżyje.  Zrób starter przed warzeniem. Jeśli ruszy szybko będziesz miał pewność że jest ciągle dużo żywych i nastaw ruszy bezproblemowo. 
 

Zaniechałem temat bo drożdży przeżywało mało i były słabe. Lepiej kupić świeże albo robić skosy.

 

 

 

Edited by skybert
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź, super niskiej temp.tam nie było bo taka mała lodoweczka ,przez przypadek przekreciłem na 7 ,i chyba dlatego przymroziła,ale dziwną sprawa bo obok stoi druga gęstwa w sloiku po witku,i ona nie przymarzła ,a gęstwa Bohemian Lager wczoraj wyszła że słoika jak ją zamroziło i wylał się na lodówkę. 

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zacierałem polskie ale brzęczka przed gotowaniem ma 11 BLG,jutro będę ja gotował to odleję około 1l doleję  troche wody niegazowanej aby wyszło koło 10 BLG i dam ze 2 łyżki tej gęstwy zobaczymy czy ruszy. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.