Undeath Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ostatnio próbowałem aipę na us-05, która fermentowała w lodówce w stałej temperaturze około 17 stopni (dwa tygodnie burzliwej) i później leżała na cichej ponad miesiąc. Nie wiem co się mogło stać, ale takiej ilości aldehydu octowego to w piwie jeszcze nie miałem. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o infekcje http://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowyjeżeli nic nie pasuje z wymienionych tam rzeczy, no to cóż niektóre szczepy bakterii dają takie efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Nigdy nie miałem nawet najmniejszego aldehydu na US-05, a zrobilem na nich chyba najwięcej warek ze wszystkich drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Czy ma ktoś może doświadczenie w jakiej temperaturze startują drożdże US-05? trochę za mocno wystudziłem brzeczkę i zadałem je w temp. 16 stopni. następnie zniosłem fermentor do piwnicy i tam temperatura spadła do ok 13st. minęło 24 h i objawów fermentacji brak... Jak myślicie ruszą czy przenieść fermentor do mieszkania celem ogrzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Wg producenta 13C to dobra temperatura dla tych drożdży, a 24h bez fermentacji to też nie jest katastrofa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 tydzień temu był podobny temat. poczekaj do 72h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 24h bez fermentacji to też nie jest katastrofa Wiem, wiem ale zawsze zadawałem je w temp. ok 20-21 stopni i znosiłem do piwnicy. Najpóźniej ruszały po 48 ale zanim temperatura spadła do 13 to już coś się pomału zaczynało dziać jakaś delikatna piana, zapach. Tutaj nic. poczekam do 72 h i jak nie ruszy to ogrzewam. Myślę że negatywnych skutków nie powinno być us-05 wolą raczej niższy zakres temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 temperatura otoczrnia 14 stopni, start po bodajże 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Nie powinno się obniżać temperatury po zadaniu drożdży bo mogą odmówić współpracy, lepiej zadać w 14 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Miałem problem z tymi drożdżakami. Uwodniłem je, ale piany było trochę mało. Ostatnio ruszyły po 5 godzinach, a teraz dopiero dzisiaj rano, po 30. Czy możliwe że pomimo długiej daty ważności (7 miesięcy) były w tak słabej kondycji? Piwo to APA 12°Blg. Edytowane 26 Marca 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Być może zadałeś w innej temperaturze lub inaczej napowietrzyłeś brzeczkę, stąd ta różnica, aczkolwiek ja u siebie też mam czasem start już po 3h a czasem po 24 a staram się wszystko robić tak samo, także ciężko znaleźć jakąś konkretną przyczynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Mam fermentor 158 l + delikatne uwypuklenie - zalane 140l. za dużo? - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 hej, ja z takim zapytaniem, robiłem piwko z brewkita z zestawu Mangrove Jacks 3kg Robbers Gold/Golden Ale, zadałem paczkę suchych drożdżaków właśnie US-05. Ekstrakt początkowy 12BLG, Temperatura zadania bodajże 19°C, temperatura fermentacji 19-20°C. Fermentacja wystartowała mniej więcej po 12 godzinach, całość w fermentorze od 19 dni, od kilku dni już całkowita cisza, na tafli brzeczki pozostały tylko resztki piany, zapach w normie, smak również, ale ekstrakt na poziomie 4BLG - spodziewałem się że jednak trochę niżej zejdą. Mam jeszcze chmiele do wrzucenia na zimno i teraz pytanie, czekać 2 dni i sprawdzać ponownie poziom BLG i jak będzie ciągle to samo to przelewać i sypać chmiele czy po takim czasie spokojnie można przelać a to co ma zostać posprzątane po drożdżach to w ten tydzień cichej się zrobi? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Jeśli nie potrzebujesz gęstwy to syp chmiel do tego samego wiadra. Mniej roboty i gmeranie przy piwie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) a te 4°Blg to raczej tylko wypadek przy pracy czy po 3 tygodniach jest opcja żeby jeszcze coś zeszły? nie przeszkadza mi jeśli już nie zejdą, ale z tego co widziałem i w tym temacie i w innych odnośnie US-05 to 4BLG raczej otrzymywało się ze startowych 16-18. Edytowane 3 Listopada 2016 przez tymonisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Mi na pierwszej warce z ekstraktów zeszły z 15.5 do 5 w 8 dni, po przelaniu na cichą dojadły do 3.5 (7 dni). Temperatura też była około 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Czy ma ktoś może doświadczenie w jakiej temperaturze startują drożdże US-05? trochę za mocno wystudziłem brzeczkę i zadałem je w temp. 16 stopni. następnie zniosłem fermentor do piwnicy i tam temperatura spadła do ok 13st. minęło 24 h i objawów fermentacji brak... Jak myślicie ruszą czy przenieść fermentor do mieszkania celem ogrzania? Podczas ostatniego mojego warzenia: uwodnione drożdże (woda 18°C) dodałem do brzeczki (konkretnie napowietrzonej) o temp. również 18°C, następnie fermentor zniesiony do piwnicy (temp. otoczenia 15°C). Start fermentacji po 24-36h, temp. w wiadrze 17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Na tych drożdżach US-05 przy APA zacieranym jednotemperaturowo w 66 °C z początkowym 12 Blg ( fermentowane 7 dni w temperaturze 17 °C + 3 dni w temperaturze 20 °C + 7 dni w temperaturze 10 °C ) spadło do 3 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Czy na tych drożdżach konieczna jest cicha? Wiem że u nas ma forum jets ogólnie przekonanie że powinno się robić cicha, ale czy przy tych drożdżach obejdę się bez niej? Ogólnie nigdy nie miałem problemów na jednej tylko fermentacji z żadnymi drożdżami ale tych jeszcze nie używałem (tak wiem :p) a piszecie że te wyjątkowo trzeba zlewać na cicha? Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Nie ma potrzeby, zrobiłem trochę warek na tych drożdżach i jeśli nie zamierzałem wykorzystać gęstwy, to nie zlewałem na "cichą", jedynie przed butelkowaniem mocno obniżałem temperaturę piwka żeby pozbyć się długo utrzymujących się resztek piany na powierzchni piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 7 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Czy na tych drożdżach konieczna jest cicha? Cicha nie jest konieczna na żadnych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 52 minuty temu, Oskaliber napisał: Cicha nie jest konieczna na żadnych drożdżach. no to co teraz z 7+7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 1 godzinę temu, FurioSan napisał: no to co teraz z 7+7 Jak to co? 7 dni fermentacji + 7 dni nagazowania i pijemy! knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 3 godziny temu, Oskaliber napisał: Cicha nie jest konieczna na żadnych drożdżach. Chyba chciałeś napisać, że jest konieczna na każdych drożdżach. Natomiast "przelewanie na cichą" nie jest konieczne, bo cicha fermentacja tak czy inaczej zajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Dnia 12/19/2017 o 14:52, wizi napisał: Chyba chciałeś napisać, że jest konieczna na każdych drożdżach. Natomiast "przelewanie na cichą" nie jest konieczne, bo cicha fermentacja tak czy inaczej zajdzie. Tylko na to czekałem... na tym forum już nic się nie da napisać o cichej żeby jakiś mądrala nie musiał tego wtrącić. Z chemicznego punktu widzenia nie ma czegoś takiego jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. A polskie burzliwa i cicha to odpowiedniki angielskich primary i secondary, które oznaczają właśnie pierwsze wiadro i przelew do drugiego. Przez lata wszyscy doskonale rozumieli i co chodzi, po czym ktoś wymyślił jakąś swoją śmieszną definicję i nagle wszyscy podchwycili. KHOT i kantor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 6 minut temu, Oskaliber napisał: Tylko na to czekałem... na tym forum już nic się nie da napisać o cichej żeby jakiś mądrala nie musiał tego wtrącić. ... to odpowiedniki angielskich primary i secondary, które oznaczają właśnie pierwsze wiadro i przelew do drugiego... Możesz wytłumaczyć w takim razie, co Browarnicy z Zachodu od Odry robią z tymi fermentorami i po co, czy za każdym razem traktują w ten sposób swoje piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się