Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, INTseed napisał(a):
23 godziny temu, kuxdaty napisał(a):
Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem  opinii opartych o doświadczenia praktyczne. W weekend będę rozlewać piwo do butelek i do tej pory stosowałem następującą metodę: na dno fermentora wlewałem syrop glukozowy a następnie przelewałem wężykiem piwo i powoli mieszałem. Pierwsze 2-3 tygodnie refermentacji zawsze odbywaja sie w takich samych warunkach co fermentacja a następnie przenosze w chlodniejsze miejsce, ale nagazowanie piwa jest mocno zróżnicowane i ze wzgledu na ten problem chciałbym spróbować przelewania strzykawką do każdej butelki określonej ilości syropu. 5ml syropu będzie wystarczająca na butelkę czy powinno być tego więcej?

Co znaczy zróżnicowane?

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 

 

 

 

@fotohobby

Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml

Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g

 

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

Edytowane przez kuxdaty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, kuxdaty napisał(a):

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 

Czyli masz nierównomiernie rozmieszany roztwór cukru. 

6 minut temu, kuxdaty napisał(a):

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne

Przygotuj roztwór z takiej ilości cukru jak potrzebujesz (chcesz), całkowitą objętość podziel przez ilość butelek i tyle. Tak jak napisal @fotohobby, nikt Ci nie powie ile ml zadawać bez danych o roztworze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, kuxdaty napisał(a):

 

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, fotohobby napisał(a):

To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ?

Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 
 
 
 

[mention=19999]fotohobby[/mention]

Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml

Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g

 

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

To zrób sobie jasne piwo. Do roztworu cukru dodaj hibiskusa. Zobaczysz jak bardzo musisz rozmieszać cukier.
Dodatkowo warto dać więcej wody bo łatwiej rozmieszać.
To nie jest tak że machniesz 4x łychą i ci się rozmiesza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

17 godzin temu, kuxdaty napisał(a):

Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. 

To akurat nie ma znaczenia.

Ja przygotowuję roztwór tak, aby w 5 ml znajdowało się tyle cukru, ile potrzebuję, bo dawkowanie co 5ml jest proste (co tyle mam większa podziałcę na strzykawce 20ml

Ustawiam butelko w rzędzie po 4.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedy ja zaczynałem to zakupiłem "domowy zestaw piwowarski" i tam były trzy miarki do odmierzania cukru dla butelek: 0,33, 0,5, 0,7 ml. Proste i skuteczne. Mam je do tej pory i czasem ich używam. Ale kiedy robię syrop cukrowy to obliczam ile cukru na jakie nagazowanie i wlewam tyle wody żeby przykryć cukier wodą żeby się rozpuścił. I tyle. Ale najważniejsze jest w tym wszystkim żeby dokładnie wymieszać syrop w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, podczas fermentacji ciśnieniowej dziewiątego dnia tak mi wstały drożdże. Przeniosłem w inne miejsce, bo robiłem porządek. Patrzę za kilka godzin, a tu tak i ciśnienie spadło z 15 do 8 PSI. Już myślałem, że tam się skończyło, bo wcześniej tafla czysta, bez niczego, drożdże na dnie. Lallelamand Novalager. Czy ktoś tak miał? Czy to może zakażenie? Dobiłem CO2 do 15 PSI

IMG_20241204_214124370.jpg

Edytowane przez Rheged
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.