INTseed Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Może za bardzo bujałeś fermentorem? Ewentualnie piwo ciepłe butelkowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) 9 minut temu, punix napisał: Jak długo fermentowałeś i w jakich temperaturach? Granaty nie powstają że zbyt dużej ilości drożdży w butelce, tylko przy butelkowaniu niedofermentowanego piwa. Do szklanki nalewasz bez osadu? Fermentowałem 22 dni. BLG stanęło na 3 i nie spadało. Zaczynałem od 18'C, podbiło do 19-20', ostatnie 3 dni w 21'C . Do szklanki nalewam bez osadu. Po dodaniu chmielu na 3 ostatnie dni bujałem fermentorem dla lepszego rozprowadzenia chmielu (raz dziennie, ale na rozlew osad na dole był dość skupiony). Rozlewałem piwo z temp. ~20'C. Siódmy dzień od zabutelkowania stoi w 20'C. Martwić się, czy przenieść butelki do piwnicy (15'C) i za tydzień sprawdzić kontrolnie jedną buteleczkę? Edytowane 26 Listopada 2018 przez żółtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Bujanie moim zdaniem nie potrzebne. Biorąc pod uwagę że piwo ma dopiero 7 dni, zostawił bym je na co najmniej kolejny tydzień a lepiej dwa i wtedy zobaczył jak to wyglada. Nawet jeśli piwo już w pełni się nagażowało drożdże mogły nie mieć wystarczająco czasu by opaść. A mogły się nawet w pełni nie nagazowac i drożdże w jakimś stopniu jeszcze pracują. U mnie po 7 dniach nie są jeszcze w 100 procentach nagazowane, choć trzymam w niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 20 godzin temu, żółtek napisał: Fermentowałem 22 dni. BLG stanęło na 3 i nie spadało. Zaczynałem od 18'C, podbiło do 19-20', ostatnie 3 dni w 21'C Przed butelkowaniem dobrze jest zrobić jeszcze cold crash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Robiłem kilka piw bez cold crashingu i nie było tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Panowie chciałem kupić pszenice jasną a zakupiłem pomyłkowo pszenice prazona min. 1000 EBC Viking MaltCzy to jest to co stosuje się do stoutów aby była paloność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 tak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Nie. Pszenica nie ma łuski i daje mniejszą paloność niż jęczmień. Raczej daje się ją do porterów, black IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Nie. Pszenica nie ma łuski i daje mniejszą paloność niż jęczmień. Raczej daje się ją do porterów, black IPA Ja tego mam 5kg Chciałem zrobić 100% pszenice. Oddać tego nie oddam bo mój błąd.Jaki smak bym osiagnoł robiąc z tego piwo? Nie pijalne całkowicie? Czy tam jest tyle cukrów co w normalnej pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Tego do normalnego piwa daje się 50-100g. Sprzedaj/wymień/rozdaj. Cukrów praktycznie to nie zawiera. A nawet mniej niż 50g. Raczej dawki 25g na korektę koloru dla niektórych ale. Edytowane 28 Listopada 2018 przez koholet INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Może ktoś podzielić się wiedzą na temat gęstwy do piwa. Zebrałem pierwszy raz gęstwę z Dry Stouta i zastanawiam się, czy mogę ją wykorzystać do jasnego piwa? Z wiki doczytałem, że lepiej jest z piwa jasnych do ciemnych i słabych do mocnych... Edytowane 29 Listopada 2018 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Możesz. Ta ilość piwa która zostanie w gęstwie nie powinna wpłynąć na smak i kolor następnego. Jak będziesz miał gęstwę kilka dni w lodówce, to drożdże zbiją się na dno, a płyn zbierze się u góry, więc po prostu go wylej przed zadaniem reszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Może ktoś podzielić się wiedzą na temat gęstwy do piwa. Zebrałem pierwszy raz gęstwę z Dry Stouta i zastanawiam się, czy mogę ją wykorzystać do jasnego piwa? Z wiki doczytałem, że lepiej jest z piwa jasnych do ciemnych i słabych do mocnych...Spokojnie używaj. Możesz dla pewności przemyć. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Temat - Dezynfekcja po pierwszym kwasie. Plan mam następujący - zalewam 3% roztworem NaOH cały fermentor, wszystkie rurki, kraniki itd (oczywiście poza elementami metalowymi/miedzianymi). Zostawiam to na kilkanaście godzin. Wszystko dokładnie płuczę. Następnie, dla drugiego stopnia pewności, stosuję 2% roztwór pirosiarczynu sodu. Zostawiam wszystko w fermentorze na kilka godzin. Następnie, dla trzeciego stopnia pewności, stosuję OXI. I tu pojawiają się dwa pytania: 1. Czy Pirosiarczyn sodu też reaguje z miedzią? Czy przy drugim stopniu pewności mogę do fermentora wrzucić także filtrator z oplotu? 2. W poniższym artykule przeczytałem, że NaOH trzeba dla pewności dezaktywować. W jednym zdaniu napisane jest: Cytat Dla bezpieczeństwa należy go dezaktywować, za pomocą kwasku cytrynowego, jeżeli jednak stosujemy kwasowe środki do dezynfekcji (ClO2, Piro, Starsan) nie ma takiej konieczności Natomiast w drugim zdaniu: Cytat Natomiast w przypadku środków (OXI, pirosiarczyn), których odczyny są zasadowe lub neutralne, fermentor dobrze przepłukać wodą z kwaskiem cytrynowym. Przecież piro to właśnie prosiarczyn, prawda? Muszę zatem dezaktywować NaOH, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Cześć, jak mogę obliczyć jakie otrzymam piwo z wysłodzin po RISie? Planuję zrobić 10l RISa z brzeczki przedniej z zasypu ok 7kg - 6,5kg pale ale + 0,5kg carafa III. Teroretycznie brewness przy wydajności 70% wylicza mi 28,5blg dla 10l RISa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam chciałbym uwarzyc świąteczne piwo. Myślałem jako słód podstawowy pale ale 5kg na 25l brzeczki, może jakiś jeszcze? Chiałem dodać pomarańcze mandarynki może cytrynę , tylko nie wiem czy do gotowania a może do fermentacji. Godzina Chmielenie marynka 25 g na gorączkę. Jaki chmiel polecacie na zimną . Fermentacja drożdże D Fermentis Saflager W-34/70 temperaturę do 15 tydzień i tydzien cichą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, Grzegorz Łomako napisał: Witam chciałbym uwarzyc świąteczne piwo.. W tej temperaturze to lepiej S-04 albo US-05. Czasu nie zakładaj a jeśli już to 2-3 tygodnie w jednym pojemniku. Co do świątecznych to wyczytałem, że najlepiej wybrać najpierw styl bazowy a potem zobaczyć czym go podkręcić: przyprawy korzenne, ciemne cukry, melasa, skórki cytrusów... I nie chmielił na zimno. Powodzenia. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łomako Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 27 minut temu, zasada napisał: W tej temperaturze to lepiej S-04 albo US-05. Czasu nie zakładaj a jeśli już to 2-3 tygodnie w jednym pojemniku. Co do świątecznych to wyczytałem, że najlepiej wybrać najpierw styl bazowy a potem zobaczyć czym go podkręcić: przyprawy korzenne, ciemne cukry, melasa, skórki cytrusów... I nie chmielił na zimno. Powodzenia. Kjedy dawać skóry z owoców, do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekfilon Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Ja z innej beczki. Przeleżały mi chmiele z zestawu do którego nigdy się nie zabrałem. Zostały zapakowane hermetycznie w sklepie prawie rok temu i leżały w lodówce, ale nie w zamrażarce, a ostatni miesiąc nawet w temperaturze pokojowej. Warto jeszcze je użyć tych chmielu czy za duże ryzyko, że się już nie nadają? Są to Pacyfica, Green bullet i Nelson Sauvin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 3 minuty temu, radekfilon napisał: Ja z innej beczki. Przeleżały mi chmiele z zestawu do którego nigdy się nie zabrałem. Zostały zapakowane hermetycznie w sklepie prawie rok temu i leżały w lodówce, ale nie w zamrażarce, a ostatni miesiąc nawet w temperaturze pokojowej. Warto jeszcze je użyć tych chmielu czy za duże ryzyko, że się już nie nadają? Są to Pacyfica, Green bullet i Nelson Sauvin. ruska ruletka, ja bym nie ryzykował. spróbuj obwąchać, jak trąbi skarpetą albo kalesonami to od razu wal w śmietnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) 8 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: kalesonami to od razu wal w śmietnik Tak z ciekawości to o jakie rejony chodzi ? rów zapewne inaczej daje od frontu czy przystopia ;). Edytowane 3 Grudnia 2018 przez dziedzicpruski mrmrooz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekfilon Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Są hermetycznie zapakowane, dowiem się dopiero po otwarciu, wtedy zaraz bym musiał użyć. To musiałbym dublerów zamówić na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) 45 minut temu, Grzegorz Łomako napisał: Kjedy dawać skóry z owoców, do gotowania? Na koniec gotowania. I nie skóry tylko skórki pozbawione tego białego - albedo, albo już ususzone ze sklepów dla piwowarów, albo świeże oskrobane z umytych owoców wyleżane w alkoholu jakimś (te akurat też na cichą można). Szukasz w ogóle odpowiedzi już udzielonych na forum czy leniwcujesz? Na szybko trzy tematy: 1, 2 - tutaj nawet konkretny przepis i wskazówki znajdziesz, 3. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Kolejny raz spie### piwo ;( Mam w butelce granaty tydzien po butelkowaniu otwarta ciepła nie schlodzona butelka robi gejzer. Podejrzewam niedofermentowanie na burzliwej bo tak piwo wygladalo i smakowalo ok. Podpowiedzcie czy da sie to jeszcze jakos odratowac ? 1. Otwierac pomalu z 1zl na otwieraczu i ponownie kapslowac czy2. Sprobowac schlodzic bo jak na razie schlodzone nie gejzerowalo i zlac ponownie do wiadra i rozlac ?4. Kanal ? Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Otwieracz z długą rączką i delikatne podważanie kapsla. Kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się