anteks Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 warka 353 sklad Pale Ale 4,7kg Pszeniczny 1kg Płatki pszeniczne 1kg Simcoe 50g Iunga 50g Zacieranie 67'C 90min 78'C 10min Gotowanie 60 min chmiele po wyłączeniu palnika wyszło 23l 15blg zadrożdżone gęstwą Verdant IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 warka 355 Grodziskie skład Grodziski 3,5kg Bestmaltz wędzony 0,5kg Iunga 20g Tomyski 50g Woda Grodziska Grodzie Dębowe Zacieranie 62'C 30min 72'C 40min Gotowanie 60min 60min Junga 20g 30min Tomyski 50g Zadrożdzone Grodziami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) warka 358 Pilzneński 5kg Iunga 20g Vermhelo 50g zacieranie Royal 67'C 60min 78'C 10 min gotowanie 60' 60min Iunga w chłodzeniu Vermhelo zadrożdzone Voss kvejk Fermentacja pod ciśnieniem Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) porządki w garażu i znalazłem zachomikowane kilka lat temu, będzie śrutowane Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) Dzisiaj mija 18 lat przygody z warzeniem piwa. jako że juz rzygam kiepskim kraftem, uczcimy to zimny żubrem z Biedronki ps poważnie Edytowane 4 Października 2021 przez anteks rkkr, zasada, Krzyżak i 6 innych 4 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Jesienna depresja jak w dziób strzelił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 14 minut temu, rafple napisał: Jesienna depresja jak w dziób strzelił ? to so strzel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 dzisiaj odebrane dwie paczki ze słodami i zdziwko. Okazało się że domyślnie słód śrutują ( bez zapytania o grubość śruty). Ale jakoś dziwnie wiele ziaren całych. Wypróbujemy. Jeden plus że jest bardzo tanio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Ktoś kiedyś już wrzucał podobnie wyglądające worki. Nawet było pytanie czy to śrutowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 wychodzi że warka 359 Rozpoczynamy 19 sezon Pale ale( chyba) 5kg Marynka 30g Lubelski 25g Zacieranie w Royalu 67'C 60 min Gotowanie 60' Marynka 30g 60; Lubelski 25g 30' Lubelski 25g 0' będzie zadrożdzone 2p W34/70 Przy okazji trochę testów nowego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Cześć, jak rozwiazales problem z filtrowaniem chmielin i osadów w royalu przed chłodzeniem w wymienniku płytowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Godzinę temu, Izbor Mściwy napisał: Cześć, jak rozwiazales problem z filtrowaniem chmielin i osadów w royalu przed chłodzeniem w wymienniku płytowym? Mozna powiedzieć że to była warka na rozruch browaru. Tradycyjnie w garze hop spider, dodatkowo chmielone w hopstoperze. W trakcie warzenia postanowiłem że użyje testowo na nowo poskręcanego wymiennika z zamontowanym filtrem kątowym. Po chłodzeniu rozkręciłem kątowy i był czyściutki, wszystko zostało na hop spiderze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 W dniu 9.02.2012 o 20:38, anteks napisał: Warka 219 Porter Bałtycki\ Skład - Wiedeński 3000g - Monachijski 2000g -Pilzneński 1000g - Karmel jasny 500g - jęczmień palony 250g - Caramunich III 250g - Marynka gran 25g - Lubelski gran 30g - Ekstrakt jasny WES 1,2kg - Ekstrakt ciemny WES 0,5kg Zacieranie Miało być 120min w 70-65°C ale śruta była bardzo zimna i po wsypaniu do wody było 64°C. 7l wlane do garnka i zagotowane, wlane do zacieru głównego temp 72-66°C -120min Gotowanie 70 min 10' Marynka 60' Lubelski i ekstrakt Studzi się... Wczoraj zadzwonił właściciel bardzo znanego browaru że wykopał buteleczke tego piwa w piwnicy. Twierdzi że to jedno z najlepszych piw jakie pił. Wielkie dzieki, bart3q, elroy i Biniu 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Warka 363 Porter 30.12.21 Monachijski 10kg Karmel ciemny 250g Jęczmień palony 250g Aromatyczny 250g Carabelge 250g Special X 250g Barwiący 250g Ekstrakt barwiący 100g Marynka 30g Lubelski 30g Gęstwa W34/70 Zacieranie Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg 2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody Palony i barwiący dodane 20min przed końcem Gotowanie 90min 60 minMarynka 15min Lubelski Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Warka 364 Pilzneński 5kg pszeniczny 0,5kg S04 2p (Kończył sie termin) Marynka 30g Loral 90g ( trochę starawy) Zacieranie 70min 67'C Gotowanie 60min 0' Marynka 30g w chłodzeniu Loral 90g Test nowego fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Nie myślałeś o jakimś wzmocnieniu tej górnej półki? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Przypomina mi się analogia do backupu w informatyce. Czyli reasumując piwowarzy dzielą się na tych co już wzmacniają półki w lodówkach oraz na tych co będą je wzmacniać elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 W dniu 21.01.2022 o 22:59, punix napisał: Nie myślałeś o jakimś wzmocnieniu tej górnej półki? ? Od 2 lat posiadam ta lodówkę i nigdy nie wzmacniałem. Co prawda w większości górna półka opiera sie o belkę w połowie lodówki a teraz ze względu na wstawienie na dół nowej zabawki musiałem troche podnieść poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Problem w tych półkach pojawia się, jak pęknie to wzmocnienie na spawie, wtedy półka się wygina. Ja używam ich podwójnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Nowe zabawki w browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Na cóż ta butelczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 2 godziny temu, Krzyżak napisał: Na cóż ta butelczyna? Do chmielenia na zimno . Nie wiem czemu użytkownik tego sprzętu zamontował tak duża butlę jak przez 300 warek użył tyle chmielu co ja w 40xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 2 godziny temu, Krzyżak napisał: Na cóż ta butelczyna? Zwykły pet z Czeskiego browaru HoppyDog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 26 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Uważam, że takie kombinacje są zbędne. Powietrza z granulatu i tak nie usuną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 3 godziny temu, witur napisał: Do chmielenia na zimno . Nie wiem czemu użytkownik tego sprzętu zamontował tak duża butlę jak przez 300 warek użył tyle chmielu co ja w 40xD Rozumiem że wiesz jak to działa i w jaki sposób to chcę użyć? Docelowo będzie wkręcona jeszcze większa butelka 2 godziny temu, Krzyżak napisał: Uważam, że takie kombinacje są zbędne. Powietrza z granulatu i tak nie usuną. Nawet w dobrych browarach rzemieślniczych nie usuną całego powietrza, myslę jednak że można w znacznym stopniu ograniczyć dostęp tlenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się