INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Panowie ta woda 1l do zalania na początek wężyka przed filtracją może mieć 80C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Czy tylko ja nie wiem o co chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gentilis Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Panowie ta woda 1l do zalania na początek wężyka przed filtracją może mieć 80C? Przy sraczwężyku nie musisz lać wody na podbicie, przelewasz sam zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Gdzieś czytałem że najpierw leje się 1l wody aby wężyk był pod nią a później dopiero zacier wlewać. Wcześniej od razu zacier wlewałem na wężyk. Więc nie wiem co lepiej zrobić. Tak na przyszłość już pytam bo filtruje już ją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Też pierwszy raz słyszę o laniu wody na wężyk. Pewnie temu komuś chodziło o to aby dzięki temu uniknąć ewentualnego wbijania się słodu w wężyk i zatkaniu go. Pewnie nie zaszkodzi ale (chyba) wszyscy wlewają zacier prosto na wężyk i nie ma problemu. Ja staram się go na początku wlewać powoli, ostrożnie i nie prosto na wężyk aby właśnie słód się w niego nie powbijał. I ostrożnie też po to aby wężyk się nie przemieścił. Jak już wężyk jest przykryty to leję śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Będę pienił piwo przelewając z jednego fermentora do drugiego aby pianę zrobić. Czy wlać drożdze od razu i przelewać je razem. Czy najpierw zrobić pianę, a później dolać na sam koniec drożdze. Drożdze to us05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 To zależy od temperatury. Jeżeli będzie zbyt wysoka to nie dodawaj drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Najpierw chłodzenie, napowietrzanie i drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Najpierw chłodzenie, napowietrzanie i drożdże.Te paredziesiąt sekund między zadaniem drożdży a rozpoczęciem napowietrzania coś zmienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Te paredziesiąt sekund między zadaniem drożdży a rozpoczęciem napowietrzania coś zmienia? Nie wiem. Edit: W moim przypadku nie ma innej możliwości, bo chłodzę brzeczkę w garze, a przy przelewaniu napowietrzam zlewając przez wężyk z wysokości. I dopiero potem drożdże. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Mam jeszcze 30min gotowania a już refraktometr pokazuje 16. Chce mieć tym razem coś słabszego niż 7%. Dolać wody już w fermentorze czy od razu przy gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Mam jeszcze 30min gotowania a już refraktometr pokazuje 16. Chce mieć tym razem coś słabszego niż 7%. Dolać wody już w fermentorze czy od razu przy gotowaniu? Dolej już teraz, będziesz miał pewność, że z wody wszystkie nieczystości zginą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Najpierw chłodzenie, napowietrzanie i drożdże.Te paredziesiąt sekund między zadaniem drożdży a rozpoczęciem napowietrzania coś zmienia? Nie wiem, ale zaobserwowałem u siebie szybsze starty, kiedy wpierw wlewam drożdże a dopiero potem napowietrzam... może lepiej się mieszają przy okazji? Tyle że ja używam pustej w środku rurki do bełtania w wiadrze i "bicia piany" - nic nie przelewam z wiadra do wiadra. No i działa tylko przy gęstwie - starty max do 10h (nawet dolniaków). Rekordowo S-04 ruszyły po ok. 4-5h Edytowane 9 Stycznia 2017 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srd Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 czy ktoś z Łodzi może udostępnić śrutownik w trakcie najbliższego weekendu? chodzi o zaledwie 4kg słodu. Ewentualnie późniejsze terminy też mogły by wejść w grę. Proszę o kontakt na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemensior Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Jak wysładzać jeśli mam ponad 30l wody i 9kg słodu i jeden fermentor z oplotem 33l? Wlać ile się zmieści i wysładzać a to pozostałe dodać po spuszczeniu wszystkiego? Pierwszy raz robię tak dużą warkę i zapomniałem o fakcie braku drugiego filtratora Edytowane 17 Stycznia 2017 przez klemensior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jak wysładzać jeśli mam ponad 30l wody i 9kg słodu i jeden fermentor z oplotem 33l? Wlać ile się zmieści i wysładzać a to pozostałe dodać po spuszczeniu wszystkiego? Pierwszy raz robię tak dużą warkę i zapomniałem o fakcie braku drugiego filtratora Na raty - przelej tyle ile wejdzie zacieru do wiadra potem to spuść - przefiltruj i dolej resztę zacieru jak zrobi się miejsce. Fakt, że będzie mało miejsca ale innego wyjścia nie masz. Następnym razem trzeba wcześniej myśleć o takich rzeczach - kupić fermentor 42 litry albo filtrować w kaście budowlanej 50 litrów, lub dokupić filtrator z oplotu i filtrować z dwóch wiader. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jest też możliwość dokładnego zamieszania w garze całości zacieru i dokładnego podzielenia go na pół. Filtrujesz połowę, wylewasz i dopiero zabierasz się za resztę. Jeśli dobrze rozdzielisz i masz w miarę powtarzalny proces filtracji to już po pierwszej filtracji znasz oriengacyjną wydajność i możesz zacząć grzać pierwszą część w trakcie filtrowania drugiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) W fermentorze 9kg młóta zmieści się bez problemu. Po prostu zrób tak jak radzi Undeath - wrzuć jak najwięcej gęstego a potem rzadkie dolewaj w miarę jak się będzie robić miejsce. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Stycznia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Potrzebuję szybkiej i konkretnej odpowiedzi. Dziś rozlewam do butelek 20 dniowego Amerykańskiego WITa. Sam mi się ładnie wyklarował ale wolał bym mieć mętna pszenice. I teraz tak, lać do butelek jak jest a podczas refermentacji drożdże się rozmnażą w butelkach i będzie ok czy dodać podczas rozlewu do wiadra z którego rozlewam trochę gestwy z dna fermentora w którym była fermentacja? Jeśli dodać to ile na 20l piwa? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Stycznia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Lej normalnie nie kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Dziś rozlewam do butelek 20 dniowego Amerykańskiego WITa. Sam mi się ładnie wyklarował ale wolał bym mieć mętna pszenice. Nic nie rób bo te Twoje pomysły już nic nie zmienią. Jeśli piwo się samo klaruje w fermentorze to i w butelkach się wyklaruje i nic tego nie zmieni (no chyba, że jakaś infekcja). Przy okazji, czy wiesz, że mętność Wita ma być "białkowa" i pochodzić od dodatków niesłodowanych, a nie jak w Hefe-Weizen od drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Lej normalnie, jsk będziesz chcial mętne to i tak będziesz mial osad w butelkach, wystarczy zamieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Ok to leje normalnie. Dzięki wszystkim :-) Dr2 - nie wiem ale dzięki za info, człowiek całe życie się uczy. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Stycznia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Zdubluje temat z piaskownicy, bo mam lekkie tempo : Czy jest sens robienia startera z 11,5 grama drożdży suchych S-23 czy lepiej uwodnić dwie paczki po11,5 gr i zadać po uwodnieniu. Jeżeli jednak robienie startera ma sens, to czy trzeba trzymać się ściśle temperatury pracy drożdży podczas jego tworzenia? Na paczce mam: range 9-22 C, ideally 12-15 Coczywiście chodzi o warzenie lagera Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jak dla mnie nie ma sensu. Takie drożdże są tanie więc można sypnąć dwie paczki i się nie męczyć ze starterem. Kurt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi