Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

warka 358

Pilzneński 5kg

Iunga 20g

Vermhelo 50g

zacieranie Royal

67'C 60min

78'C 10 min

gotowanie 60'

60min Iunga

w chłodzeniu Vermhelo

zadrożdzone Voss kvejk

Fermentacja pod ciśnieniem

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj mija 18 lat przygody z warzeniem piwa. jako że juz rzygam kiepskim  kraftem, uczcimy to zimny żubrem z Biedronki

ps poważnie :)

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

dzisiaj odebrane dwie paczki ze słodami i zdziwko. Okazało się że domyślnie słód śrutują ( bez zapytania o grubość śruty). Ale jakoś dziwnie wiele ziaren całych. Wypróbujemy. Jeden plus że jest bardzo tanio

IMG_20211016_153137.thumb.jpg.0716452cf64c871a87606253cdcd559a.jpg

 

IMG_20211016_153211.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

wychodzi że warka 359 Rozpoczynamy 19 sezon

 

Pale ale( chyba) 5kg

Marynka 30g

Lubelski 25g

 

Zacieranie w Royalu

67'C 60 min

 

Gotowanie 60'

Marynka 30g 60;

Lubelski 25g 30'

Lubelski 25g 0'

będzie zadrożdzone 2p W34/70

Przy okazji trochę testów nowego sprzętu

IMG_20211112_164946.jpg

IMG_20211112_164955.jpg

IMG_20211112_165442.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Izbor Mściwy napisał:

Cześć, jak rozwiazales problem z filtrowaniem chmielin i osadów w royalu przed chłodzeniem w wymienniku płytowym?

Mozna powiedzieć że to była warka na rozruch browaru. Tradycyjnie w garze hop spider, dodatkowo chmielone w hopstoperze. W trakcie warzenia postanowiłem że użyje testowo na nowo poskręcanego wymiennika z zamontowanym filtrem kątowym. Po chłodzeniu rozkręciłem kątowy i był czyściutki, wszystko zostało  na hop spiderze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 9.02.2012 o 20:38, anteks napisał:

Warka 219 Porter Bałtycki\

Skład

- Wiedeński 3000g

- Monachijski 2000g

-Pilzneński 1000g

- Karmel jasny 500g

- jęczmień palony 250g

- Caramunich III 250g

- Marynka gran 25g

- Lubelski gran 30g

- Ekstrakt jasny WES 1,2kg

- Ekstrakt ciemny WES 0,5kg

 

Zacieranie

Miało być 120min w 70-65°C ale śruta była bardzo zimna i po wsypaniu do wody było 64°C. 7l wlane do garnka i zagotowane, wlane do zacieru głównego temp 72-66°C -120min

 

Gotowanie 70 min

10' Marynka

60' Lubelski i ekstrakt

Studzi się...

Wczoraj zadzwonił właściciel bardzo znanego browaru że wykopał buteleczke tego piwa w piwnicy. Twierdzi że to jedno z najlepszych piw jakie pił. Wielkie dzieki, :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 363 Porter 30.12.21

Monachijski 10kg

Karmel ciemny 250g

Jęczmień palony 250g

Aromatyczny 250g

Carabelge 250g

Special X 250g

Barwiący 250g

Ekstrakt barwiący 100g

Marynka 30g

Lubelski 30g

Gęstwa W34/70

 

Zacieranie

Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg

2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody

Palony i barwiący dodane 20min przed końcem

 

Gotowanie 90min

60 minMarynka

15min  Lubelski

Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 21.01.2022 o 22:59, punix napisał:

Nie myślałeś o jakimś wzmocnieniu tej górnej półki? ?

Od 2 lat posiadam ta lodówkę i nigdy nie wzmacniałem. Co prawda w większości górna półka opiera sie o belkę w połowie lodówki a teraz ze względu na wstawienie na dół nowej zabawki musiałem troche podnieść poziom :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
2 godziny temu, Krzyżak napisał:

Na cóż ta butelczyna?

Do chmielenia na zimno .

 

Nie wiem czemu użytkownik tego sprzętu zamontował tak duża butlę jak przez 300 warek użył tyle chmielu co ja w 40xD

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, witur napisał:

Do chmielenia na zimno .

 

Nie wiem czemu użytkownik tego sprzętu zamontował tak duża butlę jak przez 300 warek użył tyle chmielu co ja w 40xD

Rozumiem że wiesz jak to działa i w jaki sposób to chcę użyć? Docelowo będzie wkręcona jeszcze większa butelka

2 godziny temu, Krzyżak napisał:

Uważam, że takie kombinacje są zbędne. Powietrza z granulatu i tak nie usuną.

Nawet w dobrych browarach rzemieślniczych nie usuną całego powietrza, myslę jednak że można w znacznym stopniu ograniczyć dostęp tlenu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.