kuxdaty Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, INTseed napisał(a): 23 godziny temu, kuxdaty napisał(a): Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem opinii opartych o doświadczenia praktyczne. W weekend będę rozlewać piwo do butelek i do tej pory stosowałem następującą metodę: na dno fermentora wlewałem syrop glukozowy a następnie przelewałem wężykiem piwo i powoli mieszałem. Pierwsze 2-3 tygodnie refermentacji zawsze odbywaja sie w takich samych warunkach co fermentacja a następnie przenosze w chlodniejsze miejsce, ale nagazowanie piwa jest mocno zróżnicowane i ze wzgledu na ten problem chciałbym spróbować przelewania strzykawką do każdej butelki określonej ilości syropu. 5ml syropu będzie wystarczająca na butelkę czy powinno być tego więcej? Co znaczy zróżnicowane? Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma @fotohobby Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. Edytowane 30 Listopada przez kuxdaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 5 minut temu, kuxdaty napisał(a): Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma Czyli masz nierównomiernie rozmieszany roztwór cukru. 6 minut temu, kuxdaty napisał(a): Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne Przygotuj roztwór z takiej ilości cukru jak potrzebujesz (chcesz), całkowitą objętość podziel przez ilość butelek i tyle. Tak jak napisal @fotohobby, nikt Ci nie powie ile ml zadawać bez danych o roztworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 4 godziny temu, kuxdaty napisał(a): Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 3 godziny temu, fotohobby napisał(a): To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ? Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada Nie ma różnicy, pod warunkiem, że uzyskasz jednorodną mieszaninę, co jest łatwiejsze przy większej objętości, czy dokładniej mniejszym blg roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Grudnia Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma [mention=19999]fotohobby[/mention] Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. To zrób sobie jasne piwo. Do roztworu cukru dodaj hibiskusa. Zobaczysz jak bardzo musisz rozmieszać cukier.Dodatkowo warto dać więcej wody bo łatwiej rozmieszać.To nie jest tak że machniesz 4x łychą i ci się rozmiesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 1 Grudnia Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia (edytowane) Edit: Założyłem temat, bo miałem więcej pytań Edytowane 2 Grudnia przez Pawelw3 Założyłem temat, bo miałem więcej pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Grudnia Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 17 godzin temu, kuxdaty napisał(a): Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. To akurat nie ma znaczenia. Ja przygotowuję roztwór tak, aby w 5 ml znajdowało się tyle cukru, ile potrzebuję, bo dawkowanie co 5ml jest proste (co tyle mam większa podziałcę na strzykawce 20ml Ustawiam butelko w rzędzie po 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 4 Grudnia Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia Kiedy ja zaczynałem to zakupiłem "domowy zestaw piwowarski" i tam były trzy miarki do odmierzania cukru dla butelek: 0,33, 0,5, 0,7 ml. Proste i skuteczne. Mam je do tej pory i czasem ich używam. Ale kiedy robię syrop cukrowy to obliczam ile cukru na jakie nagazowanie i wlewam tyle wody żeby przykryć cukier wodą żeby się rozpuścił. I tyle. Ale najważniejsze jest w tym wszystkim żeby dokładnie wymieszać syrop w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 4 Grudnia Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia (edytowane) Słuchajcie, podczas fermentacji ciśnieniowej dziewiątego dnia tak mi wstały drożdże. Przeniosłem w inne miejsce, bo robiłem porządek. Patrzę za kilka godzin, a tu tak i ciśnienie spadło z 15 do 8 PSI. Już myślałem, że tam się skończyło, bo wcześniej tafla czysta, bez niczego, drożdże na dnie. Lallelamand Novalager. Czy ktoś tak miał? Czy to może zakażenie? Dobiłem CO2 do 15 PSI Edytowane 4 Grudnia przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Grudnia Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia Witajcie, pytanie: czy wg was ludzie z BA znają się na warzeniu? Kupiłem u nich zestaw na 10l (wiem wiem ale czytaj do końca xD) i jest tam 2,8kg pale ale, 90 gr chmielu i S-33 no i w instrukcji do tego jest napisane żeby: "do 6 l wody wsypać cały słód i trzymać w 64 - 66 stC ok 60 min, podgrzać do 77 i filtrować, wysładzać tak, by uzyskać 11l brzeczki". Wrzuciłem to w kalkulator i mi wyszło że ABV-5%, OG-13,3P, FG-4,1P, IBU-51 ale za to woda do zacierania 9,1, woda do wysładzania 5,34, całkowita ilość wody 14,24 no i teraz nie wiem czy eksperymentować z przepisem z BA czy robić z kalkulatora? Jak myślicie? P.S. mam nadzieję że nie przynudzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Grudnia Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia (edytowane) 22 minuty temu, g_berger napisał(a): Witajcie, pytanie: czy wg was ludzie z BA znają się na warzeniu? Kupiłem u nich zestaw na 10l (wiem wiem ale czytaj do końca xD) i jest tam 2,8kg pale ale, 90 gr chmielu i S-33 no i w instrukcji do tego jest napisane żeby: "do 6 l wody wsypać cały słód i trzymać w 64 - 66 stC ok 60 min, podgrzać do 77 i filtrować, wysładzać tak, by uzyskać 11l brzeczki". Wrzuciłem to w kalkulator i mi wyszło że ABV-5%, OG-13,3P, FG-4,1P, IBU-51 ale za to woda do zacierania 9,1, woda do wysładzania 5,34, całkowita ilość wody 14,24 no i teraz nie wiem czy eksperymentować z przepisem z BA czy robić z kalkulatora? Jak myślicie? P.S. mam nadzieję że nie przynudzam A w czym jest problem? Daj linka do zestawu ps To najstarszy sklep piwowarski, myślę że po 25latach to chyba sie znają Edytowane 9 Grudnia przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Grudnia Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 7 godzin temu, g_berger napisał(a): Witajcie, pytanie: czy wg was ludzie z BA znają się na warzeniu? Kupiłem u nich zestaw na 10l (wiem wiem ale czytaj do końca xD) i jest tam 2,8kg pale ale, 90 gr chmielu i S-33 no i w instrukcji do tego jest napisane żeby: "do 6 l wody wsypać cały słód i trzymać w 64 - 66 stC ok 60 min, podgrzać do 77 i filtrować, wysładzać tak, by uzyskać 11l brzeczki". Wrzuciłem to w kalkulator i mi wyszło że ABV-5%, OG-13,3P, FG-4,1P, IBU-51 ale za to woda do zacierania 9,1, woda do wysładzania 5,34, całkowita ilość wody 14,24 no i teraz nie wiem czy eksperymentować z przepisem z BA czy robić z kalkulatora? Jak myślicie? P.S. mam nadzieję że nie przynudzam Jeśli chodzi ci o ilość użytej wody to wychodzi podobnie, różnica tylko w ilości wody do zacierania, pewnie proponują mniej żeby się w mniejszym garze zmieściło :). Przy wysładzaniu i tak się wyrówna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 11 Grudnia Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia (edytowane) @anteks https://browamator.pl/ba-ella-ipa-14-zestaw-na-10-l-piwa-z-zacieranie/3-219-3052 Edytowane 11 Grudnia przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 11 Grudnia Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia Tak jak pisze x1d - pewnie proponują zacierać w proporcji ok. 2,2 l/kg, żeby w małym garnku się zmieściło. Nie ma większej różnicy jak zrobisz - zacierałem niegdyś 10kg słodu w 20 litrach (a więc 2 l/kg), bo wiadro do filtracji mogło pomieścić 30 litrów). Zestaw masz nastawiony na osiągnięcie 10 litrów piwa. Czy zatrzesz wg kalkulatora w 9 litrach (jakieś 3,2 l/kg) i wysłodzisz 5 litrami, czy zatrzesz (tak jak piszą) w 6, a wysłodzisz jeszcze inną ilością wody (nigdy tego nie liczę), to finalnie masz mieć do gotowania odfiltrowane 10 litrów brzeczki + 1-3 litry, które wyparują w trakcie zapewne godzinnego gotowania. Widać kalkulator wie jaką ilość wody wypije słód, a czy zakłada wodę do odparowania, nie wiem. Jak masz większy garnek to radzę zatrzeć w proporcji 3-3,5 l/kg - mniej grzania wody do wysładzania/ krótsze wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 11 Grudnia Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia bardzo możliwe. postanowiłem że zrobię z kalkulatora i dodam jeszcze trochę pilzneńskiego do tego czyli będzie: 2,6 pale ale, 0,3 pilsner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twardowsky Opublikowano Niedziela o 18:38 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:38 Cześć. Trochę głupia sprawa, ale jak mam to złożyć. Są to kraniki z filtrem osadów. Czy ta gumowa lub plastikowa część ma być w środku? Ktoś ma zdjęcie złożonego? Pomóżcie 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Niedziela o 18:55 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:55 14 minut temu, Twardowsky napisał(a): Cześć. Trochę głupia sprawa, ale jak mam to złożyć. Są to kraniki z filtrem osadów. Czy ta gumowa lub plastikowa część ma być w środku? Ktoś ma zdjęcie złożonego? Pomóżcie 🙂 Kranik z uszczelką na zewnątrz, nakrętka od środka otworem do góry, reszta zbedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twardowsky Opublikowano Niedziela o 19:01 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:01 Naprawdę uszczelka na zewnątrz? Logicznie bym powiedział że od wewnątrz, tam gdzie płyn? 5 minutes ago, anteks said: Kranik z uszczelką na zewnątrz, nakrętka od środka otworem do góry, reszta zbedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano Niedziela o 19:35 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:35 32 minuty temu, Twardowsky napisał(a): Logicznie bym powiedział że od wewnątrz, tam gdzie płyn? Wtedy może być przeciek po gwincie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Niedziela o 19:40 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:40 Cześć. Trochę głupia sprawa, ale jak mam to złożyć. Są to kraniki z filtrem osadów. Czy ta gumowa lub plastikowa część ma być w środku? Ktoś ma zdjęcie złożonego? Pomóżcie Jak masz miękką uszczelkę to nie dokręcaj na maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Niedziela o 21:52 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 21:52 (edytowane) Ta gumowa, czerwona , okrągła uszczelka to jest od rurki fermentacyjnej, ten czerwony pierdolnik to reduktor osadów montowany w kranik jak masz inna nakrętke do kranika https://browin.pl/sklep/produkt/340405/reduktor-osadu Edytowane Niedziela o 21:55 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Złóż, wkręć, nalej wody i zobacz co się dzieje. Jak źle to zmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się