Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

 

Buduje moje pierwsze stanowisko do warzenia z zacieraniem w kociołku automatycznym Klarstein 45 litrów.

Mam pytanie o kwestię wysładzania brzeczki... 

Czy istnieje jakiś inny sposób niż przelewanie zewnętrzną, gorącą wodą ziarna?

Mam niewiele miejsca i dodatkowe stanowisko na kuchenkę z dużym (20 litrów) garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać trochę komplikuje mi cały proces.

Kociołek jest wyposażony w pompę do pionowej cyrkulacji.

Nie da się jakoś wykorzystać samego kociołka do procesu wysładzania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, Rumcajster napisał(a):

garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać

Jak chcesz się trzymać sztuki, to trzeba jakoś grzać. Jak możesz trochę odpuścić, to niekoniecznie. Ja np. wysładzam ciepłą wodą z kranu. Czasem załączam program dezynfekcji termicznej, żeby była cieplejsza :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej.
 
Buduje moje pierwsze stanowisko do warzenia z zacieraniem w kociołku automatycznym Klarstein 45 litrów.
Mam pytanie o kwestię wysładzania brzeczki... 
Czy istnieje jakiś inny sposób niż przelewanie zewnętrzną, gorącą wodą ziarna?
Mam niewiele miejsca i dodatkowe stanowisko na kuchenkę z dużym (20 litrów) garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać trochę komplikuje mi cały proces.
Kociołek jest wyposażony w pompę do pionowej cyrkulacji.
Nie da się jakoś wykorzystać samego kociołka do procesu wysładzania?
Co ty masz za kociołek?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć.

 

Jestem już po pierwszym warzeniu piwa w kociołku automatycznym.

Brzeczka sobie fermentuje, a jak mam pytanie.

Kupiłem zestaw słodów do warzenia, razem z chmielem, a drożdże dokupiłem osobno, tak jak było w opisie.

Opis warzenia był dość wyczerpujący, ale w instrukcji nie ma ani słowa o dodaniu cukru / glukozy do refermentacji przez zakapslowaniem piwa.

Poprzednie 2 lata robiłem piwo z brewkitów i tam w każdej instrukcji (zależnie od gatunku) było to około 4-6 gramów na 500 ml piwa.

Warzyłem 2 piwa, jedno po drugim - Marcowe i Bock.

Czy powinienem dodać cukier / glukozę przed kapslowaniem? Jaką ilość i czym się kierować? 

Zestawy kupiłem na stronie "homebeer.pl". Polecacie na początek (warzenia z zacieraniem w kotle automatycznym) kupować tam surowce / zestawy, czy są lepsze miejsca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą to rozbieżności w sugerowanych poziomach CO2 w tych kalkulatorach są czasem pokaźne. Porównajcie sobie choćby weizena: w moim linku 2.2, w twoim 3.4-4.5. Lambic owocowy w moim 1.8, w twoim 3.0-4.5.

 

https://piwko.com.pl/kalkulator/ile-cukru-dodac-do-refermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.