arek-lin Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 5 minut temu, DeTomek napisał(a): Cześć! Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15 Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. Cześć! Też robię w worku z ali jak pokazałeś i wziąłbym 30 x 45 cm. Worek zawsze możesz zawinąć w dół na garnek, ja tam mam, a przynajmniej spokojnie na średnicę garnka nałożysz worek DeTomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 37 minut temu, DeTomek napisał(a): Cześć! Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15 Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. Hey, przy BIAB ten gar to faktycznie za mało. Mam za sobą 5warek ta metodą i powiem ci szczerze że odpad jest ogromny podczas procesu (o 0.3litra na każdy kilogram słodu, odparowanie i do tego dość sporo mułu na dnie - nie wiem czy tyle samo jest w innych metodach) i suma summarum daje mi to 20l nastawnej brzeczki jak zaczynam proces z 32-33 litrów. Ja też teraz spróbuję wysadzać worek- wrzucę go w fermentor zaleje 5 litrami wody o odpowiedniej temp. I przemieszane kilkukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Ile czasu zajmuje metoda biab od zaczęcia podgrzewania do końca gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Jak się dobrze uwiniesz, to z 3h, a jeśli by przyciąć na czasie zacierania i gotowania, to da się i w 2h. Ja robię na spokojnie, to ze 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Ja zacieram przez noc, nie mierzę czasu. Plus wysladzam, bo nie lubię jak się coś marnuje 😁 A później często jeszcze cienkusza robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Cześć, moja pierwsza warka (jak wszystko dobrze pójdzie) za tydzień zostanie rozlana, więc kupiłem już sobie gotowy zestaw składników na kolejną - BA Single Hop Simcoe IPA 14° - zestaw na 10 l piwa z zacieraniem, słody śrutowane - Górna fermentacja Niestety nie przewidziałem, że przepis będzie wymagał chmielenia na zimno. Biorąc pod uwagę, że to będzie dopiero moja druga warka, nie chciałbym sobie dodatkowo komplikować życia, szczególnie, że chce zrobić wszystko w jednym fermentorze. I tutaj pojawia się moje pytanie - czy mógłbym zrezygnować z chmielenia na zimno przy tym piwie? Przychodzą mi do głowy następujące pomysły: 1. Wrzucić po prostu do gotowania cały chmiel z zestawu (pewnie niezbyt rozsądne); 2. Wrzucić do gara tylko tyle ile przewiduje przepis i nie chmielić na zimno (pewnie odbije się dość mocno na smaku i aromacie); 3. Dokupić innego chmielu i dodać go dodatkowo do gotowania. Nie zależy mi na tym żeby był to single hop Opcja 3 wydaje mi się najrozsądniejsza, kompletnie nie wiem jednak ile i jakiego chmielu (chmieli) mógłbym dodać żeby piwo wyszło dobre? Z góry dziękuję za rady. Załączam zdjęcie przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Do chmielenia na zimno nie musisz mieć drugiego fermentora, wrzucasz chmiel do tego, w którym jest już piwo. Polecam woreczki muślinowe bo inaczej chmiel zapycha rurkę do rozlewu (jeśli używasz). Nie rozumiem dlaczego chcesz unikać chmielenia na zimno? Edytowane 1 Lutego przez arek-lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Z tego co czytałem na forum, ciężko jest odfiltrować chmieliny przed rozlewem. Trzeba dodatkowo filtrować piwo np. przez pończochę albo zrobić cold crush. Czy w przypadku zastosowania woreczka muślinowego tego problemu nie będzie? Boję się też ewentualnego gushingu przez chmieliny w butelce. Mam zamiar kupić sobie rurkę do rozlewu. Edytowane 1 Lutego przez DeTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Godzinę temu, DeTomek napisał(a): 2. Wrzucić do gara tylko tyle ile przewiduje przepis i nie chmielić na zimno (pewnie odbije się dość mocno na smaku i aromacie); Ja bym poszedł w opcję 2, dodając chmiel przewidziany "na zimno" na wyłączenie palnika albo podczas chłodzenia w ok. 85°C. Pytanie jak chłodzisz jest tutaj istotne. DeTomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Z tego co czytałem na forum, ciężko jest odfiltrować chmieliny przed rozlewem. Trzeba dodatkowo filtrować piwo np. przez pończochę albo zrobić cold crush. Czy w przypadku zastosowania woreczka muślinowego tego problemu nie będzie? Boję się też ewentualnego gushingu przez chmieliny w butelce. Mam zamiar kupić sobie rurkę do rozlewu. Musisz mieć drugi fermentor i kilka worków do filtracji chmielin które polecą z pierwszego fermentora. DeTomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 13 godzin temu, zasada napisał(a): Ja bym poszedł w opcję 2, dodając chmiel przewidziany "na zimno" na wyłączenie palnika albo podczas chłodzenia w ok. 85°C. Pytanie jak chłodzisz jest tutaj istotne. Gar do zlewu z zimną wodą i lodem. Czy w takim wypadku mogę zastosować podany przez Ciebie sposób? 11 godzin temu, INTseed napisał(a): 13 godzin temu, DeTomek napisał(a): Z tego co czytałem na forum, ciężko jest odfiltrować chmieliny przed rozlewem. Trzeba dodatkowo filtrować piwo np. przez pończochę albo zrobić cold crush. Czy w przypadku zastosowania woreczka muślinowego tego problemu nie będzie? Boję się też ewentualnego gushingu przez chmieliny w butelce. Mam zamiar kupić sobie rurkę do rozlewu. Musisz mieć drugi fermentor i kilka worków do filtracji chmielin które polecą z pierwszego fermentora. Czyli woreczki muślinowe bądź skarpety / worki do chmielenia na zimno nie rozwiązują problemu chmielin w fermentorze i konieczne jest przelanie piwa do drugiego? Dopytuję, ponieważ widzę po ostatnich postach, że zdania są podzielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Godzinę temu, DeTomek napisał(a): Gar do zlewu z zimną wodą i lodem. Czy w takim wypadku mogę zastosować podany przez Ciebie sposób? Generalnie nie jest to specjalnie skuteczny sposób chłodzenia. Ale dla hopstandu może być korzystny. Do ile schodzisz i w jakim czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Mam dopiero jedną warkę (5l) za sobą. Tą metodą schodziłem do 20 st. w ok. 30 min. Teraz chcę zrobić 10 l, więc na pewno potrwa to dłużej. Optymistycznie zakładam 1h. Ale jak będzie w praktyce, to dopiero się okaże 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Jeżeli masz możliwość korzystania z warunków atmosferycznych to przy obecnych coldcrash zrobisz bez konieczności żadnego dodatkowego filtrowania - po 2-3 dniach chmielenia na zimno wystawiasz na zewnątrz na 2 dni i potem ostrożnie, żeby nie zamieszać ani wstrząsnąć, zlewasz z góry. Niemniej na pierwsze warki bym radził jak najprostsze metody, jak w poradach wyżej - na hopstand daj też chmiel z "na zimno". DeTomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego A ja polecam jednak wrzucic chmiel na zimno i zastosowac procedure kolegi x1d, bo chmielenie na zimno duzo zmienia. Nie jest to trudne wrzucic chmiel do wiadra. I nie ma sie co bac - w koncu i tak chmielenia na zimno sprobujesz. A jezeli chodzi o filtracje chmielin to u mnie sprawdza sie wygotowany (nieuzywany wczesniej) druciak kuchenny, nabity na koncowke wezyka i dekantacja do wiadra do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego (edytowane) W dniu 2.02.2025 o 12:52, zasada napisał(a): Generalnie nie jest to specjalnie skuteczny sposób chłodzenia. Ale dla hopstandu może być korzystny. Do ile schodzisz i w jakim czasie? Jako ciekawostka - przy małej warce stosunek powierzchni garnka do objętości brzeczki jest znacząco większy, więc taka prowizoryczna metoda na sens. Zrobiłem tak z 50 warek, teraz mam chłodnica karbowane. Jest szybciej, ale bez przesady. @DeTomek przy ewentualnym chmieleniu na zimno, a zwłaszcza filtracji po nim, koniecznie uważaj na utlenienie. Edytowane 3 Lutego przez Łachim DeTomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Dziękuję bardzo wszystkim za rady! Zdecydowałem, że chmielenie na zimno zostawię sobie na kolejne piwa, a przy okazji tego zrobię hop stand. Chciałbym jednak upewnić się, czy dobrze rozumiem jak to w praktyce wykonać. 1. Chłodzę brzeczkę do ok. 85 st. C; 2. Wrzucam chmiel i mieszam. Czy wystarczy zamieszać kilka razy, czy należy to robić bardziej intensywnie? 3. Czy w czasie hop standu powinienem wyciągnąć gar ze zlewu / wanny na powiedzmy 20 minut, czy też może nadal się chłodzić? Z tego co przeczytałem, hop stand ma sens do ok. 60 st. C, więc nawet w przypadku nieprzerywania chłodzenia, chmiel miałby trochę czas, aby "popracować". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 1. Tak. Osobiście schłodziłbym poniżej 80°C i dopiero wtedy chmielił. 2. Mieszanie nie jest konieczne. Jest już po gotowaniu, więc pamiętaj, żeby dezynfekować wszystko, co ma kontakt z brzeczką. Mniej mieszania - zmniejszenie ryzyka zakażenia. 3. Nie ma sensu wyciągać, niech się chłodzi. DeTomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego W dniu 3.02.2025 o 16:24, Łachim napisał(a): koniecznie uważaj na utlenienie Oprócz ostrożności przydaje się szczypta kwasu askorbinowego przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Lutego Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 6 godzin temu, x1d napisał(a): Oprócz ostrożności przydaje się szczypta kwasu askorbinowego przy rozlewie. Tak, można też używać pirosiarczynu sodu lub potasu, w bardzo małych ilościach. Ja bym jednak użył czegoś dwukrotnie, bo również przy sypaniu chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 12 Lutego Udostępnij Opublikowano 12 Lutego W dniu 29.01.2025 o 19:53, draker napisał(a): Możesz użyć plastikowego wiadra. W metodzie BIAB chodzi o to właśnie, że nie wysładzasz. Podnosisz worek, czekasz aż ocieknie i to tyle. Jest trochę gorsza wydajność, ale mniej roboty. Jeżeli chcesz koniecznie wysładzać to wodą o temperaturze 75-80C, a nie wrzątkiem. Tak, tak, chodziło mi o właśnie temperatury 75/80°C "Wrzątek" to był skrót myślowy 😜 W dniu 29.01.2025 o 19:53, draker napisał(a): OXI nie używa się przy rozlewie, a najlepiej w ogóle. Jeżeli butelki masz brudne to umyj NaOH, płukanie wodą i Sanipro. A dlaczego nie używać najlepiej Oxi? Myślałem, że jest dobry🙈 W dniu 29.01.2025 o 19:53, draker napisał(a): Mam chłodnice zanurzeniową i nie narzekam. Wymiennik płytowy jest bardziej wydajny, lecz jest zabawa z myciem Właśnie kupiłem chłodnice jak na zdjęciu i zastanawiam się jak puścić w niej wodę czy w obie chłodnice w tym samym kierunku czy przeciwlegle? Jak myślicie, ci da szybszy efekt? Musze jeszcze pomyśleć jak ją podłączyć ale jak pomierzę wymiary rurek to wtedy zadam konkretne pytania bo mam już pewien pomysł ale chciałbym się upewnić czy wszystko będzie szczelne. 😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lutego Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Oxi utlenia piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, INTseed napisał(a): Oxi utlenia piwo. Kule, a w podpiętym artykule o Myciu i dezynfekcji jest napisane, że stosuje się OXI do dezynfekcji butelek, dlatego kupiłem 🙈😜 Wiem, że ten post był pisany już ponad 10 lat temu i mogło się coś zmienić (chociażby to, że nie ma już w sprzedaży środka o nazwie StarSan, a zdawał się być super opcją) Chyba, że była gdzieś aktualizacje tego posta a przegapiłem 🤔 Z resztą, ChatGPT też mi takim podpowiadał, ale wolałem się upewnić tutaj 🤗 Edytowane 13 Lutego przez ArisRedDragons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego StarSan został wycofany z UE i zastąpiony SaniproRinse ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 22 minuty temu, arek-lin napisał(a): StarSan został wycofany z UE i zastąpiony SaniproRinse Właśnie gdzieś mi się rzuciła ta informacja że już w unii się go nie dostanie. Mam właśnie Sanipro Rinse, kupiłem też OXI, NaOh i dostałem resztkę Piro od sprzedającego zestaw który kupiłem. W niedzielę będę zlewał swoje pierwsze piwo (z Brewkitu) i chce wcześniej dobrze wyczyścić butelki. Dlatego zacznę NaOH (bo sporo przeleżały w piwnicy 🙈) potem przepłukam je dokładnie i... myślałem na koniec użyć OXI wlanego do myjki do butelek, ale z waszych podpowiedzi domyślam się że chyba lepiej będzie użyć Sanipro, dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się