Luksairo Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Tak było napisane na torebce od chmielu. A instrukcja mówi co innego. Podysłam obie w załączniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Wg mnie to jakaś paranoja... Po co w 4 dniu burzliwej wlewać herbatę chmielową? Wypierdo... Tą instrukcję, weź balingomierz i fermentuj to przez 3 tygodnie. Później sprawdź blg i napisz tuWysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksairo Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Właśnie sprawdziłem. BLG wynosi 2 stopnie balinga (w sobotę wynosiło 12). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zostaw to na co najmniej tydzień, drożdże muszą po sobie posprzatac... Wysłane Luksairo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 To Twoja pierwsza "Warka"?Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksairo Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Tak, pierwsza. Dzięki za pomoc Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Luksairo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Po 1:Czytaj: https://www.wiki.piwo.org/Strona_głównaWszystkie wątki po dwa razy a przepisy 5 razy każdy Po 2Nie rób wszystkiego bezmyślnie patrząc w instrukcję. W 98% pisaly je osoby nieodpowiednie. Pozdrawiam Dorotę Chrapek - w pełni kompetencji i wiedzy:) Po 3Termometr, balingomierz i cierpliwość to od dziś Twoje narzędzia. W jakiej temperaturze fermentowalo to piwo?Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksairo Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 1. Jutro przeczytam napewno ! 2. Aha, rozumiem 3. Wszystkie trzy narzedzia posiadam ? Starałem utrzymać temperaturę w pomieszczeniu na poziomie 19°C - 22°C. Średnia temp. Wynosiła 20,5°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Staraj się (jak masz możliwość) fermentować ejle w okolicach 15-17°CWysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Pyt. 1: Mam nastawiony brewkit Coopersa, który nakazuje fermentację 7 dni w 21°C. Ale to jest lager, więc wstawiłem go do piwnicy (ok. 13°C) i planuje potrzymać tam z 2 tygodnie. Ma to sens? Pyt. 2: Przecieka mi kranik (wiem wiem, trzeba było sprawdzić, ale to moja pierwsza warka ever, zestaw dostałem na urodziny). Zawoskowałem go, ale nadal ciśnienie cieczy znajduje sobie ujście. Czy wie ktoś gdzie w Lesznie dostane fermentor/kranik? Czy może tak sobie kapać przez 2 tygodnie i zabutelkuję to co zostanie? Pyt. 3: Uszczelka przy kranie powinna być od wewnątrz, czy od zewnątrz fermentora? Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Kfax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ja daje od zewnątrz. Zostaw to tak. Daj jakiś pojemnik aby tam kapało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Bardzo dobra decyzja odnośnie temperatury Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 @INTseed - ja dałem od wewnątrz, bo uznałem, że guma lepiej przylgnie do krzywizny, niż plastikowa nakrętka - na szczęście tam już nie cieknie. Wygląda też na to, że wosk na całym kraniku stwardniał i też stał się szczelny, bo chyba już nie kapie, a przynajmniej nie tak widocznie jak wcześniej @Robert87 - trochę się bałem o te drożdże, że jakieś uniwersalne i nie ruszą jak będzie za chłodno, ale ruszyły, bo aż pokrywa jest pękata od dwutlenku Pytanie, czy długo tak pociągną, bo temperatura powietrza to nadal 13°C, a sama ciecz ostygła do 17°C... Zostawić tam, czy przenieść w cieplejsze miejsce? BLG sprawdziłem tego co wyciekło (wiem, że to może być mylące, ale już nie chciałem otwierać pokrywy, a przez to zamieszanie z kranem nie odlałem sobie próbki) - wychodzi równe 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Daj im 5-6 dni w tej temperaturze, później przenieś do pokojowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Mam wątpliwości co do tej warki. Piwko jasne 12blg, danstar nothingam, tydzień fermentacji w 13st otoczenia zeszło do 3blg, tydzień w domu 19st otoczenia zeszło do 2blg. Dziś chcę sypnąć chmiel na 4 dni i rozlewać ale trochę martwi mnie to brązowe na powierzchni. Piwo nie jest kwasne. Martwić się czy być spokojnym?Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Piwko masz zdrowe:) Wysłane z mojego Nokia 5.1 Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Super, dzięki. To sypie chmiel:)Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) cześć, mam prośbę o poradę od częściej kręcących startery - w środę ok. południa nastawiłem starter 800 ml starej brzeczki z zamrażalnika (z wysłodzin, jeśli dobrze pamiętam) + fiolka FM25 na granicy terminu ważności, mieszadło magnetyczne. Spodziewałem się że ok. 36 h wystarczy i dziś na noc wrzucę kolbę do lodówki (jutro warzenie). Tymczasem w mieszadle piana jest coraz wyższa (przez pierwszą dobę miała kilka mm, a wir rozbijał ją, tak że w środku kolby jej nie było; teraz na całej powierzchni brzeczki jest ok 1 cm, coraz wyższy, kożuszek piany), nie widać żeby fermentacja chciała cichnąć. Mam obawy, czy (kiedy) nie "przekręcę" startera i drożdże zaczną jeść własne zapasy komórkowe. Dać starterowi jeszcze kilkanaście godzin i zadać do fermentora prosto z mieszadła, czy przerwać kręcenie i wstawić do lodówki? PS. dodatkowe info - docelowe piwo 10 l / ok 18 blg Edytowane 8 Lutego 2019 przez paradox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 cześć, mam prośbę o poradę od częściej kręcących startery - w środę ok. południa nastawiłem starter 800 ml starej brzeczki z zamrażalnika (z wysłodzin, jeśli dobrze pamiętam) + fiolka FM25 na granicy terminu ważności, mieszadło magnetyczne. Spodziewałem się że ok. 36 h wystarczy i dziś na noc wrzucę kolbę do lodówki (jutro warzenie). Tymczasem w mieszadle piana jest coraz wyższa (przez pierwszą dobę miała kilka mm, a wir rozbijał ją, tak że w środku kolby jej nie było; teraz na całej powierzchni brzeczki jest ok 1 cm, coraz wyższy, kożuszek piany), nie widać żeby fermentacja chciała cichnąć. Mam obawy, czy (kiedy) nie "przekręcę" startera i drożdże zaczną jeść własne zapasy komórkowe. Dać starterowi jeszcze kilkanaście godzin i zadać do fermentora prosto z mieszadła, czy przerwać kręcenie i wstawić do lodówki? PS. dodatkowe info - docelowe piwo 10 l / ok 18 blgBez obaw, nie "przekręcisz" startera. Nawet z tydzień Ci może postać. Przy takiej małej objętości też nie musisz wstawiać do lodówki i dekantować tylko lej całość do brzeczki.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Lej całość bez trzymania w lodówce. Co do czasu kręcenia to Filip z Fermentum Mobile zaleca kręcić 48h bez znaczenia czy piana jeszcze jest czy już opadła. Jak pokręcisz 3 doby też będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Pytanie dla specow od wody bo w tym temacie jestem malo wyedukowany. Bedac dzis na zakupach natknalem sie na wode z Polski a mianowicie "Marino" z ujecia nr. 6 w Wszowie. Chcialbym sie dowiedziec co moglbym na tym ewentualnie zrobic bo mam ochote dzis cos pokombinowac. Ponizej sklad w mg/l : Na+ 54,50 K+ 4,20 Ca2+ 75,15 Mg2+ 31,00 F- 0,12 Cl- 15,60 HCO-3 488,10 SO4/2- 15,43 Z gory dzieki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) @Hanys93 woda ma bardzo dużą alkaliczność. Niskie chlorki i siarczany. Zatem główne źródło wapnia, to będzie CaCO3. Nie mam jak tego teraz policzyć dokładnie i z szybkich obliczeń pamięciowych wychodzi mi kolor piwa około 50. Mam nadzieję, że się nie mylę mocno. Zatem pewnie bardzo mocny RIS. Taka wodą bym nie wysładzał. Za mocno alkaliczna. Jako, że ma dużo weglanow, to też ma dużą twardość przemijająca. Taka woda po długim przegotowaniu i dekantacji zmięknie i straci sporo alkaliczności. Można też strącić węglan wapnia za pomocą wapna gaszonego. Ile go dodać to trzeba poszukać w tabelach albo policzyć. Edytowane 9 Lutego 2019 przez DanielN Hanys93 i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Dobry! Przekombinowalem? Uwodnilem drozdze S04, po czym po sciagnieciu brzeczki uznalem ze jednak jest ona ciut za ciepla, wiec do sloiczka z uwodnionymi drozdzami dolalem troche brzeczki, zeby bylo co jesc, a wiadro wyrzucilem na balkon. Do wiadra drozdze zadalem po ok. 3h. Bedzie cos z tego, czy uwadniac juz teraz druga paczke? Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Nic złego się nie stanieWysłane z mojego Nokia 5.1 Plus przy użyciu Tapatalka sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Git, dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi