Lodzermensch Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Koledzy chyba chodzi o chmielenie na etapie rozlewu - czyli wrzucenie chmielu do zbiornika z ktorego bedzie przeprowadzal rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 ale przy butelkowaniu kontakt z chmielem będzie dużo krótszy. Czy aby napewno? Jak mniemam w planie jest oddzielenie chmielu przy butelkowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Koledzy, wiem że chmiel do butelki to samobójstwo Chodzi o chmielenie na etapie rozlewu, może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem - wrzucenie chmielu, np w siateczce do fermentora z kranem, dodanie roztworu z glukozą i standardowe zdekantowanie do niego piwa. Potem rozlew do butelek standardowy. Czytałem o tym, nie próbowałem, a zostało mi trochę chmielu. Pytanie, czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenia? Jeśli nie to spróbuję część piwa rozlać w ten sposób. Edytowane 24 Października 2014 przez m4jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Koledzy, wiem że chmiel do butelki to samobójstwo Chodzi o chmielenie na etapie rozlewu, może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem - wrzucenie chmielu, np w siateczce do fermentora z kranem, dodanie roztworu z glukozą i standardowe zdekantowanie do niego piwa. Potem rozlew do butelek standardowy. Czytałem o tym, nie próbowałem, a zostało mi trochę chmielu. Pytanie, czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenia? Jeśli nie to spróbuję część piwa rozlać w ten sposób. Przy tak krótkim kontakcie (20min?), to moim zdaniem marnotrawstwo, a i problemów więcej, bo pończochę trza zakładać na wężyk. Ja bym sobie dał spokój. Lepiej zrób jeszcze ze 3 dni cichej z chmielem. Przynajmniej osiągniesz jakiś efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Witam, czy mieliście może przypadek uzyskania aromatu truskawek po chmieleniu lubelskim na zimno??? U mnie ostatnio każda warka chmielona na zimno lubelskim ma taki aromat... piwa bez lubelskiego tego nie mają... Prośba o wasze własne doświadczenia (kilka postów wyżej ktoś planował użycie lubelskiego na cichej więc prośba o spostrzeżenia). Aha, dodam, że używałem granulatu zbiór 2015... z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Koledzy, wiem że chmiel do butelki to samobójstwo Chodzi o chmielenie na etapie rozlewu, może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem - wrzucenie chmielu, np w siateczce do fermentora z kranem, dodanie roztworu z glukozą i standardowe zdekantowanie do niego piwa. Potem rozlew do butelek standardowy. Czytałem o tym, nie próbowałem, a zostało mi trochę chmielu. Pytanie, czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenia? Jeśli nie to spróbuję część piwa rozlać w ten sposób. W browarach robi się tzw. herbatkę, czyli zaparza się chmiel we wrzątku przez 2-3 minuty, a następnie odcedza i wrzuca do tanka pośredniczącego (chwilę przed rozlewem). Trochę aromatów się uzyskuje. Witam, czy mieliście może przypadek uzyskania aromatu truskawek po chmieleniu lubelskim na zimno??? U mnie ostatnio każda warka chmielona na zimno lubelskim ma taki aromat... piwa bez lubelskiego tego nie mają... Prośba o wasze własne doświadczenia (kilka postów wyżej ktoś planował użycie lubelskiego na cichej więc prośba o spostrzeżenia). Aha, dodam, że używałem granulatu zbiór 2015... Ja miałem Lubelskie z 2 różnych chmielników. Jeden był absolutnie bezbarwny (tzn. aromat i smak), a drugi wyraźnie kwiatowo-ziołowy z delikatną nutką geraniolu. Poza tym, truskawki to najczęściej heksanian etylu - ester, który powstaje przy zbyt wysokiej temperaturze fermentacji. Nie wiem, czy Lubelski ma coś z tym wspólnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Fermentowałem w temp. otoczenia 15-17°C. Drożdże US-05. Refermentacja natomiast w temp. "pokojowej"... I tylko z lubelskim mam takie truskawkowe rezultaty... Nic, następne zrobię na innych chmielach i zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Niektóre chmiele dają takie odczucie truskawki - Sybilla 2014, Marynka 2013 tak miała - mi się wydaje, że możliwe, żeby chmiel dał to odczucie (swoją drogą drożdże). Lubelskiego 2015 niestety nie miałem, ale kolega bardzo sobie zachwalał aromat jego. Mi Marynka 2015 wydawało się daje truskawkami ale niestety przez podły - groszkowy słów z mega DMS nie można było wychwycić za bardzo tego aromatu. Planuje jeszcze SH Polskie Ale na marynce ale dopiero gdzieś za pasaż drożdży więc z 2 miesiące trzeba poczekać na wynik. Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Lubuskiego chyba nikt nie miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Lubuskiego chyba nikt nie miał Kurka blaszka i jak zwykle Lubuszanin to zamiast lubelskiego wiecznie lubuski piszę Już wyedytowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Czy byłaby opcja wyczyszczenia tego tematu z tej jałowej dyskusji, bo tak na prawdę nie mam pojęcia jak pachnie lubelski? To chyba podstawowy chmiel a w temacie o nim jest tylko spam. W co drugim temacie na forum jest burdel. Generalnie uważam, że forum dużo traci ze względu na spam. Na prawdę to jest plaga. Z regulaminu forum wynika, że spam i offtop nie są piętnowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 offtop nie są piętnowane Tylko często w offtopach jest największa wiedza na tym forum (typowy spam jest dość rzadki) Przepraszam za offtop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Czy byłaby opcja wyczyszczenia tego tematu z tej jałowej dyskusji, bo tak na prawdę nie mam pojęcia jak pachnie lubelski? To chyba podstawowy chmiel a w temacie o nim jest tylko spam. W co drugim temacie na forum jest burdel. Generalnie uważam, że forum dużo traci ze względu na spam. Na prawdę to jest plaga. Z regulaminu forum wynika, że spam i offtop nie są piętnowane Zgadzam się co do bałaganu. Jak pachnie lubelski? Jak dla mnie jest słabo wyczuwalny w ogóle jako chmiel-może za bardzo przyzwyczaiłem się do cytrusów i innych owoców. Niektórzy opisują aromat Lubleskiego jako siano. Kiedyś wyczułem dopiero po opróżnieniu butelki, aromat skoszonej trawy-tego typu klimaty. Jeśli spodziewasz się intensywności to możesz się zawieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Właśnie skąd my indywidualni klienci mamy pewność ,że to co Nam przysyłają sklepy to jest to co zamawiamy? anmar i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Chmieliłem ostatnio lubelskim (80g na ostanie 10 minut gotowania) i w młodym piwie (3 dni od zabutelkowania) czuć aromaty cytrusowe a w smaku jakby mandarynka. Zbiór z tego co pamiętam 2016, granulat. Ma ktoś może podobne doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zamienili Ci Lubelski z Citrą A tak poważnie to tak, lubelski daje takie aromaty, mnie sie to kojarzyło z zieloną herbatą i wyraźnym cytrusem. Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 27.04.2018 o 13:41, Jancewicz napisał: Chmieliłem ostatnio lubelskim (80g na ostanie 10 minut gotowania) i w młodym piwie (3 dni od zabutelkowania) czuć aromaty cytrusowe a w smaku jakby mandarynka. Zbiór z tego co pamiętam 2016, granulat. Ma ktoś może podobne doświadczenia? Odkopie. Właśnie próbowałem swoje piwo single hop lubelski. Czuć ewidentnie mandarynki i herbatę. (Potwierdzone przez inne osoby) Zbiór 2019 Edytowane 16 Czerwca 2020 przez Kamil_KGBREW Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Sorry nie mogłem się podtrzymać anatom i Joosto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, dziedzicpruski napisał: Sorry nie mogłem się podtrzymać Masz nagrodę Edytowane 16 Czerwca 2020 przez Kamil_KGBREW ATP i Rolnik Sam w Dolinie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się