Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, INTseed napisał(a):
23 godziny temu, kuxdaty napisał(a):
Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem  opinii opartych o doświadczenia praktyczne. W weekend będę rozlewać piwo do butelek i do tej pory stosowałem następującą metodę: na dno fermentora wlewałem syrop glukozowy a następnie przelewałem wężykiem piwo i powoli mieszałem. Pierwsze 2-3 tygodnie refermentacji zawsze odbywaja sie w takich samych warunkach co fermentacja a następnie przenosze w chlodniejsze miejsce, ale nagazowanie piwa jest mocno zróżnicowane i ze wzgledu na ten problem chciałbym spróbować przelewania strzykawką do każdej butelki określonej ilości syropu. 5ml syropu będzie wystarczająca na butelkę czy powinno być tego więcej?

Co znaczy zróżnicowane?

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 

@fotohobby

Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml

Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

Edytowane przez kuxdaty

5 minut temu, kuxdaty napisał(a):

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 

Czyli masz nierównomiernie rozmieszany roztwór cukru. 

6 minut temu, kuxdaty napisał(a):

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne

Przygotuj roztwór z takiej ilości cukru jak potrzebujesz (chcesz), całkowitą objętość podziel przez ilość butelek i tyle. Tak jak napisal @fotohobby, nikt Ci nie powie ile ml zadawać bez danych o roztworze

4 godziny temu, kuxdaty napisał(a):

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ?

3 godziny temu, fotohobby napisał(a):

To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ?

Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. 

[mention=19999]fotohobby[/mention]

Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml

Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g

To zrób sobie jasne piwo. Do roztworu cukru dodaj hibiskusa. Zobaczysz jak bardzo musisz rozmieszać cukier.
Dodatkowo warto dać więcej wody bo łatwiej rozmieszać.
To nie jest tak że machniesz 4x łychą i ci się rozmiesza.

17 godzin temu, kuxdaty napisał(a):

Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. 

To akurat nie ma znaczenia.

Ja przygotowuję roztwór tak, aby w 5 ml znajdowało się tyle cukru, ile potrzebuję, bo dawkowanie co 5ml jest proste (co tyle mam większa podziałcę na strzykawce 20ml

Ustawiam butelko w rzędzie po 4.