Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, INTseed napisał(a):
23 godziny temu, kuxdaty napisał(a):
Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem  opinii opartych o doświadczenia praktyczne. W weekend będę rozlewać piwo do butelek i do tej pory stosowałem następującą metodę: na dno fermentora wlewałem syrop glukozowy a następnie przelewałem wężykiem piwo i powoli mieszałem. Pierwsze 2-3 tygodnie refermentacji zawsze odbywaja sie w takich samych warunkach co fermentacja a następnie przenosze w chlodniejsze miejsce, ale nagazowanie piwa jest mocno zróżnicowane i ze wzgledu na ten problem chciałbym spróbować przelewania strzykawką do każdej butelki określonej ilości syropu. 5ml syropu będzie wystarczająca na butelkę czy powinno być tego więcej?

Co znaczy zróżnicowane?

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 

 

 

 

@fotohobby

Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml

Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g

 

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

Edytowane przez kuxdaty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, kuxdaty napisał(a):

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 

Czyli masz nierównomiernie rozmieszany roztwór cukru. 

6 minut temu, kuxdaty napisał(a):

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne

Przygotuj roztwór z takiej ilości cukru jak potrzebujesz (chcesz), całkowitą objętość podziel przez ilość butelek i tyle. Tak jak napisal @fotohobby, nikt Ci nie powie ile ml zadawać bez danych o roztworze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, kuxdaty napisał(a):

 

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, fotohobby napisał(a):

To raczej logiczne, że do każdej butelki dodajesz tyle samo roztworu, prawda ?

Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektore butelki byly mocno nagazowane a w innych tego gazu prawie w ogole nie ma 
 
 
 

[mention=19999]fotohobby[/mention]

Ale przecież wszystko zależy ile cukru rozpuścisz w tych 5ml

Możesz tam mieć 1g, możesz mieć 2,5g

 

Wydaje mi sie, ze ma to znaczenie jesli przykladowo przygotuje 100 ml syropu z 100 g glukozy (calkowicie przykladowe liczby) i do jednej butelki dam 5 ml a do drugiej 10 ml to nagazowanie powinno byc inne. 

To zrób sobie jasne piwo. Do roztworu cukru dodaj hibiskusa. Zobaczysz jak bardzo musisz rozmieszać cukier.
Dodatkowo warto dać więcej wody bo łatwiej rozmieszać.
To nie jest tak że machniesz 4x łychą i ci się rozmiesza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

17 godzin temu, kuxdaty napisał(a):

Jest to oczywiste, że tak zrobię. Chodziło mi o to czy może być różnica pomiędzy wlaniem przykładowo 10ml z 3g glukozy a 5ml z 3g glukozy ponieważ nie jestem pewien czy za mała ilość syropu może mieć wpływ na nagazowanie. 

To akurat nie ma znaczenia.

Ja przygotowuję roztwór tak, aby w 5 ml znajdowało się tyle cukru, ile potrzebuję, bo dawkowanie co 5ml jest proste (co tyle mam większa podziałcę na strzykawce 20ml

Ustawiam butelko w rzędzie po 4.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedy ja zaczynałem to zakupiłem "domowy zestaw piwowarski" i tam były trzy miarki do odmierzania cukru dla butelek: 0,33, 0,5, 0,7 ml. Proste i skuteczne. Mam je do tej pory i czasem ich używam. Ale kiedy robię syrop cukrowy to obliczam ile cukru na jakie nagazowanie i wlewam tyle wody żeby przykryć cukier wodą żeby się rozpuścił. I tyle. Ale najważniejsze jest w tym wszystkim żeby dokładnie wymieszać syrop w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, podczas fermentacji ciśnieniowej dziewiątego dnia tak mi wstały drożdże. Przeniosłem w inne miejsce, bo robiłem porządek. Patrzę za kilka godzin, a tu tak i ciśnienie spadło z 15 do 8 PSI. Już myślałem, że tam się skończyło, bo wcześniej tafla czysta, bez niczego, drożdże na dnie. Lallelamand Novalager. Czy ktoś tak miał? Czy to może zakażenie? Dobiłem CO2 do 15 PSI

IMG_20241204_214124370.jpg

Edytowane przez Rheged
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, pytanie: czy wg was ludzie z BA znają się na warzeniu? Kupiłem u nich zestaw na 10l (wiem wiem ale czytaj do końca xD) i jest tam 2,8kg pale ale, 90 gr chmielu i S-33 no i w instrukcji do tego jest napisane żeby:

"do 6 l wody wsypać cały słód i trzymać w 64 - 66 stC ok 60 min, podgrzać do 77 i filtrować, wysładzać tak, by uzyskać 11l brzeczki".

Wrzuciłem to w kalkulator i mi wyszło że ABV-5%, OG-13,3P, FG-4,1P, IBU-51 ale za to woda do zacierania 9,1, woda do wysładzania 5,34, całkowita ilość wody 14,24 no i teraz nie wiem czy eksperymentować z przepisem z BA czy robić z kalkulatora? Jak myślicie?

 

P.S. mam nadzieję że nie przynudzam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, g_berger napisał(a):

Witajcie, pytanie: czy wg was ludzie z BA znają się na warzeniu? Kupiłem u nich zestaw na 10l (wiem wiem ale czytaj do końca xD) i jest tam 2,8kg pale ale, 90 gr chmielu i S-33 no i w instrukcji do tego jest napisane żeby:

"do 6 l wody wsypać cały słód i trzymać w 64 - 66 stC ok 60 min, podgrzać do 77 i filtrować, wysładzać tak, by uzyskać 11l brzeczki".

Wrzuciłem to w kalkulator i mi wyszło że ABV-5%, OG-13,3P, FG-4,1P, IBU-51 ale za to woda do zacierania 9,1, woda do wysładzania 5,34, całkowita ilość wody 14,24 no i teraz nie wiem czy eksperymentować z przepisem z BA czy robić z kalkulatora? Jak myślicie?

 

P.S. mam nadzieję że nie przynudzam :)

A w czym jest problem? Daj linka do zestawu

ps To najstarszy sklep piwowarski, myślę że po 25latach to chyba sie znają

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, g_berger napisał(a):

Witajcie, pytanie: czy wg was ludzie z BA znają się na warzeniu? Kupiłem u nich zestaw na 10l (wiem wiem ale czytaj do końca xD) i jest tam 2,8kg pale ale, 90 gr chmielu i S-33 no i w instrukcji do tego jest napisane żeby:

"do 6 l wody wsypać cały słód i trzymać w 64 - 66 stC ok 60 min, podgrzać do 77 i filtrować, wysładzać tak, by uzyskać 11l brzeczki".

Wrzuciłem to w kalkulator i mi wyszło że ABV-5%, OG-13,3P, FG-4,1P, IBU-51 ale za to woda do zacierania 9,1, woda do wysładzania 5,34, całkowita ilość wody 14,24 no i teraz nie wiem czy eksperymentować z przepisem z BA czy robić z kalkulatora? Jak myślicie?

 

P.S. mam nadzieję że nie przynudzam :)

Jeśli chodzi ci o ilość użytej wody to wychodzi podobnie, różnica tylko w ilości wody do zacierania, pewnie proponują mniej żeby się w mniejszym garze zmieściło :). Przy wysładzaniu i tak się wyrówna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisze x1d - pewnie proponują zacierać w proporcji ok. 2,2 l/kg, żeby w małym garnku się zmieściło. Nie ma większej różnicy jak zrobisz - zacierałem niegdyś 10kg słodu w 20 litrach (a więc 2 l/kg), bo wiadro do filtracji mogło pomieścić 30 litrów). Zestaw masz nastawiony na osiągnięcie 10 litrów piwa. Czy zatrzesz wg kalkulatora w 9 litrach (jakieś 3,2 l/kg) i wysłodzisz 5 litrami, czy zatrzesz (tak jak piszą) w 6, a wysłodzisz jeszcze inną ilością wody (nigdy tego nie liczę), to finalnie masz mieć do gotowania odfiltrowane 10 litrów brzeczki + 1-3 litry, które wyparują w trakcie zapewne godzinnego gotowania. Widać kalkulator wie jaką ilość wody wypije słód, a czy zakłada wodę do odparowania, nie wiem. Jak masz większy garnek to radzę zatrzeć w proporcji 3-3,5 l/kg - mniej grzania wody do wysładzania/ krótsze wysładzanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Twardowsky napisał(a):

Cześć. Trochę głupia sprawa, ale jak mam to złożyć. Są to kraniki z filtrem osadów. Czy ta gumowa lub plastikowa część ma być w środku? Ktoś ma zdjęcie złożonego? Pomóżcie 🙂

IMG_20241213_170129174_HDR.jpg

IMG_20241213_171555511.jpg

Kranik z uszczelką na zewnątrz, nakrętka od środka otworem do góry, reszta zbedna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta gumowa, czerwona , okrągła uszczelka to jest od rurki fermentacyjnej, ten czerwony pierdolnik to reduktor osadów montowany w kranik jak masz inna nakrętke do kranika

https://browin.pl/sklep/produkt/340405/reduktor-osadu

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.