INTseed Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Czyli da radę. Czy instrukcje czasowe warzenia są dla 10l takie same jak np. 20l? I czy w garnku 15l możliwe jest zrobienie każdego piwa? Nawet takich w których trzeba dać więcej słodów? Edytowane 26 Lipca 2016 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Są takie same, i dla ważenia i dla warzenia Jedynie woda Ci się szybciej podgrzeje itp. Jak będziesz chciał zrobić coś +25BLG to najwyżej na 2 tury można rozłożyć, ale to raczej rzadka rzadkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Pytanie trochę w stylu czy pierogi domowe są lepsze od tych z Biedronki - zależy czy dobrze je sobie ugotujesz. Chodzbym niewiem jakich technik użył,pierogą z Biedronki to nie pomoże Czesc Niedługo warze pierwsza warke,i taka refleksja mnie naszła. Nigdy nie piłem piwa domowego,od kilku miesiecy zaniechalem masakrowania kubków smakowych tyskim i zubrem :-P moja percepcja smakowa juz koncerniakow nie trawi. Dzizus jak ja to moglem pic tyle lat... Jak piwo domowe,wypada w porównaniu z powiedzmy Pinta,czy Dr.Brew. Moge sie spodziewadz,porownywalnej jakosci? Często jest lepiej. Odezwij się na priv. Mieszkasz niedaleko, to może coś ci rzucę Gdybyś przejeżdzał przez Kalisz kiedys,i miał w bagażniku jakies piwko ,chetnie skorzystam:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 To piwko jest polecane początkującym. http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Wartości tam są dla 20l Czy ktoś może mi przeliczyć ile będzie tego potrzebne dla 10l? Czym takie wartości przeliczać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 To piwko jest polecane początkującym. http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Wartości tam są dla 20l Czy ktoś może mi przeliczyć ile będzie tego potrzebne dla 10l? Czym takie wartości przeliczać? W linku jest na 30L. Wystarczy wszystko co jest w jednostkach wagowych i objętościowych podzielić przez 3;-). Czasy i temperatury pozostają takie samem. Ps: Możesz dać pół saszetki drożdży, ale lepiej dać całą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 To piwko jest polecane początkującym. http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Wartości tam są dla 20l Czy ktoś może mi przeliczyć ile będzie tego potrzebne dla 10l? Czym takie wartości przeliczać? W linku jest na 30L. Wystarczy wszystko co jest w jednostkach wagowych i objętościowych podzielić przez 3;-). Czasy i temperatury pozostają takie same. Ps: Możesz dać pół saszetki drożdży, ale lepiej dać całą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Tam pisze "Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C" więc chyba 20l? Czyli każde wartości surowców dziele w ten sposób? Jakie piwa jeszcze polecacie dla początkującego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Tam pisze "Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C" więc chyba 20l? (...) W tym przepisie nie ma słowa o wysładzaniu, a pewnie w założeniu jest wysładzanie do uzyskania 30L brzeczki nastawnej (pewnie 12L-15L wody przy wysładzaniu zostanie dodatkowo użyte). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Tam pisze "Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C" więc chyba 20l? Czyli każde wartości surowców dziele w ten sposób? Jakie piwa jeszcze polecacie dla początkującego? 20L to główny nalew, plus jeszcze wody wysładzające (do wymycia resztek ekstraktu ze słodu po spuszczeniu brzeczki przedniej-tej którą uzyskamy z głównego nalewu). Polecam wiki!, bo inaczej będzie ciężko :-). Tak, jak do robienia ciasta - prosta proporcja: Surowce Słody słód pilzneński 2,0kg Chmiele Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 13g Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 27g Drożdże Drożdże Fermentis Safale S-04 lub Danstar Windsor Zacieranie Całość zasypu wsypana do ok. 7 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Czas gotowania 90 minut Chmielenie - po zagotowaniu 13 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów - po 45 minutach 20 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów - na 5/10 minut przed końcem jeszcze 7g w/w szyszek chmielu aromatycznego Fermentacja Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 7g szyszek aroma lub <1 sztuka Hop Aroma Tabs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Czyli 3 litry wlewam do kibla z wężykiem jak już wszystko zostanie przefiltrowane. Zawsze się tak robi czy tylko z tym piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Aaaa! Więcej niż 3L bo jakaś część wody zatrzymuje się w słodzie oraz podczas gotowania woda paruje. Musisz dolewać wody tak, żeby otrzymać ok 13l(więcej lub mniej w zależności od intensywności odparowania) po filtracji. Po gotowaniu nadmiar odparuje i będzie ok 10L brzeczki nastawnej. Proszę zapoznać się dokładnie z procesem (szczególnie wysladzaniem i filtracją) : - tu: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu - lub tu jak wolisz video i nie masz alergii na Kopyra: http://blog.kopyra.com/index.php/2013/06/13/warzenie-z-zacieraniem/ ZAWSZE się tak robi, z wyjątkiem piw z ekstraktu słodowego/brewkita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Nie w sprawie piwa piszę ale w sprawie sterownika stc1000 . Chodziłoby mi o to ,aby ktoś mógł mi by doradzić czy moje rozumowanie i sposób podłączenia byłby prawidłowy. Chciałbym aby sterownik stc-1000 załączam dwie grzałki i przy okazji zasilacz komputerowy który by napędzał silniczek samochodowy. Na lini zasilajacej byłaby jeszcze czujnik który opóźnia wyłączenie się zasilania z zasilacza po tym jak grzałka przestanie grzać . schemat mniej wiecej taki. przepraszam za śmiecenie ale mam chwile na zrobienie mojeje ala centrali sterującej i się motam. a jak wytnę to już później będzie po przysłowiowych ptokach. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Lipca 2016 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Podłącz sobie jeszcze tv i hi-fi, żeby drożdże relaksować, tylko nie śmieć w OSTRYM DYŻURZE! Pod st 1000 możesz podłączyć wszystko, byle prądowo nie przesadzić - jeśli dobrze pamiętam 10A. Więc w teorii dwie grzałki po 1000W spokojnie pójdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Witam! Pierwy Dry Stout na FM13 już pięknie fermentuje, planowany jest drugi na gęstwie i potem jeszcze BarleyWine na tej samej,a potem IIPA na dwóch saszetkach US-5. I teraz pytanie: z BarleyWina planowane jeszcze wyciśnięcie cienkusza, i czy zadać do niego nieco gęstwy z FM13 przeznaczonej do BarleyWina, czy uwodnione (starter?), US-5 (ewe.jedna czy dwie szaszetki?) przeznaczone potem na IIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 też zapytam o gęstwę, ile czasu można trzymać gęstwę nottingham danstar (1 pokolenie)? Zastanawiam się, czy jest sens ją zadawać 17-18 dni od pobrania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Witam! Pierwy Dry Stout na FM13 już pięknie fermentuje, planowany jest drugi na gęstwie i potem jeszcze BarleyWine na tej samej,a potem IIPA na dwóch saszetkach US-5. I teraz pytanie: z BarleyWina planowane jeszcze wyciśnięcie cienkusza, i czy zadać do niego nieco gęstwy z FM13 przeznaczonej do BarleyWina, czy uwodnione (starter?), US-5 (ewe.jedna czy dwie szaszetki?) przeznaczone potem na IIPA? Suche drożdże spokojnie bez startera możesz zadać. Co do podziału saszetek, to nie wiem jakie BLG będzie miała IIPA i cienkusz oraz ile litrów, ale obstawiam w ciemno, że możesz podzielić 1 i 1/3 oraz 2/3 saszetki. Jeśli chodzi o gęstwę po stoutach to ja osobiście nie dałbym jej później do BW (w myśl zasady: "z jasnego do ciemnego"), ale to tylko moje zdanie też zapytam o gęstwę, ile czasu można trzymać gęstwę nottingham danstar (1 pokolenie)? Zastanawiam się, czy jest sens ją zadawać 17-18 dni od pobrania? Jeśli wszystko jest z nią w porządku (brak zakażenia) to spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ze spokojem możesz dawać gęstwę z ciemnego do jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Mogę w hefeweizenie brak wystarczającej ilości słodu pszenicznego zastąpić zwykłą pszenicą (10% całego zasypu // 0,5 kg)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Jak najbardziej zezwalam. bart3q i Gwynbleidd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrut91 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Witam wszystkich, Czy rehydratacja drożdży w szklance przez 12 godzin może je zabić? Przy pierwszej warce z brewkita popełniłem błąd, wsypując drożdże do wody przed przelaniem brzeczki do fermentora i zmierzeniem jej temperatury. Okazało się, że brzeczka ma 35 stopni i musiałem zostawić ją na noc do schłodzenia. Drożdże zadałem dziś rano (temp. brzeczki 24 stopnie, z drożdżami tak samo), ale niestety nie wyglądały już tak dobrze jak wczoraj. Pianka zniknęła, a drożdże opadły na dno. Przynajmniej było trochę bąbelków na powierzchni szklanki. Myślicie że fermentacja ruszy? Jeśli nie, to po jakim czasie mogę dodać nowe drożdże do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Drożdże opadły bo nie miały co szamać. Myślę że nie powinno ich to zabić. Po płukaniu gęstwy wodą też często są one w samej wodzie. Ale ciężko powiedzieć, i na pewno nie jest to najlepsze dla nich. poczekaj trochę, wg mnie fermentacja powinna ruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrut91 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedź, w takim razie będę cierpliwie czekał na rozwój wypadków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Planuję uwarzyć piwo wielozbożowe (tzw 7 zbóż), doradźcie proszę jakieś drożdże, które dadzą fajny zbożowy profil, nie naprodukują estrów i fenoli oraz będą miały bardzo niską flokulację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Myślicie że fermentacja ruszy? Jeśli nie, to po jakim czasie mogę dodać nowe drożdże do brzeczki? Popełniłem taki sam błąd przy mojej pierwszej warce. Drożdże US-05, ruszyły i ładnie odfermentowały, lecz zgodzę się z kolegą bart3q, że nie jest to najzdrowsza praktyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 a na ile litrow? Powinno pojsc, jak dobrze napowietrzyles brzeczke to one sie namnoza jeszcze przed fermentacja. Mi ostatnio jakies cydrowe ruszyly po 3 dniach a juz myslalem ze bede musial pic 16litrow soku na szybko choc zawsze mozna przegotowac i zadac jeszcze raz innymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się