Rumcajster Opublikowano 29 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia Hej. Buduje moje pierwsze stanowisko do warzenia z zacieraniem w kociołku automatycznym Klarstein 45 litrów. Mam pytanie o kwestię wysładzania brzeczki... Czy istnieje jakiś inny sposób niż przelewanie zewnętrzną, gorącą wodą ziarna? Mam niewiele miejsca i dodatkowe stanowisko na kuchenkę z dużym (20 litrów) garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać trochę komplikuje mi cały proces. Kociołek jest wyposażony w pompę do pionowej cyrkulacji. Nie da się jakoś wykorzystać samego kociołka do procesu wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 29 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 38 minut temu, Rumcajster napisał(a): garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać Jak chcesz się trzymać sztuki, to trzeba jakoś grzać. Jak możesz trochę odpuścić, to niekoniecznie. Ja np. wysładzam ciepłą wodą z kranu. Czasem załączam program dezynfekcji termicznej, żeby była cieplejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Hej. Buduje moje pierwsze stanowisko do warzenia z zacieraniem w kociołku automatycznym Klarstein 45 litrów. Mam pytanie o kwestię wysładzania brzeczki... Czy istnieje jakiś inny sposób niż przelewanie zewnętrzną, gorącą wodą ziarna? Mam niewiele miejsca i dodatkowe stanowisko na kuchenkę z dużym (20 litrów) garnkiem na wodę, którą muszę osobno podgrzać trochę komplikuje mi cały proces. Kociołek jest wyposażony w pompę do pionowej cyrkulacji. Nie da się jakoś wykorzystać samego kociołka do procesu wysładzania?Co ty masz za kociołek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajster Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Taki mam: https://www.klarstein.pl/AGD/Kotly-warzelne/Brauheld-Pro-kociol-warzelny-do-produkcji-piwa-45-l-3300-W-30-100-C-pompa-cyrkulacyjna-stal-nierdzewna-45-Ltr.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Taki mam: https://www.klarstein.pl/AGD/Kotly-warzelne/Brauheld-Pro-kociol-warzelny-do-produkcji-piwa-45-l-3300-W-30-100-C-pompa-cyrkulacyjna-stal-nierdzewna-45-Ltr.htmlW tym kociołku wszystko robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajster Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Cześć. Jestem już po pierwszym warzeniu piwa w kociołku automatycznym. Brzeczka sobie fermentuje, a jak mam pytanie. Kupiłem zestaw słodów do warzenia, razem z chmielem, a drożdże dokupiłem osobno, tak jak było w opisie. Opis warzenia był dość wyczerpujący, ale w instrukcji nie ma ani słowa o dodaniu cukru / glukozy do refermentacji przez zakapslowaniem piwa. Poprzednie 2 lata robiłem piwo z brewkitów i tam w każdej instrukcji (zależnie od gatunku) było to około 4-6 gramów na 500 ml piwa. Warzyłem 2 piwa, jedno po drugim - Marcowe i Bock. Czy powinienem dodać cukier / glukozę przed kapslowaniem? Jaką ilość i czym się kierować? Zestawy kupiłem na stronie "homebeer.pl". Polecacie na początek (warzenia z zacieraniem w kotle automatycznym) kupować tam surowce / zestawy, czy są lepsze miejsca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Do ilości cukru na refermentację najlepiej użyć kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Swoją drogą to rozbieżności w sugerowanych poziomach CO2 w tych kalkulatorach są czasem pokaźne. Porównajcie sobie choćby weizena: w moim linku 2.2, w twoim 3.4-4.5. Lambic owocowy w moim 1.8, w twoim 3.0-4.5. https://piwko.com.pl/kalkulator/ile-cukru-dodac-do-refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja Ważniejsze są wyliczenia - poziom wysycenia zawsze można wziąć choćby z opisu stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja (edytowane) W dniu 12.05.2025 o 18:28, Rumcajster napisał(a): Zestawy kupiłem na stronie "homebeer.pl". Polecacie na początek (warzenia z zacieraniem w kotle automatycznym) kupować tam surowce / zestawy, czy są lepsze miejsca? Ja od początku przygody z warzeniem głównie tam robię zakupy i dotąd się nie zawiodłem, więc jak najbardziej polecam. Co prawda gotowych zestawów surowców nie kupuję, ale receptury w tym sklepie wydają się być ok i nie są przekombinowane. Mają też dobre ceny. Jeżeli chodzi o surowce, to niektórzy forumowicze ostrzegali przed kupowaniem u nich amerykańskich chmieli, ale tego nie zweryfikuję, bo z racji warzonych stylów używam głównie tradycyjnych, europejskich odmian. Edytowane 14 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeTomek Opublikowano Poniedziałek o 18:58 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:58 Oglądając dzisiaj butelki z wczorajszego rozlewu Colorado APA z zestawu BA zauważyłem, że do jednej z nich nalałem za dużo piwa - praktycznie "pod kapsel". Zastanawiam się co teraz zrobić z tą butelką ponieważ obawiam się granatu. Czy mogę ją otworzyć, odlać trochę piwa do bezpiecznej zawartości i zakapslować ponownie? W trakcie rozlewu zaciął mi się zaworek grawitacyjny i w ten sposób doszło do przelania. W panice nie sprawdziłem ile piwa wlało się do butelki i od razu zakapslowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Poniedziałek o 20:14 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:14 @DeTomek Zostaw, jak jest, nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Poniedziałek o 20:16 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:16 Oglądając dzisiaj butelki z wczorajszego rozlewu Colorado APA z zestawu BA zauważyłem, że do jednej z nich nalałem za dużo piwa - praktycznie "pod kapsel". Zastanawiam się co teraz zrobić z tą butelką ponieważ obawiam się granatu. Czy mogę ją otworzyć, odlać trochę piwa do bezpiecznej zawartości i zakapslować ponownie? W trakcie rozlewu zaciął mi się zaworek grawitacyjny i w ten sposób doszło do przelania. W panice nie sprawdziłem ile piwa wlało się do butelki i od razu zakapslowałem Mniej utlenione piwo, coś tam wyleci z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się