Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

Witam, potrzebuje pomocy.  Brak piany w fermentacji burzliwej. Drożdże US05 zadane do 19l 14 BLG brzeczki o temp 23C, już podczas nawodnienia wydały mi się podejrzane bo kompletnie nie ruszyły w szklance, 24h po nadaniu piwo zabulgotało raz na jakiś czas więc w obawie przed namnożeniem dzikusów, zadałem drugą saszetkę. Drugie drożdże ładnie ruszyły już w szklance, po upływie 17h piwo pracuje jak szalone lecz na powierzchni nadal nie ma piany, czy mam się czego obawiać? Piwo fermentuje w temp otoczenia 15C. Oczywiście fermentora nie otwieram za każdym razem, brak piany sprawdzam za pomocą latarki. 

Link to comment
Share on other sites

@Pan_Kruszyński US-05 lubią mieć laga, sam nie pamiętam żeby ruszyły mi szybciej niż po 24h. Obstawiam że niepotrzebnie dodałeś drugą saszetkę i to co obserwujesz, to właśnie te pierwsze które dopiero się rozkręcają. Poczytaj czym są poszczególne fazy krążkowania drożdży.
https://wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edited by Hary86
Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Hary86 napisał:

@Pan_Kruszyński US-05 lubią mieć laga, sam nie pamiętam żeby ruszyły mi szybciej niż po 24h. Obstawiam że niepotrzebnie dodałeś drugą saszetkę i to co obserwujesz, to właśnie te pierwsze które dopiero się rozkręcają. Poczytaj czym są poszczególne fazy krążkowania drożdży.
https://wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Popełniłem już kilka warek na US05 a taka sytuacja zdarza mi się pierwszy raz, stąd moje zwątpienie. O ile z pracy piwa jestem zadowolony to właśnie obawiam się o ten brak piany. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Hary86 napisał:

Za każdym razem temperatura piwa była zbijana z okolic 23 do 15? Taka różnica temperatur na minus mogła je dodatkowo uśpić, przez co fermentacja jest "mniej spektakularna".

Fermentor trafił do pomieszczenia gdzie jest 18 C na 24h a potem na 15 C,  więc nie było takiej nagłej zmiany temperatury. Co sądzisz o braku piany? 

Link to comment
Share on other sites

Witam,
Potrzebuje pomocy: robiłem piwo na słodach clear i  exstra clear, zadałem drożdże i napowietrzyłem. Po 2h  zrobił się ponad 4cm osadu, zlałem znad osadu 15l do innego fermentora a pozostałe 5l z osadem zostawiłem. Pytanie moje czy drożdże żyją w toni piwa czy muszę na nowo dodawać drożdży. Jest 3h od zadania drożdży i nie ruszyły jeszcze więc nie wiem gdzie żyją czy są w fermentorze z klarownym piwem czy w tym osadzie. 

Link to comment
Share on other sites

Pytanie jakie teb drożdze, suche czy płynne?

Napewno jest ich trochę w toni. Martwe i słabe leżakują na dnie.

 

Niepotrzebnie zlewałeś znad osadu.

Osady i tak zostałby na dnie przed rozlewem. A wplywu żadnego na smak nie mają.

Obyś syfa z powietrza nie załapał.

 

No i może pojawić sie lag ze startem.

Link to comment
Share on other sites

US-04 suche uwodnione 20min, wlane i po 20min napowietrzone. To nie jest pierwsze moje piwo  tylko pierwsze na słodach clear. Osad już był powyżej kranika i nie wiem czy to było od błędu przy filtracji czy cecha słodów clear. A piwo się sklarowało jak po zimnym przełomie tyle że osad był "miekki" lekko poruszyłem fermentorem a wzbił się na kolejne 4cm 

Link to comment
Share on other sites

No ale drożdże lubią opaść na początku na dno, mogły zostać na tych osadach. Ja bym zostawił z osadami, a skoro przelałeś to chyba daj nowe drożdże, najwyżej będzie overpitching.

Link to comment
Share on other sites

Witam,
Potrzebuje pomocy: robiłem piwo na słodach clear i  exstra clear, zadałem drożdże i napowietrzyłem. Po 2h  zrobił się ponad 4cm osadu, zlałem znad osadu 15l do innego fermentora a pozostałe 5l z osadem zostawiłem. Pytanie moje czy drożdże żyją w toni piwa czy muszę na nowo dodawać drożdży. Jest 3h od zadania drożdży i nie ruszyły jeszcze więc nie wiem gdzie żyją czy są w fermentorze z klarownym piwem czy w tym osadzie. 
A po co w ogóle przelewałeś znad tego osadu? Taki osad to norma, szczególnie jak dodawałeś coś na klarowanie. Inaczej unosiłby się w toni. Zwykłe białka, a teraz drożdże zanim podjęły pracę są w wiekszosci w tym osadzie.

Wlej to wszystko z powrotem do jednego fermentora, z nad osadu bedziesz przelewał przed butelkowanien.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Wuuu napisał:

A po co w ogóle przelewałeś znad tego osadu?  Taki osad to norma, szczególnie jak dodawałeś coś na klarowanie. Inaczej unosiłby się w toni.

Przecież pisze ze używałem "Pale Ale Clear Choice Extra"  a nie coś na klarowanie  - takie dostałem na próbę. Po co przelewałem: bo osad był powyżej kranik 4cm nigdy nie wiedziałam takiego osadu a do tego był bardzo miękki lekkie dotknięcie i już się unosił. 

 

23 minuty temu, x1d napisał:

No ale drożdże lubią opaść na początku na dno, mogły zostać na tych osadach. Ja bym zostawił z osadami, a skoro przelałeś to chyba daj nowe drożdże, najwyżej będzie overpitching.

Mam już Doś dzisiaj przelewania bo zabutelkowałem 2 cydry i zrobiłem 2 piwa. Jutro rano o 4 sprawdzę jak nie ruszą to dodam S-33 bo mam takie na zapas. 

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, smerf08365 napisał:

Zabieram się za butelkowanie i mam pytanie. Ile dać cukru do piwa, które po fermentacji 14dni+14dni zeszło mi z 12 do 5blg? Uwzględniać to małe odfermentowanie, czy dać cukru normalnie? 

 

Jeżeli masz wątpliwości czy jest dofermentowane to zostawić i dofermentować. W innym przypadku dodać cukru wg kalkulatora nagazowania.

 

Ilość cukru dodanego na refermentacje jest o rząd wielkości mniejsza niż to co potencjalnie zostało w niedofermentowanym piwie więc branie pod uwage stopnia odfermentowania wg mnie nie ma sensu. Każdy niedofermentowany 1Blg na 20l piwa to (w przybliżeniu) 200g cukru.

 

Zależy jakie drożdże, jaki zasyp, jaka temperatura zacierania i fermentacji, ale w normalnych warunkach po 4 tygodniach nie ma opcji żeby drożdże nie skończyły pracy. Ja bym butelkował normalnie z dodaniem cukru wg kalkulatora.

Edited by mkrawc
Link to comment
Share on other sites

Witam, pozwolę sobie pierwszy raz skorzystać z wątku. Jutro rano chcę rozlewać milk stout. Plan jest taki aby do części piwa dodać cold brew. Cold brew nastawiłem wczoraj, ziarna kawy lekko rozkruszone w paczce. 60g zalane 0,6l zimnej wody, trzymane w lodówce. PYTANIE: Jak powinien wyglądać taki nastaw po 24 godzinach w lodówce? Jaki powinien mieć kolor, czarny jak kawa czy tylko lekko zabarwiony na brązowo? Bo u mnie jest tylko lekko zabarwiony na brązowo i nie wiem czy to ok i czy jest sens z tym w ogóle kombinować czy odpuścić. Nie wąchałem tego, bo jest dość szczelnie zamknięty i nie chcę otwierać interesuje mnie kolor. Na co dzień nie pijam kawy, nie znam się na niej ogólnie choć aromat uwielbiam. Jakby co to czytałem ten wątek, ale ten kolor mnie zastanawia.

 

Link to comment
Share on other sites

58 minut temu, darinho napisał:

Witam, pozwolę sobie pierwszy raz skorzystać z wątku. Jutro rano chcę rozlewać milk stout. Plan jest taki aby do części piwa dodać cold brew. Cold brew nastawiłem wczoraj, ziarna kawy lekko rozkruszone w paczce. 60g zalane 0,6l zimnej wody, trzymane w lodówce. PYTANIE: Jak powinien wyglądać taki nastaw po 24 godzinach w lodówce? Jaki powinien mieć kolor, czarny jak kawa czy tylko lekko zabarwiony na brązowo? Bo u mnie jest tylko lekko zabarwiony na brązowo i nie wiem czy to ok i czy jest sens z tym w ogóle kombinować czy odpuścić. Nie wąchałem tego, bo jest dość szczelnie zamknięty i nie chcę otwierać interesuje mnie kolor. Na co dzień nie pijam kawy, nie znam się na niej ogólnie choć aromat uwielbiam. Jakby co to czytałem ten wątek, ale ten kolor mnie zastanawia.

 

 

Z opisu powinno być ok. Nie jestem specjalistą od kawy, ale cold brew nigdy nie wychodziło mi tak czarne jak parzona kawa.

Najmocniejsze, jakie robiłem, było właśnie do piwa, 180g na 1,2l - kolor był gdzieś pomiędzy amber a brown ale. U ciebie stosunek kawy do wody jest mniejszy, także chyba będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, darinho napisał:

Jak powinien wyglądać taki nastaw po 24 godzinach w lodówce? Jaki powinien mieć kolor, czarny jak kawa czy tylko lekko zabarwiony na brązowo?

Zależy od stopnia palenia tej kawy. Jaśniej palona zawsze daje bardziej brązowy napar, taki herbaciany. Niezależnie czy cold brew czy normalnie parzona. W każdym razie efekt wizualny powinien być podobny do standardowego zaparzenia tej samej kawy. Boję się, że jednak u Ciebie to lekkie zabarwienie to wynik zbyt grubego mielenia. Piszesz, że tylko rozgniotłeś ziarna w paczce, a powinny przejść przez młynek jednak. Co prawda do cold brew miele się grubo ale to nadal coś jak gruboziarnisty cukier. Oczywiście sprawdź jutro jak to pachnie i smakuje - nic nie ryzykujesz. Jeśli będzie wystarczająco intensywna to może się przebije w tym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj nastawiłem starter WLP0002, ale dzisiaj raczej już nie dam rady warzyć. Planowałem 12l 10blg, więc starter wyszedł niewielki 0.5litra, wg kalkulatora 59mln drożdży na start, wiec zakładam, że raczej już to przejadły. Zakładając że uda mi się warzyć jutro, jak najlepiej przechować drożdże?
a) kręcić starter dalej

b) nie kręcić ale zostawić w temp. pokojowej
c) schować do lodówki

d) nie przejmować się bo do jutro i na piwo o takim ekstrakcie każdy sposób będzie dobry ;)

przychodzi mi jeszcze do głowy a lub b, ale dolać brzeczki, mam jakiś zapasteryzowany słoik wysłodzin (chyba 10blg) i sterylne startery po 100ml 7blg

Link to comment
Share on other sites

Po czterech dniach zorientowałem się że drożdże uwodniłem w zbyt wysokiej temperaturze. Nic nie spadło od soboty. Wczoraj dodałem hornindale w 9C i tak rosło do dziś do 14C Zastanawiam się czy powinienem napowietrzyć blenderem jeszcze raz czy to zostawić? Miał być pils, będzie ipka.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam, czy jedna saszetka S-04 poradzi sobie z przefermentowaniem brzeczki 19L BLG 16??? 

Sytuacja jest awaryjna, bo zabrałem się za warzenie i dopiero zauważyłem, że gestwa której miałem użyć  zamarzła w lodówce  i rozsadziło słoik. Chyba jakaś awaria lodówki  :(

Mam tylko jedną saszetkę S04... 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.