Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Recommended Posts

Prośba o pomoc.

 

Jest to moja 3 warka z zacieraniem (dopiero zaczynam). Wcześniej nie miałem takich problemów.

Piwo na zasypie 5kg Pale Ale blg wyszło koło 11 Plato, ilość piwa około 20litrów. Do fermentacji użyłem gęstwy świeżo zebranej z IPy - suche drożdże us05. Czyli jest to drugie piwo do przejedzenia przez te same drożdże. Temperatura 20-21C po 2 dniach od startu "bulkania" tak jakby fermentacja zatrzymała się. I teraz najważniejsze: Piwo w fermentatorze od momentu startu fermentacji jest około 7 dni. Cztery dni temu a następnie dwa dni temu i dzisiaj mierzyłem blg , wynik zawsze 4 bez zmian. Nic się nie dzieje, w smaku czuć, że piwo lekko słodkie mogłoby jeszcze podfermentować .

 

Mam w planie przenieść do cieplejszego miejsca fermentator około 24C dodać syrop (1l wody w trakcie gotowania 220 glukozy a następnie wystudzić do 20C) zabełtać lekko fermentatorem po wlaniu syropu

- czy to może się udać, że fermentacja wznowi i drożdże się pobudzą?

 

dodam, że gęstwy już nie mam ale suche us05 są w lodówce tylko czy się nie zestresują gdy wpadną w lekko alkoholowe piwo

 

Jeśli ktoś wie i ma czas to prośba o odpowiedź czy mój pomysł ma sens czy raczej odradzacie ?

 

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, noxny napisał:

Cztery dni temu a następnie dwa dni temu i dzisiaj mierzyłem blg , wynik zawsze 4 bez zmian.

Mierzysz blg po 3 dniach?? Zostaw to piwo w spokoju jeszcze z tydzień. W jakiej temperaturze zacierałeś?

 

Link to comment
Share on other sites

przestało bulkać nic się nie działo - to zmierzyłem.

Wiem trochę za szybko wyciągam pochopne wnioski. wcześniejsze piwa inaczej się zachowywały choćby ta IPA na tych samych drożdżach.

zacierałem w około 68 - tkzw na lenia

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, noxny napisał:

zacierałem w około 68 - tkzw na lenia

Więc zatarłeś bardziej na słodko, to możesz takie niskie odfermentowanie mieć. Bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Jej główna faza może się zakończyć po 2 dniach, ale dojadać może jeszcze dwa tygodnie, (zależy to także od ilośći i kondycji drożdży), a grzebanie w piwie 3 razy w tygodniu to proszenie się o infekcję. Zostaw, nie ruszaj, keep calm.

Link to comment
Share on other sites

Hej. Właśnie zacząłem butelkować American Wheat z ekstraktów niechmielonych. BLG początkowe wynosiło 12. Około 10dni temu spadło do 1.5 a dziś już nie mierząc, dodałem na 20l 133g cukru wymieszane z wodą. Uzupełniłem pierwszą butelkę i spróbowałem jak w smaku. Jest mega słodkie. Zmierzyłem BLG i pokazuję 5. Temperatura piwa 17c. Postaram się całość zamieszać jeszcze raz. Jeżeli się okaże, że kolejne butelki bedą równie słodkie to jakie mam wyjścia, wyłącznie bezpiecznie będzie zaczekać aż to odfermentuje? Dodam, że jutro wyjeżdżam na 2tyg

 

EDYCJA: Kolejne butelki w smaku już wytrawniejsze. Obstawiam, że pończocha na końcu wężyka zamoczona w syropie cukrowym uniemożliwiła mi poprawne mieszanie się. Zaraz dokonam pomiaru BLG

Edited by advisorylyrics
Link to comment
Share on other sites

To chyba masz już odpowiedź.

Po dodaniu cukru nawet mocno gorzkie piwo może wydawać się słodkie. 

Jeśli przed dodaniem cukru nie było słodkie to po refermentacji i nagazowaniu też nie będzie. Drożdże zjedzą cały dodany cukier.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, RobertSlask napisał:

Najbardziej dziwi mnie to ze Ciebie dziwi 5blg po dodaniu cukru... Czy zdajesz sobie w ogóle sprawe i jesteś świadomy czym jest fermentacja?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 

Nie zarzucaj ludziom, że są idiotami. Oblicz sobie czy 133g cukru na 20l daje 5blg przy początkowym balingu 0 lub 1.5

Przyczyna była zapewne taka jak napisałem wcześniej. Nie potrzebnie dodałem wątek

 

Link to comment
Share on other sites

Nie zarzucaj ludziom, że są idiotami. Oblicz sobie czy 133g cukru na 20l daje 5blg przy początkowym balingu 0 lub 1.5
Przyczyna była zapewne taka jak napisałem wcześniej. Nie potrzebnie dodałem wątek
 
Kolego ale po co mierzysz BLG po dodaniu cukru do refermentacji? W ogóle po co próbujesz na smak? Wiadomo, że będzie słodkie.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Nikogo nie chciałem urazić, po prostu dziwna sytuacja... Dodajesz cukier później mierzysz blg, uważasz że jest słodkie i pytasz czy ma fermentować dalej... Alkohol zaburza pomiar metoda "na spławik" i stąd wyszło Ci 1,5b
lg i kolejno 5blg

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, Drapichrust napisał:

Kolego ale po co mierzysz BLG po dodaniu cukru do refermentacji?

Ponieważ było bardzo słodkie i obawiałem się granatów zostawiając je w domu na 2tyg gdy wyjadę?

 

48 minut temu, Drapichrust napisał:

W ogóle po co próbujesz na smak? Wiadomo, że będzie słodkie.

A Ty po co sprawdzasz aromat przed zabutelkowaniem? Jest moje i mogę spróbować kiedy zechcę. Gdybym tego nie zrobił to bym miał kilka granatów a reszta butelek by była nie nagazowana więc po co ta dyskusja.
 

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, RobertSlask napisał:

Nikogo nie chciałem urazić, po prostu dziwna sytuacja... Dodajesz cukier później mierzysz blg, uważasz że jest słodkie i pytasz czy ma fermentować dalej... Alkohol zaburza pomiar metoda "na spławik" i stąd wyszło Ci 1,5b
lg i kolejno 5blg

Jaka dziwna sytuacja. Gdyby Twoje piwo które chcesz właśnie butelkować było BARDZO slodkie to byś je zabutelkował? Bo ja bym właśnie się powstrzymał i zaczekał aż odfermentuje w balonie a później znów dodał cukier na refermentację i dopiero butelkował.

Cukier był słabo rozmieszany i tyle, koniec tej smutnej konwersacji.

Link to comment
Share on other sites

esli że poprawnie rozumiem , to można , pasteryzowanym syropem z cukru, ale dlaczego, bo ten styl ma "ponagazowanie od niskiego do umiarkowanego, w zależności od wieku i kondycjonowania piwa"

Link to comment
Share on other sites

Nie ma wcale nagazowania, choć takie syczenie po otwarciu kapla jest.
Dodałem 2g dla tego aby było niskie.
Nie wiem czy drożdze po prostu padły czy za mało cukru. Jedną buteleczke otwarłem i po lekkiej degustacji dodałem drugie 2g cukru i zobacze co będzie po dwóch tygodniach.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.