dutrasilva Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Czy jak gęstość końcowa nie została uzyskana taka jak określają widełki stylu bo drożdże nie zeszły wystarczająco nisko to piwo zostaję od ręki zdyskwalifikowane z konkursu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Czy jak gęstość końcowa nie została uzyskana taka jak określają widełki stylu bo drożdże nie zeszły wystarczająco nisko to piwo zostaję od ręki zdyskwalifikowane z konkursu? Jeśli piwo nie ma parametrów stylu to po co je wysyłać na konkurs w tym stylu? Przyznam szczerze, że nie rozumiem tej logiki - wiem, że nie jest takie jak ma być, ale może się uda Siebie oszukujesz na pewno, a innych może Ci się uda EDIT faktycznie chyba jesteś troszkę zagubiony Edytowane 30 Marca 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Czy jak gęstość końcowa nie została uzyskana taka jak określają widełki stylu bo drożdże nie zeszły wystarczająco nisko to piwo zostaję od ręki zdyskwalifikowane z konkursu? Jeśli piwo nie ma parametrów stylu to po co je wysyłać na konkurs w tym stylu? Przyznam szczerze, że nie rozumiem tej logiki - wiem, że nie jest takie jak ma być, ale może się uda Siebie oszukujesz na pewno, a innych może Ci się uda EDIT faktycznie chyba jesteś troszkę zagubiony Na to wychodzi, dzięki za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Czy jak gęstość końcowa nie została uzyskana taka jak określają widełki stylu bo drożdże nie zeszły wystarczająco nisko to piwo zostaję od ręki zdyskwalifikowane z konkursu?Nie. Sędziowie nie mają dostępu do informacji jakie piwo ma ekstrakt końcowy i oceniają je tylko pod względem sensorycznym. Jeśli czuć, że piwo faktycznie jest zbyt treściwe/słodkie/niedofermentowane to odpadnie za to odczucie, a nie za ekstrakt. A to odczucie jest zależne nie tylko od końcowego ekstraktu, ale od wielu innych czynników jak nagazowanie lub to czy szczep drożdży produkuje dużo glicerolu. Piwo ma smakować tak jak zakłada styl i tyle. Jeśli uważasz, że tak smakuje to wysyłaj. Parametry są nieistotne. Jeśli piwo nie ma parametrów stylu to po co je wysyłać na konkurs w tym stylu?Bo parametry to tylko liczby, a sensoryka to sensoryka. Jak widełki stylu kończą się na 3.0Blg to w 10 na 10 przypadkach poznasz, jesli ma ono 3.5? Edytowane 30 Marca 2017 przez Oskaliber WithoutStress, dutrasilva i jkx6 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Mam małe pytanko o dodawanie herbaty Earl gray do piwa. Który ze sposobów bedzie najlepszy? Planuje Ok 100g do 22-23l piwa. Wsypanie herbaty do fermentora na dobę przed zabutelkowaniem.(ryzyko infekcji?..) Zaparzenie herbaty np litrem wody, schłodzenie i wlanie(garbniki?) Cold brew, a potem zagotowanie na chwile? Ja zastosowałem rozwiązanie nr.1 Wysyp herbatę na folie aluminiową i potrzymaj w 90-100 stopniach w piekarniku przez kilkanaście minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Pytanie z czystej ciekawości. Czy w świeżo odfermentowanym piwie zawartość alkoholu na dnie fermentora będzie taka sama jak na samej górze wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Bo parametry to tylko liczby, a sensoryka to sensoryka. Jak widełki stylu kończą się na 3.0Blg to w 10 na 10 przypadkach poznasz, jesli ma ono 3.5? To po co męczyć sumienie biednych uczestników tymi liczbami? Może jestem staroświecki, ale jeśli bym wiedział, że moje piwo nie spełnia wymagań formalnych to by mi było wstyd je wysłać na konkurs. Zaje...stość piwa to inna "dyscyplina" i temat, i może właśnie dlatego nie jestem zwolennikiem konkursów w obecnych postaciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Szukam i czytam, ale ile ludzi tyle opinii więc postanowiłem zapytać tutaj. Wczoraj zlałem na cichą Apa 12 Blg i po raz pierwszy postanowiłem zebrać gęstwę. Jutro mam zamiar z resztek słodów uwarzyć harcerskie 5-6 Blg i chciałbym dodać zebranej wczoraj gęstwy. I tu pytanie. Czy wystarczy łyżką wrzucić te żywe jasne drożdże po zlaniu piwa nad nimi? Czy trzeba zrobić starter? Po 24h gęstwa wygląda tak: Wysłane z mojego SM-A510F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Czy wystarczy łyżką wrzucić te żywe jasne drożdże po zlaniu piwa nad nimi? Tak. Starter zbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Czy wystarczy łyżką wrzucić te żywe jasne drożdże po zlaniu piwa nad nimi?Tak. Starter zbędny. Dziękować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Bo parametry to tylko liczby, a sensoryka to sensoryka. Jak widełki stylu kończą się na 3.0Blg to w 10 na 10 przypadkach poznasz, jesli ma ono 3.5?To po co męczyć sumienie biednych uczestników tymi liczbami? Może jestem staroświecki, ale jeśli bym wiedział, że moje piwo nie spełnia wymagań formalnych to by mi było wstyd je wysłać na konkurs. Zaje...stość piwa to inna "dyscyplina" i temat, i może właśnie dlatego nie jestem zwolennikiem konkursów w obecnych postaciach. Bo to nie są żadne wymagania formalne tylko sugestia dla piwowarów jakie piwo powinno mieć parametry, żeby smakować tak jak nakazuje opis stylu. Jedyne do czego można się przyczepić i za co pewnie piwo mogłoby zostać zdyskwalifikowane to wyraźnie przekroczony ekstrakt początkowy, bo jeśli styl wymaga, żeby piwo było treściwe, to taki porter bałtycki 25blg może pozytywnie wyróżniać się wśród konkurentów ograniczonych do 22blg. Ale ekstrakt końcowy, EBC czy IBU to już są wartości czysto orientacyjne dla piwowara. Zwłaszcza, że nasze metody pomiaru, głównie dwóch ostatnich z wymienionych, nie są specjalnie precyzyjne. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Pytanie z czystej ciekawości. Czy w świeżo odfermentowanym piwie zawartość alkoholu na dnie fermentora będzie taka sama jak na samej górze wiadra? ktoś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Pytanie z czystej ciekawości. Czy w świeżo odfermentowanym piwie zawartość alkoholu na dnie fermentora będzie taka sama jak na samej górze wiadra? ktoś wie? Wiem tylko tyle, że w laboratorium gdy oznaczałem alkohol w swoim Grodziskim to po podzieleniu zawartości butelki do dwóch kolb ilość alkoholu różniła się między nimi o kilka dziesiątych % - dlatego bardzo ważne jest wymieszanie zawartości butelki przed oznaczeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Tak wygląda zebrana przeze mnie gęstwa po 2-krotnym płukaniu. Czy żywe drożdże to ten jasny pasek drugi od dołu? Czy powinienem płukać dalej? Czy mogę po prostu dodać do brzeczki całą zawartość buteleczki? To moja pierwsza zebrana gęstwa, stąd wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Panie i panowie - potrzebuję chmielu o aromacie, najlepiej intensywnym, czerwonych owoców - jagody, porzeczka, maliny, jeżyny, truskawki etc. Doradźcie jakieś chmiele z profilem tych owoców. Tak wygląda zebrana przeze mnie gęstwa po 2-krotnym płukaniu. Odlej, wywal dwie pierwsze górne warstwy, pozostaw najjaśniejszą, tej przy samym dnie nie używaj. Ja bym nie dawał wszystkiego bo może to wpłynąć zauważalnie na smak piwa, tylko zdrowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Panie i panowie - potrzebuję chmielu o aromacie, najlepiej intensywnym, czerwonych owoców - jagody, porzeczka, maliny, jeżyny, truskawki etc. Doradźcie jakieś chmiele z profilem tych owoców. Dodaj Lubelskiego na cichą... u mnie wychodzą dosyć wyraźne truskawki. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Marynka zmieszana z Sybillą też dała truskawki Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Dodaj Lubelskiego Marynka zmieszana z Sybillą Dzięki, a coś innego, jakieś chmiele z typowym aromatem / posmakiem czerwonych, ciemnych, owoców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Dodaj Lubelskiego Marynka zmieszana z Sybillą Dzięki, a coś innego, jakieś chmiele z typowym aromatem / posmakiem czerwonych, ciemnych, owoców? Cascade PL No i tak samo polecam Marynkę. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Dodaj Lubelskiego Marynka zmieszana z Sybillą Dzięki, a coś innego, jakieś chmiele z typowym aromatem / posmakiem czerwonych, ciemnych, owoców? Puławski, Iunga. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProxymA Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Dzięki za ostatnie porady-zostawiłem fermentory w spokoju - okaże się za 2 tygodnie co z tego wyjdzie.Jutro czas butelkowania 1 warki:Session Ipy. Chce załadować to w pety od kauflandowej wody gazowanej i przykryć czymś nieprzepuszczającym światła.No i teraz pytanie do Was kieruje(po przejrzeniu odpowiednich wątków):Czy można użyć takich butelek czy muszą być takie z atestem do alka? Minus taki ze PZN nie ma takich butelek a Sarmackiego nie wypije za żadne skarby. Może jakis inny bezpieczny pet od wody gazowanej polecacie?Wyczytałem że te od wody gazowanej mogą wchodzić w reakcje z Alkiem podczas dojrzewania i refermentacji.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Chce załadować to w pety od kauflandowej wody gazowanej Co sprawia, że nie chcesz lać tego piwa po prostu w zwykłe szklane butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Cascade PL No i tak samo polecam Marynkę. Puławski, Iunga. Ogarnąłem trochę brytyjskie chmiele, czy Bramling Cross, Piligrim, Bullion oraz Epic to jest to, czego szukam? Bardziej chodzi mi o Wasze doświadczenie niż o tekst typu "sprawdź sam" Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProxymA Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Chce załadować to w pety od kauflandowej wody gazowanejCo sprawia, że nie chcesz lać tego piwa po prostu w zwykłe szklane butelki? Nie mam kapslownicy niestety. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez ProxymA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Minus taki ze PZN nie ma takich butelek a Sarmackiego nie wypije za żadne skarby. Sarmackie faktycznie ciężko wypić, ale Argusa mocnego z Lidla z odpowiednim samozaparciem się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się