bart3q Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 podbijają jak wszystko co sie zaciera. Z filtracja nie bedzie problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Pytanie dotyczące piany w piwie.Zauważyłem,że piana jaka się tworzy,podczas napowietrzania brzeczki,odpowiada pianie jaką bedzie miało finalnie piwo.Czy możecie to potwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Cześć. Ja nie potwierdzam. Dużo czynników wpływa na pianę w produkcie końcowym. M.im zawartość alkoholu, białek, tłuszczy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 W sobotę będę butelkował pierwszą warkę (brewkit). Ponieważ będę dekantował wężykiem do fermentora z kranem, to mam pytanie czy przeniesienie fermentora 24h przed planowanym rozlewem na podwyższenie wystarczy aby to, co wzruszy się podczas przenoszenia opadło na z powrotem na dno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Jak nie będziesz skakał z tym fermentorem, to możesz go przenieść przed samym przelewaniem. Bartek Śliwiński i luki161 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Jak nie będziesz skakał z tym fermentorem, to możesz go przenieść przed samym przelewaniem. Nie zamierzam Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Uważaj tez na kręcenie fermentorem podczas podnoczenia. Przy kręceniu, drożdże z dna kręcą się razem z wiadrem, a płyn z racji bezwładności kręci się wolniej, wskutek czego na styku drożdże/piwo podnosi trochę drożdży i zmętnia piwo. Jeśli już musisz przekręcić trochę fermentor rób to powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixeloza Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Zrobiłem mały błąd w zamówieniu, które już do mnie dotarło i stąd moje pytanie. Czy zamiast palonego jęczmienia dla koloru mogę użyć nie ześrutowanego słodu barwiącego jęczmiennego wayermann ? Nie posiadam śrutownicy i tutaj jest ten problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Weź szmatę młotek z dwie warstwy folii i trochę po uderzaj. Palone ziarno jest bardzo kruche - powinno na lajcie przejść nawet przez młynek do kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixeloza Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Czyli chałupniczo mam je ześrutować? :-) Nie łatwiej zatem będzie wrzucić na moment do miksera i szarpnąć tym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Co myślicie o tym, aby 6kg zasyp na lekkiego RISa zacierać w 15L wody? Nie będzie za mało? Planuję warkę maks. 12L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Czyli chałupniczo mam je ześrutować? :-) Nie łatwiej zatem będzie wrzucić na moment do miksera i szarpnąć tym ?Ja kiedyś mlynkiem ześrutowałem 0.5 kg carafy III :-) zwykłym elektrycznym. Da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Co myślicie o tym, aby 6kg zasyp na lekkiego RISa zacierać w 15L wody? Nie będzie za mało? Planuję warkę maks. 12L. Stosunek 1:2,5 jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixeloza Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Weź szmatę młotek z dwie warstwy folii i trochę po uderzaj. Palone ziarno jest bardzo kruche - powinno na lajcie przejść nawet przez młynek do kawy. No ok, a teraz powiedz mnie przyjacielu czy wniesienie takiego słodu do piwa podbije mi ekstrakt ? Bo tego bym nie chciał...Chciałbym uzyskać jedynie kolor wody na czerń ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 To dodaj go na ostatnie 5 min zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixeloza Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 You're god damn right ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Pixeloza, zerknij tu: http://www.piwo.org/topic/15596-ekstrahowanie-ciemnych-slodow/ Może lepiej ekstrahować na zimno dziada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Cześć, to mój pierwszy wpis na forum Właśnie jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego piwa, a jako że to mój pierwszy raz to zacząłem od metody najprostszej tj. brewkita. Użyte surowce: 1. Brewkit BLACK ROCK Pale Ale 1,7 kg 2. BA Brewkit PLUS 1 kg 3. Drożdże z zestawu Premium Brewing Yeast 5G (BATCH Y28013) 1 saszetka. OG = 7 Bal (myślałem, że będzie więcej) Drożdże zadane w niedzielę (09.10.2016 r.) o godz 19.00. Fermentacja ruszyła już w nocy z niedzieli na poniedziałek. Temperatura na początku 23-24 stopnie, od mniej więcej wtorku 22 stopnie. Od czwartku popołudniu ustało "bulkanie" w rurce fermentacyjnej. Moje pytanie jest takie: czy można już przyjąć, że fermentacja burzliwa się skończyła?? Wyszło by na to, że trwała 4 dni. Czy czas zlewać na "cichą"?? Proszę o pomoc dla piwnego amatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Czytałeś cokolwiek czy od razu walisz z pytaniami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Temperatura za wysoka. Z tym 7 blg to nie wiem jakim cudem takie wyszlo, no chyba ze zrobiles 23-24 litry... Jak robiles z puchy, to zamiast zlewac na cicha potrzymaj nad drozdzami dluzej zeby dofermemtowalo w tym samym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 7 Blg wyszło, bo zapewne nie schłodziłeś próbki. Nie przelewaj, potrzymaj w tym samym wiadrze jeszcze z kilka dni. A w tym czasie poczytaj forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Pierwsza zasada: bulkanie lub jego brak o niczym nie świadczy. Zostaw to piwo w spokoju na jakieś 3 tygodnie i zabutelkuj, nie przelewaj na cichą wcale. I pomyśl coś nad obniżeniem temperatury na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Temperatura za wysoka. Z tym 7 blg to nie wiem jakim cudem takie wyszlo, no chyba ze zrobiles 23-24 litry... Jak robiles z puchy, to zamiast zlewac na cicha potrzymaj nad drozdzami dluzej zeby dofermemtowalo w tym samym fermentorze. Wg instrukcji na puszce trzeba było dolać wody do 23 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) I pewnie że dodać cukier Edytowane 14 Października 2016 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 7 Blg wyszło, bo zapewne nie schłodziłeś próbki. Nie przelewaj, potrzymaj w tym samym wiadrze jeszcze z kilka dni. A w tym czasie poczytaj forum. Zdecydowałem się nie przelewać do drugiego fermentora. Potrzymam jeszcze tydzień w tym samym (nad drożdżami). Nie rozumiem tylko o co chodzi z tym schłodzeniem próbki. Badanie robiłem po wymieszaniu z zimną wodą, przed zadaniem drożdży, przez co osiągnąłem temperaturę 24 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się