ciezkicoswybrac Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września @g_berger Mógłbyś zacierać na 2 razy i odparować, ale roboty i gazu zużyłbyś nieproporcjonalnie do efektu. Najlepiej większy gar, albo wspomóc się ekstraktem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września No i pierwsza wpadka: za mały garnek!!!! Gdzie ja miałem oczy jak liczyłem zasyp????? Gar 15l a wody prawie 13. A gdzie miejsce na zasyp? Musiałem skalować przed zacieraniem. Masakra xD Musze kupić większy gar chociaż zwykle ważę 10-11l. Takiej ilości mocarza nie uwarzysz takim garnuszku ale prawdę mówiąc to mój first time z takim piwemMożesz zacierać mocne piwo w fermentorze. Tylko grałkę potrzebujesz i nią szybko ruszasz aby nie spalić słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Hehe Polak potrafi xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 4 Września Udostępnij Opublikowano 4 Września Szybkie pytanko. Czy mogę używać gęstwy zebranej dzień wcześniej czy musi sobie ona odleżeć w słoiku aby oddzieliło się piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Września Udostępnij Opublikowano 4 Września Nie musi się oddzielać, możesz używać spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 4 Września Udostępnij Opublikowano 4 Września 5 godzin temu, Jimi_ napisał(a): Szybkie pytanko. Czy mogę używać gęstwy zebranej dzień wcześniej czy musi sobie ona odleżeć w słoiku aby oddzieliło się piwo? Tak naprawdę oddzieli się po paru godzinach w lodówce. Ja robiąc jakieś jasne pełne an gęstwie us-05 zastosowałem się do rady żeby przepłukać gęstwę co zresztą jest dość prostym zabiegiem. Tyle że ja tak rzadko ważę że gęstwę trafi szlak zanim ją wykorzystam. Stąd jadę na sucharach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 4 Września Udostępnij Opublikowano 4 Września 21 godzin temu, INTseed napisał(a): W dniu 3.09.2025 o 11:31, g_berger napisał(a): Możesz zacierać mocne piwo w fermentorze. Tylko grałkę potrzebujesz i nią szybko ruszasz aby nie spalić słodów. Palony słód w gratisie 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Września Udostępnij Opublikowano 5 Września W dniu 3.09.2025 o 22:28, INTseed napisał(a): W dniu 3.09.2025 o 11:31, g_berger napisał(a): No i pierwsza wpadka: za mały garnek!!!! Gdzie ja miałem oczy jak liczyłem zasyp????? Gar 15l a wody prawie 13. A gdzie miejsce na zasyp? Musiałem skalować przed zacieraniem. Masakra xD Musze kupić większy gar chociaż zwykle ważę 10-11l. Takiej ilości mocarza nie uwarzysz takim garnuszku ale prawdę mówiąc to mój first time z takim piwem Możesz zacierać mocne piwo w fermentorze. Tylko grałkę potrzebujesz i nią szybko ruszasz aby nie spalić słodów. Z jaka prędkościa trzeba ruszać by sie nie przypaliło? 22 godziny temu, Jimi_ napisał(a): Szybkie pytanko. Czy mogę używać gęstwy zebranej dzień wcześniej czy musi sobie ona odleżeć w słoiku aby oddzieliło się piwo? Ja zlewam na gęstwę w fermentorze po poprzedniej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 5 Września Udostępnij Opublikowano 5 Września 1 godzinę temu, anteks napisał(a): Ja zlewam na gęstwę w fermentorze po poprzedniej fermentacji Też tak robiłem. Jak wydawało się, że na oko jest za dużo, to część leciała w kibel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września Ja zlewam na gęstwę w fermentorze po poprzedniej fermentacjiTak żeby nie była grzałka w miejscu. Ja zacierałem tak piwo mocne do kórego dodałem około 1kg słodu po filtracji portera aby był mocniejszy cienkusz.Trzeba uważać aby grzałka nie dotknęła fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano Wtorek o 04:39 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 04:39 Przygotowuje się pomału do pierwszego piwa pszenicznego, na 90% Hefe Weizen. Oczywiście od razu natrafiłem na kilka szkół warzenia tego stylu od "prawidłowego" z przerwą ferulikową jak i bez niej od razu zacieranie 63* a potem 72*. Co wy byście polecili i jakie drożdże? W zestawie są safale wb-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano Wtorek o 07:35 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 07:35 2 godziny temu, Jimi_ napisał(a): Przygotowuje się pomału do pierwszego piwa pszenicznego, na 90% Hefe Weizen. Oczywiście od razu natrafiłem na kilka szkół warzenia tego stylu od "prawidłowego" z przerwą ferulikową jak i bez niej od razu zacieranie 63* a potem 72*. Co wy byście polecili i jakie drożdże? W zestawie są safale wb-06. Znajdź na wiki.piwo recepturę @anteks. Polecam, prosta i dobra, a autor na pszenicach zna się wybitnie. Ale w Hefe-Weizenie nie tyle proporcje zasypu są ważne, czy chmiel, a drożdże i temperatury fermentacji. Z suchych lepiej użyć WB-68. Pozdrawiam, Paweł. Jimi_ i anteks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano Środa o 13:01 Udostępnij Opublikowano Środa o 13:01 W dniu 9.09.2025 o 09:35, Paweł76 napisał(a): Z suchych lepiej użyć WB-68 Jak już to W-68 🙂 lub WB-06 W dniu 9.09.2025 o 06:39, Jimi_ napisał(a): Oczywiście od razu natrafiłem na kilka szkół warzenia tego stylu od "prawidłowego" z przerwą ferulikową jak i bez niej od razu zacieranie 63* a potem 72* 50% pszenicy i 50% pils lub pale ale. Zacieraj jednotempueraturowo 65-67 st. C. Nie zacieranie czy zasyp jest ważne, a fermentacja. P.S. piany będzie dużo, więc zostaw na nią miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano wczoraj o 06:04 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:04 17 godzin temu, wizi napisał(a): 50% pszenicy i 50% pils lub pale ale. Zacieraj jednotempueraturowo 65-67 st. C. Nie zacieranie czy zasyp jest ważne, a fermentacja. P.S. piany będzie dużo, więc zostaw na nią miejsce Mam standardowy 33l fermentor z browamatora, Warka 19/20l. Raczej się zmieści ta piana, tak? Czy też zrobić nieco mniejszą warkę, około 15l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano wczoraj o 07:33 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:33 Wejdzie spokojnie, piany może być na 3-5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano wczoraj o 10:08 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:08 Na luzie się zmieści. Tylko trzymaj temperatur fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano wczoraj o 14:47 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:47 Mam standardowy 33l fermentor z browamatora, Warka 19/20l. Raczej się zmieści ta piana, tak? Czy też zrobić nieco mniejszą warkę, około 15l?Nie do końca. Jak ci ucieknie temperatura to wywali dekiel Zrób sobie blowoff czyli wężyk który wychodzi z fermentora do butelki z wodą i starsanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Chyba że przegniesz ostro na koło 25 stopni itp. Przy klasycznym fermentorze jakie też mam 33 l i 20 l warce jest na prawdę spory margines. Ja nastawiam zazwyczaj 23 l i nawet jak jest sporo piany jeszcze daje radę i nic nie ucieka. Przy 25 l raz jak nastawiłem piwo z 1.2 l miodu temp ferm 17 stopni(zewnętrzna) to rzeczywiście mi wywaliło rurką itp;) Więc tak to u mnie z doświadczenia wygląda. Rurka ta cicha nie wysoka i jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 22 godziny temu, Reters napisał(a): Na luzie się zmieści. Tylko trzymaj temperatur fermentacji Ostatnie piwo udało mi się chyba bardzo dobrze trzymać dość niska temperature, tj 15/16 otoczenia, teraz raczej też dam rade. Będę pilnował. Zgaduje że chodzi o pierwsze 4/5 dni burzliwej, potem już mogę stopniowo podwyższyć temperaturę do pokojowej żeby dofermentowalo? Dodatkowo fermentor trzymam na początku w piwnicy więc nawet jak coś ucieknie to nic się wielkiego nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, Jimi_ napisał(a): Ostatnie piwo udało mi się chyba bardzo dobrze trzymać dość niska temperature, tj 15/16 otoczenia, teraz raczej też dam rade. Będę pilnował. Zgaduje że chodzi o pierwsze 4/5 dni burzliwej, potem już mogę stopniowo podwyższyć temperaturę do pokojowej żeby dofermentowalo? Dodatkowo fermentor trzymam na początku w piwnicy więc nawet jak coś ucieknie to nic się wielkiego nie stanie. Dokładnie tak. Zawsze kończymy fermentację w wyższych temperaturach żeby drożdże po dojadały i się nie uśpiły;) Tylko z wyczuciem itp. Po doświadczeniach iluś tam warkach dojdziesz do wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu W dniu 5.09.2025 o 14:37, ciezkicoswybrac napisał(a): Też tak robiłem. Jak wydawało się, że na oko jest za dużo, to część leciała w kibel Jak wtedy napowietrzacie brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 9 minut temu, draker napisał(a): Jak wtedy napowietrzacie brzeczkę? Tradycyjnie, blenderem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Ja na razie napowietrzałem brzeczkę poprzez rozlew z wysokości i 'machaniem' wiadrem na poduszce i nie miałem problemów, najpóźniej wystartowała mi fermentacja po 40h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się