Rumcajster Opublikowano 29 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia Hej. Buduje moje pierwsze stanowisko do warzenia z zacieraniem w kociołku automatycznym Klarstein 45 litrów. Mam pytanie o kwestię wysładzania brzeczki... Czy istnieje jakiś inny sposób niż przelewanie zewnętrzną, gorącą wodą ziarna? Mam niewiele miejsca i dodatkowe stanowisko na kuchenkę z dużym (20 litrów) garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać trochę komplikuje mi cały proces. Kociołek jest wyposażony w pompę do pionowej cyrkulacji. Nie da się jakoś wykorzystać samego kociołka do procesu wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 29 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 38 minut temu, Rumcajster napisał(a): garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać Jak chcesz się trzymać sztuki, to trzeba jakoś grzać. Jak możesz trochę odpuścić, to niekoniecznie. Ja np. wysładzam ciepłą wodą z kranu. Czasem załączam program dezynfekcji termicznej, żeby była cieplejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Hej. Buduje moje pierwsze stanowisko do warzenia z zacieraniem w kociołku automatycznym Klarstein 45 litrów. Mam pytanie o kwestię wysładzania brzeczki... Czy istnieje jakiś inny sposób niż przelewanie zewnętrzną, gorącą wodą ziarna? Mam niewiele miejsca i dodatkowe stanowisko na kuchenkę z dużym (20 litrów) garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać trochę komplikuje mi cały proces. Kociołek jest wyposażony w pompę do pionowej cyrkulacji. Nie da się jakoś wykorzystać samego kociołka do procesu wysładzania?Co ty masz za kociołek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajster Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Taki mam: https://www.klarstein.pl/AGD/Kotly-warzelne/Brauheld-Pro-kociol-warzelny-do-produkcji-piwa-45-l-3300-W-30-100-C-pompa-cyrkulacyjna-stal-nierdzewna-45-Ltr.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Taki mam: https://www.klarstein.pl/AGD/Kotly-warzelne/Brauheld-Pro-kociol-warzelny-do-produkcji-piwa-45-l-3300-W-30-100-C-pompa-cyrkulacyjna-stal-nierdzewna-45-Ltr.htmlW tym kociołku wszystko robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajster Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Cześć. Jestem już po pierwszym warzeniu piwa w kociołku automatycznym. Brzeczka sobie fermentuje, a jak mam pytanie. Kupiłem zestaw słodów do warzenia, razem z chmielem, a drożdże dokupiłem osobno, tak jak było w opisie. Opis warzenia był dość wyczerpujący, ale w instrukcji nie ma ani słowa o dodaniu cukru / glukozy do refermentacji przez zakapslowaniem piwa. Poprzednie 2 lata robiłem piwo z brewkitów i tam w każdej instrukcji (zależnie od gatunku) było to około 4-6 gramów na 500 ml piwa. Warzyłem 2 piwa, jedno po drugim - Marcowe i Bock. Czy powinienem dodać cukier / glukozę przed kapslowaniem? Jaką ilość i czym się kierować? Zestawy kupiłem na stronie "homebeer.pl". Polecacie na początek (warzenia z zacieraniem w kotle automatycznym) kupować tam surowce / zestawy, czy są lepsze miejsca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Do ilości cukru na refermentację najlepiej użyć kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Swoją drogą to rozbieżności w sugerowanych poziomach CO2 w tych kalkulatorach są czasem pokaźne. Porównajcie sobie choćby weizena: w moim linku 2.2, w twoim 3.4-4.5. Lambic owocowy w moim 1.8, w twoim 3.0-4.5. https://piwko.com.pl/kalkulator/ile-cukru-dodac-do-refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Ważniejsze są wyliczenia - poziom wysycenia zawsze można wziąć choćby z opisu stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się