vmario Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 14 hours ago, Undeath said: Powtórzę to jeszcze raz lagerowanie w warunkach domowych nie ma sensu. Nie warzyłem jeszcze żadnych lagerów, bo nie opanowałem jeszcze w zadowalającym stopniu górnej fermentacji, ale od dłuższego czasu zachodzę w głowę, co w ogóle miałoby dawać lagerowanie? Co może dziać się szczególnego z dofermentowanym piwem w temperaturze kilku stopni Celsjusza, co nie wydarzy się w temperaturze kilkunastu stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 8 godzin temu, vmario napisał: Nie warzyłem jeszcze żadnych lagerów, bo nie opanowałem jeszcze w zadowalającym stopniu górnej fermentacji, ale od dłuższego czasu zachodzę w głowę, co w ogóle miałoby dawać lagerowanie? Co może dziać się szczególnego z dofermentowanym piwem w temperaturze kilku stopni Celsjusza, co nie wydarzy się w temperaturze kilkunastu stopni? Lagerowanie historycznie było potrzebne do uzyskania pełni smaku piwa, pełnego odfermentowania oraz klarowania trunku. Tak np. warzone marcowe w Świdnicy czekało w piwnicach (jaskiniach zwanych lodowymi gdzie było cały rok około 4C) do października czyli ponad pół roku. W tamtych czasach nie znano specyfiki drożdży i było to poniekąd "ułatwienie". Obecnie w browarach restauracyjnych używa się pojęcia dojrzewanie piwa - czyli zostawienie lagera w tanku pod ciśnieniem na kilka tygodni 4-5 co najmniej. Choć wiadomo teraz rządzi pieniądz to i często piwo w tanku po 2 tygodniach ląduje już w kuflach Na skalę domową wpływ lagerowania jest niewyczuwalny, przy dużej skali 10-20 hl lagerowanie ma już rację bytu i ma wpływ na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 19:04, Dominik Majchrzak napisał: Trzeba by zrobić slepy test tej samej warki. jedna lagerowana w piwnicy 18 st c, druga w lodówce. Robiłem taki test - skrzynka z butelkami poszła do garażu (16-18C), cztery butelki do lodówki. Po miesiącu - piwo "z garażu" wyraźnie lepsze, dojrzalsze bez niechcianych aromatów. No, ale to lager, więc co miesiąc otwierałem kolejną burelkę, różnica robiła się coraz mniejszą, można było spokojnie powiedzieć, przy 3-4 że jest nieodczuwalna. Różnicy w klarowności brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 No wlasnie zabutelkowalem Pilsa SH Tradition dwie skrzynki na refermentacje do 11 st C a pozostalych 6 butelek do piwnicy. Dam znac za 4, 6 tygodni jaka różnica. Ja mam czasem w pilsie smrodek, aromat taki dziwny ale on znika z biegiem czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 W dniu 11.04.2021 o 11:24, fotohobby napisał: Robiłem taki test - skrzynka z butelkami poszła do garażu (16-18C), cztery butelki do lodówki. Po miesiącu - piwo "z garażu" wyraźnie lepsze, dojrzalsze bez niechcianych aromatów. Ale mówimy o refermentacji czy o przechowywaniu piwa po refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 W dniu 10.04.2021 o 09:46, Undeath napisał: Refermentacja przy lagerach w 10C trwa dłużej bo nawet 2 miesiące do prawidłowego nagazowania, ale zapewniam, że wolnieszy proces przekłada się dobrze na smak piwa. W 10 st C zjadają z 12 do 3 blg w 10 dni to 2 gramy cukru jedzą 8 tygodni ?? Nie wierzę. Długi okres nagazowania to miałem tylko wtedy gdy przed rozlewem wiadro schładzano do 2-3 st C. Poza tym jeśli dolniak w momencie trafienia do butelki ma 8-9 st C to pozostawiony w tych 18 st C też nie będzie miał szybko temp. 18 st C - zajmie to kilka dni. Robię właśnie eksperyment porównawczy co do temperatur refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Ale mówimy o refermentacji czy o przechowywaniu piwa po refermentacji ? Wtedy chyba razem leżały 2 dni w pokojowej, później rozdzieliłem Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: W 10 st C zjadają z 12 do 3 blg w 10 dni to 2 gramy cukru jedzą 8 tygodni ?? Nie wierzę. Długi okres nagazowania to miałem tylko wtedy gdy przed rozlewem wiadro schładzano do 2-3 st C. Poza tym jeśli dolniak w momencie trafienia do butelki ma 8-9 st C to pozostawiony w tych 18 st C też nie będzie miał szybko temp. 18 st C - zajmie to kilka dni. Robię właśnie eksperyment porównawczy co do temperatur refermentacji. To sobie nie wierz ale tak po prostu jest. Wiadomo czasem nagazuje się szybciej czasem wolniej, a to co ja piszę to optimum nagazowania - czyli odpowiedni gaz do stylu. Oczywiście, że minie noc zanim dojdzie do 18C nie zmienia to faktu, że namnażanie drożdży nastąpi po prostu szybciej, a przy tym produkcja estrów. Daje dobre rady wynikające z własnego doświadczenia oraz z doświadczeń na konkursach piwowarskich oraz godzinnych dyskusji z innymi piwowarami i każdy doświadczony piwowar Ci powie - refermentacja w temp. fermentacji, a najlepsze jest gazowanie w kegu i rozlew nalewarką (uniknięcie natlenienia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 1 minutę temu, Undeath napisał: , a najlepsze jest gazowanie w kegu i rozlew nalewarką (uniknięcie natlenienia). I właśnie ten krok bedzie u mnie kolejnym w rozbudowie browaru - Cornelius 19l, butla z CO2, beer gun. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 14 godzin temu, fotohobby napisał: I właśnie ten krok bedzie u mnie kolejnym w rozbudowie browaru - Cornelius 19l, butla z CO2, beer gun. Z beergunem bym uważał. Z użytkowych opinii to ludzie są średnio zadowoleni z niego. Potrafią piwa się natlenić po zlaniu i szybciej się psują. Nalewarki przeciwciśnieniowe są optymalne obecnie. Na FB widziałem gdzieś fajną na złaczach JG i prostą w wykonaniu ale teraz nie mogę znaleźć. Pojawiają się też rozlewarki ibeer coś na zasadzie Pegas do PET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 6 godzin temu, Undeath napisał: . Pojawiają się też rozlewarki ibeer coś na zasadzie Pegas do PET. Możesz coś więcej ? Nie potrafię nic znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 7 godzin temu, Undeath napisał: Z beergunem bym uważał. Z użytkowych opinii to ludzie są średnio zadowoleni z niego. Potrafią piwa się natlenić po zlaniu i szybciej się psują. Nalewarki przeciwciśnieniowe są optymalne obecnie. Na FB widziałem gdzieś fajną na złaczach JG i prostą w wykonaniu ale teraz nie mogę znaleźć. Pojawiają się też rozlewarki ibeer coś na zasadzie Pegas do PET. Masz na myśli Penerską? https://www.facebook.com/PanPener/photos/944576052734683 https://www.facebook.com/167959767062986/videos/315849072828380 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 3 minuty temu, anteks napisał: Masz na myśli Penerską? https://www.facebook.com/PanPener/photos/944576052734683 https://www.facebook.com/167959767062986/videos/315849072828380 O dokładnie, na angielskich stronach jest dokładne DIY rozpisane jak je robić. 43 minuty temu, fotohobby napisał: Możesz coś więcej ? Nie potrafię nic znaleźć Na Amazonie się powoli pojawia oraz chinole już podróbki robią. Nieźle sobie to radzi - używałem przerobionego pegaza do rozlewu (musiałem na drukarce 3D dodrukować sobie taki pierścień zaciskowy) i trochę piwa już rozlałem. Chmielowe piwa do 3-4 miechów się nieźle trzymają pozostałe też do pół roku dają radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 To dość drogie rozwiązanie, ale może komuś się przyda https://www.crafthardware.de/en/product/fill-station-tri-clamp-cpbf/ Zamówiłem, oczekuję na przesyłkę, dam znać jak się sprawuje ten zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 (edytowane) Jestem już po pierwszych użyciach sprzętu, testowałem dwie metody. Butelkowanie prosto z fermentora jak i z kega. Filmik poniżej obrazuje działanie przy butelkowaniu z kega z użyciem schładzarki Lindr. Jak widać działa całkiem dobrze. https://streamable.com/0nsz0s Edytowane 7 Lipca 2021 przez ChmielowyAli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Ze się zapytam ile czasu zajmuje zabutelkowanie jednej skrzynki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Nie pamiętam już dokładnie, ale ok. w dwie godziny zrzuciłem z trzech kegów 11l = trzy skrzynki i trochę. Czyli skrzynka ok. 40 minut. Miałem mocno nagazowane kegi więc musiałem bardzo powoli zlewać żeby uniknąć pienienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 W dniu 12.04.2021 o 17:39, Undeath napisał: To sobie nie wierz ale tak po prostu jest. Wiadomo czasem nagazuje się szybciej czasem wolniej, a to co ja piszę to optimum nagazowania - czyli odpowiedni gaz do stylu. Oczywiście, że minie noc zanim dojdzie do 18C nie zmienia to faktu, że namnażanie drożdży nastąpi po prostu szybciej, a przy tym produkcja estrów. Daje dobre rady wynikające z własnego doświadczenia oraz z doświadczeń na konkursach piwowarskich oraz godzinnych dyskusji z innymi piwowarami i każdy doświadczony piwowar Ci powie - refermentacja w temp. fermentacji, a najlepsze jest gazowanie w kegu i rozlew nalewarką (uniknięcie natlenienia). Wystarczy refermentacja 7 dni w temp. lagerowej 9-11 st C, potem już można wstawić piwo gdzie się chce. Nie ma żadnej różnicy między piwami które refermentowały 7 dni i tymi które 3 miesiące w 9-11 st C. O dziwo te które refermentowały w 18 st C są gorzej nagazowane i przez to gorsze jeśli chodzi o balans. Tyle w kwestii lagerów już więcej naprawdę nie ma co odkrywać w tym stylu. Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 20 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Bardzo proszę o podpowiedź - leżakowanie (lagerowanie) można przeprowadzić w tym samym fermentorze co fermentacja bez przelewania. Od początku do końca jeden fermentor (burzliwa, cicha i leżakowanie), czy jednak oddzielić po cichej od drożdży? Dziękuję z góry za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Spokojnie można bez przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 20 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 1 godzinę temu, punix napisał: Spokojnie można bez przelewania. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewelyn Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Witam czy dopasowany pojemnik ma duże znaczenie podczas lagerowania? Miałem dopasowany ale nie wlałem piwa pod sam korek ?i między poziomem piwa a wylotem od słojka jest jakieś 5 cm (fot) , chce lagerowac 2 tyg czyli nie zbyt długo. Czy będzie miało to wpływ na smak gotowego piwa?? Edytowane 14 Grudnia 2022 przez Lewelyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Jeśli tego przynajmniej nie przedmuchałeś CO2, to może mieć wpływ na utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewelyn Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Czyli lepiej podnieść temperaturę i dać sobie spokój z lagerowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Ogólnie moim zdaniem na przyszłość lepiej w ogóle nie przelewać. Możesz teraz rozważyć sklarowanie żelatyną. Pamiętaj, by rozłożyć chłodzenie lagera na kilka dni. Szok temperaturowy źle robi profilowi piwa. Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się