Łachim Opublikowano 16 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 Lepiej zostaw, bo jeśli przeniesiesz do chłodniejszego pomieszczenia, to możesz uśpić drożdże, przez co nie dofermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Ja bym dał pszeniczny i nie bał się o nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Jestem za. Piwo tylko zyska, a żadnego smaku piwa pszenicznego nie musisz się bać, bo nie będzie czegoś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Godzinę temu, arkadiuszkurkiewicz napisał: Czy jak na mój 1 zestaw sobie odpuścić i nauczyć się podstaw. Przy pierwszym piwie najważniejsze jest chyba dobór drożdży do temperatury,.którą możesz zapewnić. Jakie masz drożdże i jakie temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 10 minut temu, arkadiuszkurkiewicz napisał: Drożdże to brewing yeast 7g. A temperaturę w pomieszczeniu mam 19,5-20 stopni. Mogę wynieść do garazu, tam mam ok 16-17 To 16-17 lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Tak na dłużej i blg obserwować, ale nie za często. Najlepiej po 2 tygodniach zajrzeć, zmierzyć i po kilku dniach znowu, jeżeli będzie bez zmian to można butelkować. Najlepiej dać znać na forum jakie jest BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 W instrukacji jest 7 dni w temp 21. Wstawić do 16stopni i na dłużej rozumiem ? I obserwować blg tak ? Zostaw na dwa tygodnie. Potem na tydzień przenieś do ciepłego. Potem obniżyć im bliżej 0C tym lepiej, aby wszystko opadło. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 16 minut temu, arkadiuszkurkiewicz napisał: Podnieść im temp np do 18-19 ? By lepiej pracowały czy nie ruszać nic ? Przenioslbym we wtorek czy środę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zależy jaka brzeczka i jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 Możesz powoli podnosić temperaturę - 1 st. C na dzień aż do 21 st. C i zostawić w niej na 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syllabub Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 (edytowane) Mam kilka pytań co do kegu cornelius. Jak to jest z długością wężyka do wyszynku piwa? Faktycznie lepiej jest mieć około 1,5m? Bo teraz mam na krótko do kega. Średnica zew. 9,5mm, średnica wew. 6,7mm Co z piwem w wężyku? Np zostawiam na kilka dni i co z tym piwem? Coś się z nim może stać? Wylać te pierwsze kilkanaście mililitrów z węża czy się nie przejmować i pić? Jeszcze jedno co zrobić z gazem po nalaniu kilku szklanek? Butle zakręcam czy zostawiam stałe ciśnienie? Edytowane 26 Grudnia 2022 przez Syllabub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 2 godziny temu, Syllabub napisał: ak to jest z długością wężyka do wyszynku piwa? Przecież corneliusy maja orginalną rurkę w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 1 godzinę temu, witur napisał: Przecież corneliusy maja orginalną rurkę w środku To chyba chodzi o długość od kega do kranu. Ja mam na krótko, picnic się pieni, ale na kranie z regulacją nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Możesz. Tylko do pszenicy potrzebujesz drożdzy np. FM41. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Witajcie, chodzi mi po głowie taki plan: Abv 7 OG 17 FG 4,5 Warka 11 l Zasyp 4,2 kg Drożdże Lallemand Windsor Ale suche w paczce 11gr Pytanie: dać 2 paczki sucharów czy wystarczy jedna? Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Jedna paczka powinna być ok. Windsory mają dość płytkie odfermentowanie, warto wziąć to pod uwagę przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 11 godzin temu, punix napisał: Windsory mają dość płytkie odfermentowanie, warto wziąć to pod uwagę przy zacieraniu. czyli że jak zacierć? podpowiedz coś więcej proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Jeśli odfermentowują płytko, a chcesz to zrównoważyć, żeby nie wyszedł ulep przy takim blg, to możesz zatrzeć bardziej na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Godzinę temu, g_berger napisał: czyli że jak zacierć? podpowiedz coś więcej proszę Jeśli chcesz lepiej odfermentowania piwo to zacieraj nisko (65), długo (1,5h), dodaj cukru prostego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Fajnie dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 W poprzednim poście piszesz że zeszło do 4 w następnym że do 5blg. Przy 5 blg odfermentowanie 59% Przy 4 blg 67%. Nie wiem jakie drożdże, ale jeszcze tydzień w ciepłym miejscu bym dał temu piwu tak dla pewności. No i wychodzi na to że masz 25litrow piwa, które fermentowalo w najwyższej temperaturze 18°c i chcesz nagazować do 2.6vol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 No to wychodzi na to ze teraz w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Co znaczy "dodanie 10% cukru"? to jest dodanie cukru wazacego 10% wagi slodu? czy podbicie ABV o 10% cukrem? anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 (edytowane) tak, 10% wagowo Edytowane 16 Stycznia 2023 przez anteks javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Cześć, Chciałem zrobić mój pierwszy starter drożdżowy z płynnych drożdży, ale suchy ekstrakt jaki kupiłem do tego celu jakiś czas temu jest przeterminowany. Myślicie że mogę go użyć skoro jest zamknięty w puszce z datą do 11.2022?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się