kuxdaty Opublikowano Sobota o 11:25 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:25 (edytowane) 2 godziny temu, INTseed napisał(a): 23 godziny temu, kuxdaty napisał(a): Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem opinii opartych o doświadczenia praktyczne. W weekend będę rozlewać piwo do butelek i do tej pory stosowałem następującą metodę: na dno fermentora wlewałem syrop glukozowy a następnie przelewałem wężykiem piwo i powoli mieszałem. Pierwsze 2-3 tygodnie refermentacji zawsze odbywaja sie w takich samych warunkach co fermentacja a następnie przenosze w chlodniejsze miejsce, ale nagazowanie piwa jest mocno zróżnicowane i ze wzgledu na ten problem chciałbym spróbować przelewania strzykawką do każdej butelki określonej ilości syropu. 5ml syropu będzie wystarczająca na butelkę czy powinno być tego więcej? Co znaczy zróżnicowane? Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma @fotohobby Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. Edytowane Sobota o 11:28 przez kuxdaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano Sobota o 11:35 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:35 5 minut temu, kuxdaty napisał(a): Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma Czyli masz nierównomiernie rozmieszany roztwór cukru. 6 minut temu, kuxdaty napisał(a): Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne Przygotuj roztwór z takiej ilości cukru jak potrzebujesz (chcesz), całkowitą objętość podziel przez ilość butelek i tyle. Tak jak napisal @fotohobby, nikt Ci nie powie ile ml zadawać bez danych o roztworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Sobota o 15:31 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:31 4 godziny temu, kuxdaty napisał(a): Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano Sobota o 18:51 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:51 3 godziny temu, fotohobby napisał(a): To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ? Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Sobota o 21:43 Udostępnij Opublikowano Sobota o 21:43 Nie ma różnicy, pod warunkiem, że uzyskasz jednorodną mieszaninę, co jest łatwiejsze przy większej objętości, czy dokładniej mniejszym blg roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Niedziela o 10:51 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:51 Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma [mention=19999]fotohobby[/mention] Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. To zrób sobie jasne piwo. Do roztworu cukru dodaj hibiskusa. Zobaczysz jak bardzo musisz rozmieszać cukier.Dodatkowo warto dać więcej wody bo łatwiej rozmieszać.To nie jest tak że machniesz 4x łychą i ci się rozmiesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano Niedziela o 12:26 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:26 (edytowane) Edit: Założyłem temat, bo miałem więcej pytań Edytowane Poniedziałek o 09:41 przez Pawelw3 Założyłem temat, bo miałem więcej pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Niedziela o 12:42 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:42 17 godzin temu, kuxdaty napisał(a): Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. To akurat nie ma znaczenia. Ja przygotowuję roztwór tak, aby w 5 ml znajdowało się tyle cukru, ile potrzebuję, bo dawkowanie co 5ml jest proste (co tyle mam większa podziałcę na strzykawce 20ml Ustawiam butelko w rzędzie po 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi