Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Recommended Posts

6 minut temu, Dave20050 napisał:

Witam, czy jedna saszetka S-04 poradzi sobie z przefermentowaniem brzeczki 19L BLG 16??? 

Sytuacja jest awaryjna, bo zabrałem się za warzenie i dopiero zauważyłem, że gestwa której miałem użyć  zamarzła w lodówce  i rozsadziło słoik. Chyba jakaś awaria lodówki  :(

Mam tylko jedną saszetkę S04... 

 

Przefermentować przefermentuje, ale mogą pojawić się skutki uboczne. Przydałyby się dwie paczki, ale jeśli nie uda się nic zdobyć, to porządnie uwodniłbym tą paczkę i zadał - jeśli nie jest stara i była przechowywana w dobrych warunkach, jest szansa, że będzie ok.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, punix napisał:

 

Przefermentować przefermentuje, ale mogą pojawić się skutki uboczne. Przydałyby się dwie paczki, ale jeśli nie uda się nic zdobyć, to porządnie uwodniłbym tą paczkę i zadał - jeśli nie jest stara i była przechowywana w dobrych warunkach, jest szansa, że będzie ok.

Drożdże były cały czas w lodówce i termin miały do połowy 2022, piwo uwarzone. Wyszło 20 L brzeczki o ekstrakcie 17 BLG... Więcej niż zakładałem. Drożdże uwodnione i zobaczymy co z tego będzie.. 

Link to comment
Share on other sites

Niedawno robiłem American ipa i uzyskałem ok 21L i 15,5BLG. Użyłem jednej saszetki us 05 i wsyztsko poszło super. Odfermentowalo do 3 blg, piwo pyszne. Nie wiem czy dużo różnia się zdolności 04 i 05 ale w moim przypadku jedna saszetka spokojnie wystarczyła 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

pierwsze zacieranie: BIAB = 5kg PA + 0,5KG płatków pszenicznych.

Płatków nie kleikowałem bo zacieram w 68 stopniach więc stwierdziłem, że nie trzeba (może błąd).

 

Jestem po godzinie takiego zacierania w temperaturach jak na załączonych zdjęciach i próba jodowa pozytywna nadal.

Zacier się nie pieni - czy to normalne? Z początku się pienił.

 

Zastanawiam się czy podgrzewanie gazem by utrzymać temperature nie podbija miejscowo temperatury do zbyt wysokiej ?

Czy możliwe że dezaktywowałem enzymy?

 

piwo 2.jpg

piwo 1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Specem od temperatur zacierania nie jestem ale wykres pokazuje skoki od ok 70 st.C do ok 62 st.C, chyba za duży rozrzut temperatura jak na 1 godzinę. Do tego widzę ziarna na talerzyku i być może przez to masz próbę pozytywną. BIAB to w zamyśle zacieranie jednotemperaturowe, w ciągu godziny od początku zacierania temperatura raczej nie powinna ci spaść o więcej jak o 2 st.C. Ile miałeś litrów tego zacieru, ze tak ci się temperatura zmieniała? Swoja drogą to niebieskiego koloru na tych zdjęciach za bardzo nie widzę więc być może zatarło się poprawnie.

Edited by CERNUNNOS
Link to comment
Share on other sites

26 litrów.

 

Jest to gar na gazie więc temperatura szybko spadała - starałem się ratować podgrzewaniem i mieszaniem.

Zrobiłem próbę na mące i jest całkiem czarny wynik w porównaniu z tym moim.

 

Dodatkowo ta sonda której użyłem chyba jest niedokładna ;/

Przy podgrzewaniu do mash out'u rozchodziły się wyniki.

 

Zastanawiam się tylko czy gotować to i chmielić czy wylać? :D

 

Edited by Szagi
Link to comment
Share on other sites

Powinno być dużo więcej wody w BIAB, pisaliśmy Ci o tym w temacie, który założyłeś. Masz gęsty zacier i to może powodować problemy z zacieraniem o ile faktycznie się nie zatarło bo bo tym zdjęciu trudno powiedzieć. Poniżej masz link w jakich temperaturach kleikują się poszczególne zboża:

http://www.blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/

Link to comment
Share on other sites

BLG wyszło 9 w 60 stopniach czyli po przeliczeniu 12.8.

 

ponadto gdy wziąłem próbkę bez ziaren próba jodowa wyglądała OK:

 

A zgodnie z blogiem: pszenica – 58-64 °C więc było.

Jak nie wyjdzie to trudno - wylać jeszcze zdążę nie?

 

 

piwo 3.jpg

Edited by Szagi
Link to comment
Share on other sites

Czyli 26,5 litrów to ilość wody na tą ilość słodu, czyli jest dobrze, myślałem, że ta wartość to suma woda+słody. Drugie zdjęcie z próbą jodową wygląda na to, ze powinno być ok. Tak na przyszłość podgrzewasz wodę do tej temperatury co ci policzył kalkulator, wrzucasz słody, sprawdzasz temperaturę ponownie i jeżeli ci nie spadła o powiedzmy więcej niż 1 st.C to nic już potem nie podgrzewasz. Należy wtedy jak najlepiej zaizolować gar aby utrzymać stałą temperaturę. Podgrzewając mocno gar z workiem do BIAB obawiałbym się, że go przypalę. 

Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pilne pytanie:

- użyłem Whirfloc pod koniec gotowania - byłem pewien, że potem whirpool robie na koniec chmielenia po schłodzeniu i wtedy oddzielam brzeczkę od osadu, teraz czytam że trzeba to zrobić na ciepło jeszcze? Czy opłaca się jeszcze czekać by to osiadło na zimno? Czy przelać w całości?

Link to comment
Share on other sites

Raz zlałem z tymi osadami po dodaniu Whirfloca, wytrąciły się w fermentorze, a piwo normalnie smakowało. Obecnie zakładam 2 litry więcej i zostawiam je w garze.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Teraz, CERNUNNOS napisał:

Whirfloc daje dużo osadów przy BIAB. Możesz ewentualnie przelać to przez worek do BIAB, tylko musisz pilnować sterylności.

Chyba nie będę ryzykował.

 

przelałem to na razie wszystko do fermentora - rozcięńczyłem jeszcze trochę wodą bo wyszło mi 15BLG a zakładałem 12.

Jak w fermentorze sensownie osiądzie to zleję to drugiego. Jak nie to zadam drożdżę.

Link to comment
Share on other sites

Oba fermentory są pełne SaniPro zaraz przed przelewaniem do nich opróżniam je do trzeciego :D

A brzeczka ma już 20 stopni i nadal sensownie nie osiada - w dalszym ciągu osad to 1/3 objętości - zadaję drożdże i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ale z Whirfloc'a się wyleczyłem chyba :P i raczej już go nie zastosuję

 

 

Edited by Szagi
Link to comment
Share on other sites

Skoro brzeczka ma już 20 st.C to to sprawdź temperatury optymalne dla twoich drożdży, żeby nie zawalić fermentacji. Z osadem czy bez to piwa raczej ci nie popsuje ale fermentacja w zbyt wysokiej temperaturze już tak.

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie to wydaje mi się że ustawiłeś strasznie niski wskaźnik absorbcji słodu. U ciebie jest 0,38 a ja stosuję 0,8-1. Dałbyś więcej wody to i zacieranie byłoby łatwiejsze i nie musiałbyś później rozcieńczać. 

Link to comment
Share on other sites

43 minuty temu, Szagi napisał:

Oba fermentory są pełne SaniPro zaraz przed przelewaniem do nich opróżniam je do trzeciego :D

A brzeczka ma już 20 stopni i nadal sensownie nie osiada - w dalszym ciągu osad to 1/3 objętości - zadaję drożdże i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ale z Whirfloc'a się wyleczyłem chyba :P i raczej już go nie zastosuję

 

 

 

Ile tego whirlfoca dałeś? Przy normalnym zacieraniu stosuję 1/2 tabletki na 22-25l, przy biab ponoć sprawdza się 1/3-1/4.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, punix napisał:

 

Ile tego whirlfoca dałeś? Przy normalnym zacieraniu stosuję 1/2 tabletki na 22-25l, przy biab ponoć sprawdza się 1/3-1/4.

 

1/2 tabletki dałem.

21 minut temu, Hary86 napisał:

Ogólnie to wydaje mi się że ustawiłeś strasznie niski wskaźnik absorbcji słodu. U ciebie jest 0,38 a ja stosuję 0,8-1. Dałbyś więcej wody to i zacieranie byłoby łatwiejsze i nie musiałbyś później rozcieńczać. 

Zostawiłem wartość default'ową.

 

Właśnie tego jeszcze trochę nie ogarniam jak przewidzieć z tych kalkulatorów BIAB jaka mi wyjdzie gęstość - stwierdziłem że lepiej jak wyjdzie gęstsze niż za rzadkie nie?

Edited by Szagi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.