rpiotrek Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Zrobiła się galareta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Godzinę temu, Ppsi napisał: Witam, sprawa dosc dziwna: cos poszlo za dobrze. Warzy mi sie wlasnie Witbier z twojbrowar.pl ktory mial w planie 11° przy 20 litrach. Mi wychodzi 14° BLG, przy 24 litrach i to przed gotowaniem ? Do tej pory wydajnosc sprzetu wskazywala na ok 70-75%, teraz 95%. Zastanawiam sie co zrobilem/zmierzylem zle? 3,7 zasypu (przy czym nie wiem czy 200g platkow owsianych tez liczyc), mierzone standardowym areometrem w 20°C (raczej dziala, do tej pory nie bylo problemow, w wodzie pokazuje 0° BLG), sprzet warzelniczy to Klarstein Mundschenk. Ktos doswiadczyl takiej sytuajcji? Zastanawiam sie czy jesli serio tak wydajnie poszlo to dodawac wody przed fermentacja zeby zbic do 11° BLG? Jesli to jescze moze pomoc to ponizej temperatury i czasy zacierania (zgodnie z instrukcja ze sklepu): 52° - 20 63° - 60' 72° - 25' 78° - 10'. Na starcie 14l wody, pozniej na wysladzanie dolane jeszcze 14. Dolej do tylu, ile planujesz/lubisz, sprawdź tylko przedtem czy próbka jest z wymieszanej całości, bo np przy wysładzaniu różnie to bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Godzinę temu, Ppsi napisał: Witam, sprawa dosc dziwna: cos poszlo za dobrze. Warzy mi sie wlasnie Witbier z twojbrowar.pl ktory mial w planie 11° przy 20 litrach. Mi wychodzi 14° BLG, przy 24 litrach i to przed gotowaniem ? Do tej pory wydajnosc sprzetu wskazywala na ok 70-75%, teraz 95%. Zastanawiam sie co zrobilem/zmierzylem zle? 3,7 zasypu (przy czym nie wiem czy 200g platkow owsianych tez liczyc), mierzone standardowym areometrem w 20°C (raczej dziala, do tej pory nie bylo problemow, w wodzie pokazuje 0° BLG), sprzet warzelniczy to Klarstein Mundschenk. Ktos doswiadczyl takiej sytuajcji? Zastanawiam sie czy jesli serio tak wydajnie poszlo to dodawac wody przed fermentacja zeby zbic do 11° BLG? Jesli to jescze moze pomoc to ponizej temperatury i czasy zacierania (zgodnie z instrukcja ze sklepu): 52° - 20 63° - 60' 72° - 25' 78° - 10'. Na starcie 14l wody, pozniej na wysladzanie dolane jeszcze 14. Nie ma takie opcji by tyle wyszło z tych składników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 16 godzin temu, rpiotrek napisał: Zrobiła się galareta. Co masz na myśli? Jeszcze nie widziałem, żeby zamrożone i rozmrożone piwo zamieniło się w galaretę (jak w butelce to co najwyżej się odgazuje, bo kapsel wywali). Piwo doprowadzasz do odpowiedniej dla szczepu temperatury (albo po prostu pokojowej), na wszelki wypadek możesz dodać odrobinę tych samych (lub przeznaczonych do refermentacji) drożdży (około 1-2g na całą warkę) i rozlewasz. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że klarowałeś żelatyną i Cię porządnie poniosło z ilością, ale nawet cieżko mi zgadnąć ile trzeba sypnąć żelatyny, żeby uzyskać ponad 20l galarety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpiotrek Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 @rafple Mając na myśli galaretę pisałem o gródkach lodu. Piwo stoi w temperaturze pokojowej i już prawie rozmarzło. Pływa jeszcze gruda wielkości pięści. Chyba za chwilę zacznę rozlew. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Cześć. To mój pierwszy starter. Ok 4-tygodniowa gęstwa W-34/70 po Marcowym 14 BLG. Czy tak ma wyglądać po ok. 20-minutowym kręceniu? Nie wyjdzie mi z kolby do jutra? ? Edytowane 24 Maja 2021 przez tomlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Ja bym dał gęstwę bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 18 godzin temu, INTseed napisał: Ja bym dał gęstwę bez startera. Postawiłem starter na mieszadle i musiałem wyjść na kilka godzin, stąd mój niepokój. Oczywiście po powrocie starter wylazł z kolby. Wypchnął gazę... i przestał się pienić. Teraz po 24 godzinach kręci się już bez piany. Samej gęstwy bałem się dodać. Zbierana przy rozlewie, po 4 tygodniach w fermentorze. I do tego 4 tygodnie w lodówce. Cóż, zobaczę co z tego wyjdzie. W razie "W", mam suchary w lodówce. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 11 minut temu, tomlo napisał: Postawiłem starter na mieszadle A po co to wszystko? Gęstwę dajesz zawsze bezpośrednio do brzeczki bez robienia startera. Bez problemu ruszy, moja gęstwa z w34/70 najpierw była 6 tygodni w wiadrze robiąc pilsa, a później 8 tygodni w lodówce w 5°C i bez najmniejszego problemu ruszyła w brzeczce na Porter Bałtycki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 46 minut temu, kiwitom napisał: A po co to wszystko? Gęstwę dajesz zawsze bezpośrednio do brzeczki bez robienia startera. Bez problemu ruszy, moja gęstwa z w34/70 najpierw była 6 tygodni w wiadrze robiąc pilsa, a później 8 tygodni w lodówce w 5°C i bez najmniejszego problemu ruszyła w brzeczce na Porter Bałtycki Też mam taki plan. Porter Bałtycki. Bałem się, że będzie stara i słaba. Ale wygląda, że za bardzo się przejąłem. Albo za bardzo chciałem użyć nowe mieszadło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 9 minut temu, tomlo napisał: Albo za bardzo chciałem użyć nowe mieszadło ? Kolego, miałem dokładnie to samo na początku mojej przygody, miałem gęstwę "gwoździe i banany" po Hefeweizenie i ona leżała w piwnicy (bez lodówki) w temp około 18 stopni i to dobre 2 miesiące. Co prawda wiedziałem, że nie powinienem robić z niej startera, ale obawiałem się czy jeszcze tam coś żyje :-). Powiem tak, wylazła cała po 40 minutach. Człek uczy się całe życie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Witam wszystkich potrzebuje pilnej pomocy, wczoraj zlewałem belgian pale ale po spróbowaniu poczułem kukurydzę najpewniej dms... Co gorsza zadałem gęstwę z tego piwa do belgian blonda, dzisiaj dowiedziałem się że dms może pochodzić ze starych drożdży albo infekcja... Użyłem starych więc stąd moje obawy czy nie zakazilem nowego piwa... Może dzisiaj zagotować ubijając tym samym stare drożdże, zakażenie i zadać nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Trochę wróżenie z fusów, jedno co pewne to smak/aromat przy przelewaniu młodego piwa nie musi pokrywać się z docelowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Nie chciałbym stracić 30 l blonda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Wiesz zagotowujac to i zadając nowe drozdze raczej nie pogorszysz sprawy. Natomiast zostawiając sprawe tak jak jest obecnie tak jak napisał kolega @x1d moze być dobre piwo albo rzeczywiście drozdze sa przepracowane/zainfekowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Wyszła mi słaba wydajność w piwie pszenicznym (3kg pszenicznego i 1 kg pilznenskiego), około 9 blg przed gotowaniem. Chce osiągnąć około 12 po gotowaniu. I teraz dwa pytania. 1. Czy długie(powyżej godziny) gotowanie źle wpłynie na końcowa jakość piwa pszenicznego? 2. Ile należałoby gotować piwo, aby blg podniosło się z 9 do 12 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 A ile litrów brzeczki Ci wyszło? Można policzyć mniej więcej ile trzeba gotować. Przez długie gotowanie będzie więcej reakcji Maillarda, czyli więcej związków melanoidynowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 1 minutę temu, Mateusz Mięsny napisał: A ile litrów brzeczki Ci wyszło? Można policzyć mniej więcej ile trzeba gotować. Przez długie gotowanie będzie więcej reakcji Maillarda, czyli więcej związków melanoidynowych. 25 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Według tego https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/ wyszło że abyś był blisko tych 12 blg musiałbyś to odparować do 19L. Zakładając odparowanie około 10% na godzine to musiałbyś 2h gotować. No chyba że wyjdzie większe odparowanie niż to 10%. Mi zazwyczaj po godzinie z 24L zostawało jakieś 20-21L więc ja bym normalnie to godzinkę gotować, najwyżej trochę lżejsze piwo Ci wyjdzie. Edytowane 13 Czerwca 2021 przez Mateusz Mięsny Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Możesz gotować dłużej, efekt będzie nieco podobny do dekoktu, albo dodania słodu karmelowego, no i nieco przyciemni barwę. Gotuj na dużej mocy i odkryte, by zmaksymalizować odparowanie. Chmiel oczywiście licząc czas od końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Krótka piłka - chciałem właśnie zlewać weizena po 6 dniach fermentacji burzliwej do kega. BLG już nie schodzi, natomiast drożdże cały czas pracują - rurka bulka wyraźnie. Co robić - zlać do kega i dofermentować tamże, czy poczekać jeszcze 2-3 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Ja bym poczekał z tydzień. Jak zlejesz bez drożdży, to nie dofermentujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Utknęła mi filtracja, jest sens dodać teraz łuskę ryżową, jeśli tak to ile? Zasyp: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Trochę późno. Ale jeśli nic nie idzie to zalej ze 100-150g łuski wrzatkiem i wymieszaj z zacierem. Dobrze by było podgrzać zacier znowu, bo pewnie straci mocno temperarury.Ja zawsze zapobiegawczo przy życie i większej ilości pszenicy wrzucam łuskę.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 idzie, ale tak 0,5l na 2 minuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi