marbelka Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jako uszczelkę do kranika możesz wykorzystać kawałek wężyka silikonowego. tutaj nie ma problemu, chodzi mi o połączenia kształtek z zaworkiem. co chcesz łączyć? bo jesli chodzi o połączenie wewnątrz kranika z filtratorem,to niczym nie uszczelniam,a na zewnątrz do kranika wkręcamksztełtkę /przejście na 15mm miedź i to uszczelniam taśmą teflonową -w casto kupiłem ,z atestem do spożywki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 (edytowane) uszczelniam taśmą teflonową ot chodzi. Mam ale jakąś zwykłą, ze sklepu hydraulicznego. No ale już jakiś czas piję wodę z rur pouszczelnianych taka taśmą Edytowane 17 Października 2012 przez mario633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Proszę administrację zaprowadzenie porządków w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Tak masz rację. Zamknę go zaraz..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Witam wczoraj uwarzyłem drugą warkę z zacieraniem sweet stout 14blg (zestaw z TB). Zapomniałem zmierzyć blg przed dodaniem laktozy. Po chmieleniu i dodaniu laktozy wyszło mi 22l brzeczki z 17,5blg Teraz nie wiem czy tak zostawić czy dolać wody i zejść do 14? (czy końcowe blg powinno liczyć się przed dodaniem laktozy czy już po jej dodaniu?) Za chwilę mam zamiar dodać drożdże. Proszę o pilną pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jeszcze info że zestaw był na 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 to zależy od Ciebie, ja bym go troszkę rozcieńczył. Piłem takiego stouta i był za ciężki. Chociaż może być fajny na zimowe wieczory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Tak też zrobiłem, wyszło mi 15,5blg i 25,5l brzeczki. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Ja bym nie rozcieńczał ale za późno! Przecież laktoza ci nie odfermentuje, a mogła ci zwiększyć blg o 4 nawet. Tak u mnie było jak użyłem laktozy więc jak rozcieńczyłeś będziesz miał lekkiego stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Więc jak to jest z tymi dodatkami? Przy warkach gdzie jest np cukier kandyzowany itp te dodatki się wliczają do końcowego (założonego wg zakupionego zestawu) blg a przy innych gdzie jest laktoza już nie? Pytam abym na przyszłość wiedział kiedy mierzyć blg brzeczki, przed czy po dodaniu dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Ja bym nie rozcieńczał ale za późno! Przecież laktoza ci nie odfermentuje, a mogła ci zwiększyć blg o 4 nawet. Tak u mnie było jak użyłem laktozy więc jak rozcieńczyłeś będziesz miał lekkiego stouta. no właśnie, przez to, że nie odfermentuje będzie ciężki (nie chodzi o alkohol). Nawet jeżeli laktoza podniosła gęstość o 4blg, to pozostaje 11,5 co wcale nie jest mało dla stouta. Więc jak to jest z tymi dodatkami? Przy warkach gdzie jest np cukier kandyzowany itp te dodatki się wliczają do końcowego (założonego wg zakupionego zestawu) blg a przy innych gdzie jest laktoza już nie? Pytam abym na przyszłość wiedział kiedy mierzyć blg brzeczki, przed czy po dodaniu dodatków. cukry inne niż laktoza i ksylitol są fermentowane przez drożdże, tak że będą wpływały na zawartość alkoholu oraz trzeba je wliczyć do gęstości końcowej. Edytowane 18 Października 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Laktoza jest cukrem, który nie jest rozkładany przez drożdże w procesie fermentacji, a cukier kandyzowany jak najbardziej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 W ekstratcie początkowym piwa są uwzględniane wszystkie cukry, laktoza też. Bo też jak niby miałbyś ją pominąć przy pomiarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Tak też zrobiłem, wyszło mi 15,5blg i 25,5l brzeczki. Dzięki za pomoc. Przy przelewaniu na cichą sprawdź czy nie jest niedochmielone - mdłe w smaku. Jeżeli tak, to zrób herbatkę chmielową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jeśli jest tak jak piszesz (zakładam, że właśnie tak jest) to dlaczego z gotowych zestawów na 20 litrów, z których wg instrukcji powinno być właśnie 20l 14blg wychodzi 5l więcej? Podczas pierwszej warki obawiałem się o bardzo niską wydajność wysładzania. Czyżby zestawy były przygotowywane na większą ilość mając na względzie początkowych piwowarów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 To, ile piwa wyjdzie z X kg zasypu zależy od wydajności, która jest parametrem zależnym od technologii browaru i dla kazdego może być inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jeśli jest tak jak piszesz (zakładam, że właśnie tak jest) to dlaczego z gotowych zestawów na 20 litrów, z których wg instrukcji powinno być właśnie 20l 14blg wychodzi 5l więcej? Podczas pierwszej warki obawiałem się o bardzo niską wydajność wysładzania. Czyżby zestawy były przygotowywane na większą ilość mając na względzie początkowych piwowarów ? Zazwyczaj początkujący piwowarzy kupują gotowe zestawy. Gdyby sklep założył większą wydajność - taką jaką osiąga doświadczony piwowar - to odebrali by setki maili i telefonów z pretensjami od klientów, że miało wyjść 14°Blg a jest 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 No mi wychodzi więcej/gęściej niż w instrukcji jak warzę zestaw. Ale za pierwszym razem zamiast 20 litrów wyszło 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Ratownicy z ostrego poratujcie mnie - nie chcę się tutaj powtarzać. Napisałem wcześniej nowy wątek. http://www.piwo.org/topic/7849-czarny-czwartek-w-browarze-romana/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Potrzebny pilnie filtrator - Poznań!!! Cześć jestem w trakcie zacierania weizena i właśnie zauważyłem, że kran od filtratora mi się urwał i nie mam jak przefiltrować brzeczki W związku z tym chciałbym prosić kogoś z Poznania lub okolic o użyczenie filtratora na dziś. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 A jaką masz konstrukcję filtratora - 2 wiaderka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Sytuacja już opanowana dzięki Śniącemu Btw, mam filtrator z oplotu. Trochę spanikowałem, bo zepsuł się czerwony kranik(z dłuższym gwintem) i myślałem, że musi być od wewnątrz jeszcze biała nakrętka przed oplotem i w przypadku białego kranu nie starcza gwintu, żeby nakręcić jeszcze oplot. Ale jednak nie jest ona potrzebna i biały kranik też daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Wychodowało mi się cztery worki lubelskiego i i jjeden niecały marynki, czy lubelskiego można używać jako goryczkowego np w ilości x2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Dzzięki, bo nie przerobiłbym takiej ilości lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi