Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Też pierwszy raz słyszę o laniu wody na wężyk. Pewnie temu komuś chodziło o to aby dzięki temu uniknąć ewentualnego wbijania się słodu w wężyk i zatkaniu go. Pewnie nie zaszkodzi ale (chyba) wszyscy wlewają zacier prosto na wężyk i nie ma problemu. Ja staram się go na początku wlewać powoli, ostrożnie i nie prosto na wężyk aby właśnie słód się w niego nie powbijał. I ostrożnie też po to aby wężyk się nie przemieścił. Jak już wężyk jest przykryty to leję śmiało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te paredziesiąt sekund między zadaniem drożdży a rozpoczęciem napowietrzania coś zmienia?

 

Nie wiem.  

 

Edit: W moim przypadku nie ma innej możliwości, bo chłodzę brzeczkę w garze, a przy przelewaniu napowietrzam zlewając przez wężyk z wysokości. I dopiero potem drożdże. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam jeszcze 30min gotowania a już refraktometr pokazuje 16. Chce mieć tym razem coś słabszego niż 7%. Dolać wody już w fermentorze czy od razu przy gotowaniu?

 

Dolej już teraz, będziesz miał pewność, że z wody wszystkie nieczystości zginą.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Najpierw chłodzenie, napowietrzanie i drożdże.

Te paredziesiąt sekund między zadaniem drożdży a rozpoczęciem napowietrzania coś zmienia?

 

Nie wiem, ale zaobserwowałem u siebie szybsze starty, kiedy wpierw wlewam drożdże a dopiero potem napowietrzam... może lepiej się mieszają przy okazji? Tyle że ja używam pustej w środku rurki do bełtania w wiadrze i "bicia piany" - nic nie przelewam z wiadra do wiadra. No i działa tylko przy gęstwie - starty max do 10h (nawet dolniaków). Rekordowo S-04 ruszyły po ok. 4-5h :)

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wysładzać jeśli mam ponad 30l wody i 9kg słodu i jeden fermentor z oplotem 33l?

Wlać ile się zmieści i wysładzać a to pozostałe dodać po spuszczeniu wszystkiego?

Pierwszy raz robię tak dużą warkę i zapomniałem o fakcie braku drugiego filtratora :/

Edytowane przez klemensior
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wysładzać jeśli mam ponad 30l wody i 9kg słodu i jeden fermentor z oplotem 33l?

Wlać ile się zmieści i wysładzać a to pozostałe dodać po spuszczeniu wszystkiego?

Pierwszy raz robię tak dużą warkę i zapomniałem o fakcie braku drugiego filtratora :/

 

Na raty - przelej tyle ile wejdzie zacieru do wiadra potem to spuść - przefiltruj i dolej resztę zacieru jak zrobi się miejsce. Fakt, że będzie mało miejsca ale innego wyjścia nie masz. Następnym razem trzeba wcześniej myśleć o takich rzeczach - kupić fermentor 42 litry albo filtrować w kaście budowlanej 50 litrów, lub dokupić filtrator z oplotu i filtrować z dwóch wiader.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest też możliwość dokładnego zamieszania w garze całości zacieru i dokładnego podzielenia go na pół. Filtrujesz połowę, wylewasz i dopiero zabierasz się za resztę. Jeśli dobrze rozdzielisz i masz w miarę powtarzalny proces filtracji to już po pierwszej filtracji znasz oriengacyjną wydajność i możesz zacząć grzać pierwszą część w trakcie filtrowania drugiej...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W fermentorze 9kg młóta zmieści się bez problemu. Po prostu zrób tak jak radzi Undeath - wrzuć jak najwięcej gęstego a potem rzadkie dolewaj w miarę jak się będzie robić miejsce.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez redlum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję szybkiej i konkretnej odpowiedzi. Dziś rozlewam do butelek 20 dniowego Amerykańskiego WITa. Sam mi się ładnie wyklarował ale wolał bym mieć mętna pszenice. I teraz tak, lać do butelek jak jest a podczas refermentacji drożdże się rozmnażą w butelkach i będzie ok czy dodać podczas rozlewu do wiadra z którego rozlewam trochę gestwy z dna fermentora w którym była fermentacja? Jeśli dodać to ile na 20l piwa?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez dpiast
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś rozlewam do butelek 20 dniowego Amerykańskiego WITa. Sam mi się ładnie wyklarował ale wolał bym mieć mętna pszenice.

Nic nie rób bo te Twoje pomysły już nic nie zmienią. Jeśli piwo się samo klaruje w fermentorze to i w butelkach się wyklaruje i nic tego nie zmieni (no chyba, że jakaś infekcja).

Przy okazji, czy wiesz, że mętność Wita ma być "białkowa" i pochodzić od dodatków niesłodowanych, a nie jak w Hefe-Weizen od drożdży? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok to leje normalnie. Dzięki wszystkim :-)

 

Dr2 - nie wiem ale dzięki za info, człowiek całe życie się uczy. :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez dpiast
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdubluje temat z piaskownicy, bo mam lekkie tempo : Czy jest sens robienia startera z 11,5 grama drożdży suchych S-23 czy lepiej uwodnić dwie paczki po11,5 gr i zadać po uwodnieniu. Jeżeli jednak robienie startera ma sens, to czy trzeba trzymać się ściśle temperatury pracy drożdży podczas jego tworzenia? Na paczce mam: range 9-22 C, ideally 12-15 C
oczywiście chodzi o warzenie lagera

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.