jakos Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Robiłem na nich berlinera metodą zakwaszania w garze i poradziły sobie bez najmniejszego problemu abra 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Czy te drożdże będą dobre do Altbier'a? Niskie odfermentowanie wraz z przewagą słodów monachijskich może dać piwo zbyt pełne i mulące. A pytam, bo niektóre sklepy sprzedają zestawy surowców do Alta z drożdżami S-33 właśnie i zastanawiam się czy nie wymienić ich na coś bardziej żarłocznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 12 minut temu, eltomek napisał: czy nie wymienić ich na coś bardziej żarłocznego. Do alta są przecież przeznaczone Fermentisy K-97. Jeszcze dobre recenzje zbiera Gozdawa OGA9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Te drożdże nie mają z altem nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Gozdawa jest ok choć trochę się układał alt na nich. S-33 ze słodem monachijskim jak sam zauważyłeś da piwo totalnie zapychając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Właśnie fermentuje Blonde Ale na nich i jak jeszcze poprzednie trzy dni fermentacji było w zapachu ładnie to dziś uderza siarkowodór. Z początku bałem się, że infekcja, ale w smaku jest dobrze więc pewnie delikatny spadek temperatury wpłynął na drożdże tak, że narobiły tego syfu. BLG początkowe to 13.9, zacierane na słodko, na razie zeszło do 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Robię na nich American Ale, po przelaniu na cichą w aromacie dużo estrów, jest owocowo. Drożdzę kiepsko zbijają sie na dnie, prawie wogóle, brzeczka mętna. Zobaczymy jak będzie po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Jeśli chodzi o suchary, to całkiem znośne drożdże do wszelkiego rodzaju Vermontów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellanogaster Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Te drożdże chyba wolą niższą temperaturę fermentacji... Kolejny raz siarka z piekła... Eh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperro35 Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 W dniu 29.05.2018 o 07:58, santa napisał: Jeśli chodzi o suchary, to całkiem znośne drożdże do wszelkiego rodzaju Vermontów. Robiłeś na nich Vermonta? Jak wyszedł? W najbliższym czasie planuję uwarzyć NEIPA'e i wstępnie planowałem robić na US05, ale często spotykam się z informacją, że S33 też nieźle się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Godzinę temu, kacperro35 napisał: Robiłeś na nich Vermonta? Jak wyszedł? Robiłem, owszem. Wyszedł bardzo dobrze. Mogę z czystym sumieniem zarekomendować te suchary do tego celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarStres Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Santa a jak bylo z blg bo u mnie właśnie Warka w piwnicy i po 8 dniach zeszły z 16 blg do 7 blg (w trzecim dniu lekko zwolniła fermentacja bo temp spadła do 13 stopni) mam nadzieję że popracują jeszcze i coś zjedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 NEIPA. Po 7 dniach burzliwej ekstrakt zszedł mi z 13,5 do 5,5. Trochę mnie to zaskoczyło ale czytam sobie teraz ten wątek i stwierdzam że to chyba jednak norma. Z tym, że nikt z was nie napisał co się zadziało po kolejnym tygodniu. Do ilu zejdzie (i czy wogole jeszcze coś zejdzie) ostatecznie? Zostawiłbym to jeszcze nawet na dwa tygodnie i przekonalbym się na własnej skórze ale wrzuciłem już tam sporo chmielu i będę jeszcze dorzucał więc boję się że po takim czasie będę miał łodygę. Już teraz, po 7 dniach jest mega gorzkie, powiedziałbym że nieprzyjemnie gorzkie. Aromat super ale w smaku średnio. W pierwszym dniu fermentacji wrzuciłem 75g equanota, plan jest jeszcze na 80g citry (5 dni) i 45g Amarillo (2 dni). Czekać aż zejdzie niżej czy kończyć burzliwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperro35 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 6 minut temu, rs.juszczak napisał: NEIPA. Po 7 dniach burzliwej ekstrakt zszedł mi z 13,5 do 5,5. Trochę mnie to zaskoczyło ale czytam sobie teraz ten wątek i stwierdzam że to chyba jednak norma. Z tym, że nikt z was nie napisał co się zadziało po kolejnym tygodniu. Do ilu zejdzie (i czy wogole jeszcze coś zejdzie) ostatecznie? Zostawiłbym to jeszcze nawet na dwa tygodnie i przekonalbym się na własnej skórze ale wrzuciłem już tam sporo chmielu i będę jeszcze dorzucał więc boję się że po takim czasie będę miał łodygę. Już teraz, po 7 dniach jest mega gorzkie, powiedziałbym że nieprzyjemnie gorzkie. Aromat super ale w smaku średnio. W pierwszym dniu fermentacji wrzuciłem 75g equanota, plan jest jeszcze na 80g citry (5 dni) i 45g Amarillo (2 dni). Czekać aż zejdzie niżej czy kończyć burzliwą? Ja bym jeszcze z tydzień potrzymał, wg mnie blg może jeszcze zjechać o jakieś 1-1,5 stopnia. Od chmielenia na zimno goryczka nie powinna Ci się zwiększyć wiec bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Goryczka sama w sobie mi nie przeszkadza, nawet w neipa, która nie musi być mocno gorzka. Ale nie chcę mieć posmaku trawy czy łodygi, a przy długotrwałym kontakcie z chmielem można się tego spodziewać. Piwo robię na podstawie przepisu Doroty Chrapek, ale ona przelewa na cichą i dopiero dochmiela. Ja chcę zostawić w tym jednym fermentorze. Chodzi mi o to, że jeśli ma ktoś takie doświadczenia z tym drożdżami, że głębiej nie odfermentują to prośba o info. Nie przedłużałbym niepotrzebnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperro35 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) 9 minut temu, rs.juszczak napisał: Goryczka sama w sobie mi nie przeszkadza, nawet w neipa, która nie musi być mocno gorzka. Ale nie chcę mieć posmaku trawy czy łodygi, a przy długotrwałym kontakcie z chmielem można się tego spodziewać. Piwo robię na podstawie przepisu Doroty Chrapek, ale ona przelewa na cichą i dopiero dochmiela. Ja chcę zostawić w tym jednym fermentorze. Chodzi mi o to, że jeśli ma ktoś takie doświadczenia z tym drożdżami, że głębiej nie odfermentują to prośba o info. Nie przedłużałbym niepotrzebnie... Z doświadczenia mówię, że jeszcze powinny zejść ? robiłem na nich 3-4 warki i z tego co pamietam odfermentowywały mi jakieś 70%. Wiadomo, że nie zawsze tak wychodzi bo są też inne czynniki, m.in. w jakiej temperaturze zacierałeś etc. Tym niemniej jak potrzymasz jeszcze tydzień (i nie będziesz co chwile zaglądał do wiadra ?) to nie powinieneś piwu zaszkodzić. Edytowane 14 Stycznia 2020 przez kacperro35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Odczytałem Twoją odpowiedź jako "eee poczekaj, może jeszcze zejdą". Ale jeśli to z doświadczenia to OK:) oczywiście poczekam, widocznie są takie powolne. Co najmniej jeszcze dwa razy zajrzę (jeszcze dwie dawki chmielu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zeszły do 4-4,5. A jednak;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciniak85 Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) Witam, Zrobiłem w niedzielę na tych drożdżach moją trzecią warkę, zestaw ekstraktów WES, 1,7 l oraz 1,2 l plus chmiele (Marynka i Lubelska). Początkowo otrzymałem 11-12 blg, temperatura dość wysoka, 24-25 C. Brzeczka nastawiona była w niedzielę około godziny 18tej, w poniedziałek o 6tej rano pięknie bulkało, ale po godzinie 17tej jak z pracy wróciłem bulkanie zwolniło/stanęło w miejscu. We wtorek rano cisza, po pracy zajrzałem do fermentatora, zapach ładny, śladowe ilości piany, pomiar blg w okolicach 2. Czy fermentacja nie przeszła za szybko? Od poniedziałku temperatura otoczenia wynosiła 22 C. Edytowane 25 Marca 2020 przez trzciniak85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 1 godzinę temu, trzciniak85 napisał: Witam, Zrobiłem w niedzielę na tych drożdżach moją trzecią warkę, zestaw ekstraktów WES, 1,7 l oraz 1,2 l plus chmiele (Marynka i Lubelska). Początkowo otrzymałem 11-12 blg, temperatura dość wysoka, 24-25 C. Brzeczka nastawiona była w niedzielę około godziny 18tej, w poniedziałek o 6tej rano pięknie bulkało, ale po godzinie 17tej jak z pracy wróciłem bulkanie zwolniło/stanęło w miejscu. We wtorek rano cisza, po pracy zajrzałem do fermentatora, zapach ładny, śladowe ilości piany, pomiar blg w okolicach 2. Czy fermentacja nie przeszła za szybko? Od poniedziałku temperatura otoczenia wynosiła 22 C. W tej temperaturze to nic dziwnego. Przy kolejnym piwie postaraj się o prawidłową temperaturę, będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Moje pierwsze doświadczenie z S-33 to w 30 godzin zrobiły robotę przy 16C nastawione 14Blg. Zobaczymy na ilu się zatrzymają. W przyszłości będę musiał startować w niższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Zastanawiam się nad użyciem tych drożdży w przyszłości. Czy to prawda, jak podaje producent na swojej stronie, że drożdże potrafią w 6 dni przefermentować brzeczkę 13,5 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 W nadmiarze brzeczki ( po czeskim lagerze ) z dodatkiem kolendry i gorzkiej pomarańczy z 8 Blg zeszły do 3,2 Blg. Zacierane 15 minut w 64°C, 45 minut w 72°C, 10 minut 78°C. Temperatura fermentacji 16-18°C i kilka ostatnich dni w 19-20°C, cicha 10 dni w temperaturze 14°C, drożdże bardzo ładnie opadły na dno fermentora, piwo nie klarowne ale mgliste. Podczas fermentacji nie pachniało siarką, nie było dużej piany. Wyszło bardzo przyjemne lekkie i orzeźwiające piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Bardzo fajne drozdze przy umiarkowanej temperaturze. Odfermentowanie nie jest wysokie. Do dzis bardzo dobrze wspominam na nich uwarzone bezstylowe na pilznenskim, platkach ryzowych i do tego chmielenie citra + na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) Ma ktos jakies doswiadczenia na tych drozdzach przy mocniejszych piwach ciemnych, europejsko umiarkowanie nachmielonych? Mam na stanie troche slodow na ciemnego kozlaka, mial byc dolnej fermentacji, ale mam rozhulane S-33 na ktore nie mam wiecej planow, wiec moze ciekawy eksperyment by byl. Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez Hanys93 Blad ortograficzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się