zasada Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 które dadzą fajny zbożowy profil Ja bym poszedł w jakieś neutralne górniaki - szkockie (Wyeast 1728), niemieckie (Wyeast 1007). Tylko one powinny mieć też odpowiednio niską T. Nie fermentowałem nic na kalifornijskich lagerowych, ale wydaje się, że skoro w wyższych T dają profil neutralny tez można by było spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 które dadzą fajny zbożowy profil Ja bym poszedł w jakieś neutralne górniaki - szkockie (Wyeast 1728), niemieckie (Wyeast 1007). Tylko one powinny mieć też odpowiednio niską T. Nie fermentowałem nic na kalifornijskich lagerowych, ale wydaje się, że skoro w wyższych T dają profil neutralny tez można by było spróbować. 1728 mają wysoką flokulację, ale 1007 wydają się pasować do tego co szukam, dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 To piwko jest polecane początkującym. http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Wartości tam są dla 20l Czy ktoś może mi przeliczyć ile będzie tego potrzebne dla 10l? Czym takie wartości przeliczać? Wybrałem to piwo na pierwszą warke.Wszystko ładnie i pieknie,tylko zastanawia mnie nagazowanie.Wg tego kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18402339#tag wychodzi ok 140g cukru na 20L piwa.CZy to aby nie za dużo?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Wybrałem to piwo na pierwszą warke.Wszystko ładnie i pieknie,tylko zastanawia mnie nagazowanie.Wg tego kalkulatora http://hbd.org/cgi-b...ml?18402339#tagwychodziok 140g cukru na 20L piwa.CZy to aby nie za dużo?. Wg mnie za dużo, ale nie problem z kalkulatorem (jak sugeruje Twój wpis) lecz chyba z parametrami jakie wpisałeś do niego Racz je nam zdradzić to może coś się pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Tak z pamięci:styl apa,22 litry,temperatura butelkowania 19c,nagazowanie 2,5,surowiec cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) styl apa,22 litry,temperatura butelkowania 19c,nagazowanie 2,5,surowiec cukier. styl nie ma znaczenia w obliczeniach istotna jest raczej temperatura, której nie podałeś. Zakładając jednak temp. 20°C wychodzi faktycznie ok. 140g cukru, ale co się dziwisz skoro przyjąłeś nagazowanie 2,5 vol. Ja bym przyjął raczej nagazowanie na poziomie 2,1-2,2, ale to sprawa gustu Edytowane 31 Lipca 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) styl apa,22 litry,temperatura butelkowania 19c,nagazowanie 2,5,surowiec cukier.styl nie ma znaczenia w obliczeniach istotna jest raczej temperatura, której nie podałeś.Zakładając jednak temp. 20°C wychodzi faktycznie ok. 140g cukru, ale co się dziwisz skoro przyjąłeś nagazowanie 2,5 vol. Ja bym przyjął raczej nagazowanie na poziomie 2,1-2,2, ale to sprawa gustu Piwo będzie fermentowac,w temperaturze otoczenia 19C. Mógłbyś mi łopatologicznie, zobrazować poziomy nagazowania.Na przykładzie piw komercyjnych.Pierwsza warka,to zawsze piwo dla znajomych,musi być dopieszczone Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) Lepiej dać mniejsze nagazowanie niż większe. Porównywać z piwami komercyjnymi nie ma co, nasze piwa mają więcej ognisk kondensacji(?) i się w związku z tym bardziej pienią. Przy 2.5v może mieć tendencję do wychodzenia z butelki. No i w tym stylu mniejsze nasycenie daje smaczniejsze piwo. Do Pale Ale bym dał 1.8-2v. Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 2.5v/v nie ma prawa wychodzić z butelki jak piwo jest dobrze odfermentowane. Dla mnie to jest bardzo sensowny poziom nagazowania w piwach, gdzie wysycenie ma być średnie do średnio wysokiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 I badz tu człowieku mądry;-)Życie zweryfikuje ,celuje w 2.0, Dzieki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Będę robił tripla, cukier planuje zadać już w trakcie fermentacji burzliwej. I stąd pytanie w jaki sposób go dodać. Jako roztwór (a jeśli tak to o jakiej objętości)? Czy ekstrakt takiego roztworu powinien być zbliżony do ekstraktu brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam ponownie Sprzęt i słód dotarły.Planuje Full aroma hops,marynka ,lubelski,s-04. Temp w piwnicy 20c,poczekać na lepsza,czy zacierać? Temperatura,raczej nie powinna wzrosnąć. Pierwsza Warka,oczekiwania ogromne. Niechce sie rozczarowac Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Temperatura tragiczna nie jest, również w podobnej (19-19,5°C) planuję zrobić w poniedziałek Full aroma hops Wytrwałości i cierpliwości życzę, w razie problemów pisz, poradzimy Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Myślę że warto by było przez pierwsze 2-3 dni lekko schłodzić fermentującą brzeczkę. Przy 20°C otoczenia w środku fermentora będzie pewnie w granicach 23°C... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Jeśli masz miejsce w piwnicy, to zrób sobie skrzynkę ze styropianu do chłodzenia fermentora, to powinno zaradzić problemom z temperaturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 A jak nie masz możliwości/chęci/materiału/czasu to wstaw fermentor do jakiegoś pojemnika z wodą i owiń fermentor jakimś materiałem tak aby jego dół był zanurzony w wodzie. Woda będzie podchodzić w górę i parować jednocześnie odprowadzając ciepło z fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Witam. Mam takie szybkie pytanie. Czy filtracje chmielin tobicie przed chlodzeniem brzeczki czy po. Pierwsza warke zaraz po zagotowaniu zrobilem whirlpool i zdekantowalem do fermentowa i wtedy do chlodzenia. Zastanawiam sie czy podczas chlodzenia z chmielinami jakies dodatkowe aromaty, smaki przechodza do brzeczki w przypadku filtracji po ochlodzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 A jak nie masz możliwości/chęci/materiału/czasu to wstaw fermentor do jakiegoś pojemnika z wodą i owiń fermentor jakimś materiałem tak aby jego dół był zanurzony w wodzie. Woda będzie podchodzić w górę i parować jednocześnie odprowadzając ciepło z fermentacji... Na chwile obecna,to jedyne rozwiązanie. Na pewno nie zaszkodzi,dzieki za radę. Planuje pudlo ze styropianu,ale w czasie późniejszym. Póki co,moje hobby,pochłonęło całe nikłe oszczędności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Witam. Mam takie szybkie pytanie. Czy filtracje chmielin tobicie przed chlodzeniem brzeczki czy po. Pierwsza warke zaraz po zagotowaniu zrobilem whirlpool i zdekantowalem do fermentowa i wtedy do chlodzenia. Zastanawiam sie czy podczas chlodzenia z chmielinami jakies dodatkowe aromaty, smaki przechodza do brzeczki w przypadku filtracji po ochlodzeniu? Filtracja po ochłodzeniu. Napowietrzanie gorącej brzeczki jest niewskazane. Całkiem dobrze myślisz i się zastanawiasz, wrzucenie chmielu tuż przed chłodzeniem lub nawet już w trakcie chłodzenia daje najwięcej aromatów (nie mówiąc już o chmieleniu "na zimno") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Ja tam sie może i nie znam. Ale napowietrzanie gorącej brzeczki,po skończonym warzeniu,jest nie tyle co niewskazane,co nieskuteczne. Taka wieść gminna niesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Pudło że styropianu to max 20zl Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Witam. Mam takie szybkie pytanie. Czy filtracje chmielin tobicie przed chlodzeniem brzeczki czy po. Pierwsza warke zaraz po zagotowaniu zrobilem whirlpool i zdekantowalem do fermentowa i wtedy do chlodzenia. Zastanawiam sie czy podczas chlodzenia z chmielinami jakies dodatkowe aromaty, smaki przechodza do brzeczki w przypadku filtracji po ochlodzeniu? Po skończonym warzeniu musisz jak najszybciej schłodzić brzeczkę żeby uniknąć DMS'u. Dopiero później robisz whirpool i dekantujesz do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Pudło że styropianu to max 20zl Dla ciebie to tylko 20zl,dla innych to aż 20zl. Punkt widzenia,zależy od punktu siedzenia. A tak w ogóle,to idzie ochłodzenie,odkurzajcie garnki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Chodzi mi po głowie taki pomysł: czy można by piwo zlać po cichej do następnego fermentora, dodać glukozy i traktować to jako beczka piwa z której można bezpośrednio nalewać do pokalu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Można. Można też dosypać 200 g soli i curry albo octu. Tylko po co... I tak będzie ohydne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się