WiHuRa Opublikowano 27 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 Nie mam żadnych oczekiwań co do tych chmieli. Nie spodziewam się szału. W sumie kupiłem tylko dlatego, że chciałem kupić te kveiki w HB więc wziąłem też towar, którego inne sklepy nie mają. Z paczki pachnie dość intensywnie, owocowo. Chmielenie w tych warkach będzie takie (w drugiej warce odpowiednio 3/20 zamiast 2/20):30 min - 10g Premiant15 min - 10g 2/20Hopstand na 10 min w 75°C - 40g 2/20Chmielenie na zimno - 50g 2/20Warka 10l, gotowanie 30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 27 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 A mnie ciekawi opinia o drożdżach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2023 (edytowane) Przepis na prostego i szybkiego kwasa? 2 kg słodu podstawowego (warka 10l), kilka gram chmielu na goryczkę, saszetka drożdży Philly Sour rozsypana na pianę, w 3 dniu fermentacji dorzuciłem bezpośrednio 1,4 kg wiśni. Po tygodniu, jak skończyła się fermentacja poszło na cold crash na tydzień a następnie siup do kega. Pierwsze owocowy kwas w dziejach browaru 🙂 Znikł błyskawicznie z kega. Lekkie, orzeźwiające, klarowne. W sumie ph-metr pokazał 2,9 ale nie czułem żeby aż tak było kwaśne aczkolwiek odfermentowanie też dość niskie (choć specjalnie zacierałem wyżej) bo pomiar po cold crashu wskazał 5 Blg (pomiar już po dodatku owoców więc może sok nie do końca odfermentował). Ale to mało istotne bo piwo już jest historią. Edytowane 31 Lipca 2023 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 29 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2023 spróbuję Będziesz może próbował wykorzystać gęstwę? - bo wiele się mówi, że gęstwa już nie zakwasza, inni znowuż, że nie ma z tym problemu i teraz weź zaryzykuj.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2023 Nie, gęstwy nie zbierałem i nie planowałem nawet tego robić. Poza tym dodatek owoców bezpośrednio do fermentacji dość mocno ją zanieczyścił stąd dużo zachodu trzeba by było wyłożyć aby ją odzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 27.07.2023 o 19:53, lechu555 napisał(a): Daj znać jak te chmiele wypadły w gotowym produkcie. Szykam czegoś dobrego i polskiego, ale póki co sam zawód mnie spotyka i popsute piwa. Co najwyżej dobra goryczka z polskich chmieli póki co. Których z polskich chmieli używałeś? Z taki odmian jak Zibi, Zula, Zombie, Amora Preta, 2/20, 3/20, Vermelho, Książęcy można uzyskać naprawdę świetne efekty, zerknij do moich zapisków na polskie piwa, jak również zapiski Sebastiana (Browar domowy Na wyżynie/Browar Alchemik) Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Chmielowy warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 (edytowane) Oba piwa na 2/20 i 3/20 wypite. Pierwsze na 2/20 zbyt szybko poszło z kega (1 dzień) aby powiedzieć więcej. Zaraz po chmieleniu na zimno aromat był średnio intensywny i jeszcze aromat od drożdżowy dominował. Drugie zaś leżakowało w lodówce około 3 tygodnie. Później trafiło do kega i w 2 weekendy zostało opróżnione. Było tak jak się tego spodziewałem. Intensywność chmielu w moich schemacie chmielenia (podobnie chmiele innymi chmielami) było na średnim poziomie. 3/20 w moim piwie objawił się głównie bardzo wyraźną pomarańczą / mandarynką. Z biegiem czasu, podczas wyszynku, czasu aromat ustępował. Ogólnie to dość ciekawe chmiele, jeśli celujemy w lekkie tropikalne klimaty może się sprawdzić, osobiście raczej powracać do nich nie będę, jak do większości nowofalowych, polskich chmieli po pierwszym użyciu. Jakoś fanem nie jest, ale najpierw próbuje a później oceniam czy do się u mnie sprawdza, polecam podejść do tego w ten sam sposób. Kolejny sezon czeka na otwarcie. Ale kiedy to nie jestem w stanie określić. Nie zanosi się intensyfikacji warzeń w browarze, raczej trend jest całkowicie odwrotny. Edytowane 11 Października 2023 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano Wtorek o 08:18 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 08:18 (edytowane) Prawie rok od poprzedniego wpisu. W poprzednim sezonie tylko 2 warki. Browar żyje aczkolwiek warzę już naprawdę sporadycznie i aktualnie tylko piwa bezalkoholowe. Sprzętowo zostałem przy Brew Bag i już tego nie będę zmieniał, największe plusy w stosunku do przeróżnych systemów, które miałem przez te ponad 10 lat: - sprzęt stworzony do małych warek 5-10l, nie używałbym go >20l warek, za dużo męczenia się z podnoszeniem worka i jego wyciskaniem - łatwość zacierania, na lenia bez przerw, zacieram bez izolacji w garnku więc skróciłem czas zacierania do 30 min, to z racji i tak szybkiego spadku temperatury o około 1-2°C, wydajność bardzo mnie zadowala i nie zamierzam tego zmieniać - można śrutować bardzo drobno, nie ma problemów z zatkaną filtracją, przy trudnych zasypach będzie spływać trochę wolniej - brak potrzeby grzania wody do wysładzania, ewentualnie takową gorącą wodę (3-7l) biorę w domu z kranu, zakwaszam kwasem mlekowym - worek podnoszę i wieszam na haku zrobionym nad płytą, po lekkim wysładzaniu ściskam worek, wyciskam około 1-2l - zagotowanie, z racji bardziej mętnej brzeczki zbieram szumowiny przed wrzuceniem chmielu - sprzątanie po zacieraniu to bajka, wkładam worek BB do worka na śmieci, obracam do górny nogami wysypując młóto, gotowe, worek trzeba wypłukać i tyle, jedna z najgorszych czynności domowego warzenia maksymalnie uproszczona - chmielenie i chłodzenie normalnie jak w każdym innym systemie, ja gotuje tylko 30 min i jestem zadowolony z efektu, jest lekki przełom - po gotowaniu otrzymuję w miarę klarowną brzeczkę, używam whirlfloca, po fermentacji mogę otrzymać całkowicie klarowne piwo - łączny czas warzenia zamyka się w około 2h, od momentu grzania wody do momentu wysprzątania po robocie Co do domowych piw bezalkoholowych, jest to możliwe. Zrobiłem już 3 warki i jestem bardzo zadowolony z efektu. W najbliższym czasie rozpiszę zebrane doświadczenia. Stay tuned! Edytowane Wtorek o 09:14 przez WiHuRa interpunkcja i literówki zasada, Joosto, bielok i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Wtorek o 20:17 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:17 Najmniej co zrobiłem to 1.5% około. Bezalkoholowego nie zrobisz tanim kosztem.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano Środa o 05:19 Udostępnij Opublikowano Środa o 05:19 21 godzin temu, WiHuRa napisał(a): Co do domowych piw bezalkoholowych, jest to możliwe. Zrobiłem już 3 warki i jestem bardzo zadowolony z efektu. W najbliższym czasie rozpiszę zebrane doświadczenia. Stay tuned! No to dajesz :) zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się