punix Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Potrzebujesz jednego rdzenia. Zależy od mieszadła, ale w okolicy 6x30-35 powinien być ok. Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 8 godzin temu, modemik napisał: Mam dwa nowe półprzezroczyste i prawdę mówiąc niewiele przez nie widać. Nie chcę otwierać niepotrzebnie żeby przypadkiem nie zakazić. Skoro po 3 jest po wszystkim to jak po 2 otworze i zmierzę BLG które będzie poniżej 3 to chyba śmiało można butelkować nawet bez drugiego pomiaru ? A pro po pomiaru ? trzeba w menzurce mierzyć ? Gdzieś widziałem/czytałem, że ktoś zdezynfekował Balingometr spirytem i po prostu wrzucił go do fermentora :)? Można i tak. Tylko jak spławik będzie za długi i odfermentowanie konkretne, to może się o dno oprzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_R Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 W dniu 13.03.2021 o 10:55, INTseed napisał: Kup coś do pomiaru, np. refraktometr. Na dzisiaj mogę ci tylko poradzić skosztowanie czy jest słodko. Jak wyglądają brzegi fermentora. Widać ślady po pianie? Jest słodko. ślady po pianie są, a na wierzchu pływa jej trochę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_R Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 W dniu 13.03.2021 o 23:20, sobieslaw napisał: Ok, nie przyszło mi do głowy, kolega pewnie dodał w takim razie suchy ekstrakt słodowy, więc tu nie ma prawdopodobnie problemu. Dokładnie. Zakupiłem suchy ekstrakt i rozpuściłem go w gorącej wodzie jak glukozę w wcześniejszym nastawie W dniu 13.03.2021 o 23:33, kiwitom napisał: Kolego, a sprawdziłeś początkowe BLG? To podstawa. Możesz mieć nieszczelny fermentor i nic nie zobaczysz, a wszystko będzie OK. Podaj nam początkowe BLG i aktualne, a sprawa będzie jaśniejsza. Początkowe BLG - ok 10 w obecnej chwili wychodzi 2,5 - 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_R Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 W dniu 15.03.2021 o 10:43, Suchejroo napisał: Poczekaj poczekaj. W jaki sposób dodałeś ciemnego słodu? Jak wcześniej z glukozą, Rozpuściłem w 2 ltr gorącej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Panowie, co polecacie do szybkiej dezynfekcji akcesori przy robieniu piwa w przystępnej cenie? Chodzi mi o możliwość szybkiej dezynfekcji takich rzeczy jak kranik, mieszadło, czy nawet dłonie i możliwego bezpośredniego (bez płukania) kontaktu z żywnością,. Przykładowo, spryskuje dłonie i mieszadło, celem 100% pewności dezynfekcji i mogę bez obaw mieszać w brzece Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 34 minuty temu, Kamil Kopeć napisał: Panowie, co polecacie do szybkiej dezynfekcji akcesori przy robieniu piwa w przystępnej cenie? Chodzi mi o możliwość szybkiej dezynfekcji takich rzeczy jak kranik, mieszadło, czy nawet dłonie i możliwego bezpośredniego (bez płukania) kontaktu z żywnością,. Przykładowo, spryskuje dłonie i mieszadło, celem 100% pewności dezynfekcji i mogę bez obaw mieszać w brzece Pirosiarczyn potasu, OXI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Desprej, Mexipol, IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 37 minut temu, Kamil Kopeć napisał: Panowie, co polecacie do szybkiej dezynfekcji akcesori przy robieniu piwa w przystępnej cenie? Chodzi mi o możliwość szybkiej dezynfekcji takich rzeczy jak kranik, mieszadło, czy nawet dłonie i możliwego bezpośredniego (bez płukania) kontaktu z żywnością,. Przykładowo, spryskuje dłonie i mieszadło, celem 100% pewności dezynfekcji i mogę bez obaw mieszać w brzece Starsan lub zamienniki, spirytus 70%. Rękawiczki też nie zaszkodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Szybkie pytanie, czy 5g bakterii lacto plantarum 299v wystarczy żeby zakwasić 15l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Całym opakowaniem (ok. 9 gramów) IBS zakwaszałem 20 litrów i zeszło z 4.5 do 2.9 w 48h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lowek83 Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Siema,Uwarzyłem sobie pseudo pilsa na Lutrze i wyszło niezłe i klarowne piwko, ale w aromacie czuję chleb i to dość intensywny.Czy to aromat porządny czy jakaś wada?Zasyp to 95% Bohemian pilsner i 5% carapilsa. Drożdże Lutra od omegi.Temperatura fermentacji 20°Z góry dzięki za odpowiedź.Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 5 godzin temu, lowek83 napisał: Siema, Uwarzyłem sobie pseudo pilsa na Lutrze i wyszło niezłe i klarowne piwko, ale w aromacie czuję chleb i to dość intensywny. Czy to aromat porządny czy jakaś wada? Zasyp to 95% Bohemian pilsner i 5% carapilsa. Drożdże Lutra od omegi. Temperatura fermentacji 20° Z góry dzięki za odpowiedź. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Wiele niewiadomych. Jak długo fermentacja trwała? Nawet kveiki lubią delikatne podnoszenie temperatury pod koniec, by posprzątać. Jakie blg końcowe? Może słód był słaby No i po jakim czasie od skonczenia fermentacji probowałes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lowek83 Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 5 dni w 20°C i 3 dni w 22°C, a później 2 dni w 5°C.Odfermentowanie z 13 blg do 3.A słód Weyermann'a ze sprawdzonego źródła.10 g Magnum na 45 minut i 50g Sazza na 10 minut. Warka była 15l.Wyczytałem, że aromat chleba jest w stylu, jednak zaskoczyła mnie jego intensywność.Próbowałem tydzień po zabutelkowaniu.Piwo nagazowane dobrze.Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) 6 godzin temu, yoshko napisał: Całym opakowaniem (ok. 9 gramów) IBS zakwaszałem 20 litrów i zeszło z 4.5 do 2.9 w 48h Dawno robiłeś to piwo? Zakwaszałeś w kotle? Pamiętasz może jaki wyszedł profil kwasowości? Mam za sobą 100 warek i planuje pierwsze kwaśne piwo ? wolę dopytać żeby wyszedł kwas? Edytowane 22 Marca 2021 przez MienkiN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Czy w takim razie mogę zakupić kilogram nadweglanu sodu (15zł), rozpuscić 4-5gram w litrze i stosować w butelce z rozpulaczem jako srodek do szybkiej dezynfelckcji? Wyszlo by naktaniej. Kilka groszy za lotr srodka szybkoej dezynfekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Wydaje mi się, że to może nie być zbyt efektywne, bo nadwęglan w wodzie jest nietrwały i służy raczej do bezpośredniego użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 6 minut temu, Kamil Kopeć napisał: Czy w takim razie mogę zakupić kilogram nadweglanu sodu (15zł), rozpuscić 4-5gram w litrze i stosować w butelce z rozpulaczem jako srodek do szybkiej dezynfelckcji? Wyszlo by naktaniej. Kilka groszy za lotr srodka szybkoej dezynfekcji Do szybkiej dezynfekcji kup jakiś gotowy z atomizerem na bazie alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Sanipro rinse 250ml, 37zl 1,25-2,5 ml na litr wody. A z woda destylowana trzyma bardzo długo. pieni się, czas kontaktu 60sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 OXI to nic innego jak nadwęglan sodu własnie... A zgodnie z instrukcja OXI to 4gram na litr wody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 5 minut temu, Koora napisał: Sanipro rinse 250ml, 37zl 1,25-2,5 ml na litr wody. A z woda destylowana trzyma bardzo długo. pieni się, czas kontaktu 60sek. Tez bardzo fajna propozycja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) 6 minut temu, Kamil Kopeć napisał: OXI to nic innego jak nadwęglan sodu własnie... A zgodnie z instrukcja OXI to 4gram na litr wody... Oxi czas kontaktu z powierzchnią od 2-5min Sanipro rinse minimum 1 minuta. Alkohol 70% natychmiast. Edytowane 22 Marca 2021 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 36 minut temu, MienkiN napisał: Dawno robiłeś to piwo? Zakwaszałeś w kotle? Pamiętasz może jaki wyszedł profil kwasowości? Mam za sobą 100 warek i planuje pierwsze kwaśne piwo ? wolę dopytać żeby wyszedł kwas? W maju. Tak zakwaszałem w kotle. Następnym razem wybrałbym bakterie od serowara, bo tutaj robiłem berlinera, a kwaśność miałem jak w gose. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajcik Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Cześć, Chce zrobić soura do którego zakupiłem bakterie white labs lactobacillus jak w załączniku. Bakterie mają datę ważności 9 marca, wiem trochę się spóźniłem z robota. Leżą w lodówce odkąd przyszły, pytanie czy można je użyć czy lepiej nie próbować i kupić nowe ? Jeśli tak to drugie pytanie czy muszę kupować bakterie typowo do piwa czy można użyć jakichś probiotyków z apteki ? Z góry dzięki z pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 A jeali chodzi o odkazanie natychmiastowe - alkohol 70% to jakie produkty byscie polecili? Pytam bo pelno tego na allegro i rozne opisy... Najbardzie te z napisem etanol skazony mnie martwią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się