wizi Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Spoko. Z mocarzami jest zawsze trudniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Dzięki za wyjaśnienie, mam nadzieję że do świąt się trochę poprawi i kolejna lekcja odrobiona To będzie twoje najlepsze piwo. Tylko tak za dwa lata I nie powtórzysz już go ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Jeśli tam było 4 blg, a mogą być dzikie drożdże, to uważaj na nagazowanie, bo jest ryzyko wybuchania butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 1 godzinę temu, Łachim napisał(a): Jeśli tam było 4 blg, a mogą być dzikie drożdże, to uważaj na nagazowanie, bo jest ryzyko wybuchania butelek. Dzikusy są w stanie dojadać przy temperaturach lodówkowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) 4 hours ago, INTseed said: To będzie twoje najlepsze piwo. Tylko tak za dwa lata I nie powtórzysz już go ;( oczywiście że powtórzę za rok na święta, lecz zacznę dużo wcześniej żeby miało czas na ułożenie się Edytowane 18 Listopada 2023 przez AsdFlow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 oczywiście że powtórzę za rok na święta, lecz zacznę dużo wcześniej żeby miało czas na ułożenie sięI tak będzie inne. Nawet jak zastosujesz wszystko takie jak teraz miałeś.Wystarczy że drożdże puścisz w 16C i już inne będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Mam takie pytanko, czy piwo z brewkitu można leżakować z kostką dębową np. po beczkach whiskey? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Tak, ale zalezy jakie. W sumie mozna kazde, ale moze byc klepka mocno. Ja wiorki debowe wczesniej maceruje w spirycie i potem wrzucam w woreczku materialowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 No myślałem o jakimś klasycznym stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 To moze byc ale na pierwszy raz raczej nie wiecej niz polowa maksymalnej dawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 On 11/18/2023 at 1:42 PM, wizi said: Jak masz dużo wolnego czasu to możesz zacierać podwójnie. Ale wygodniej jest dodać ekstrakt. I to przyczyna kiepskiego smaku. Przy 25 Blg to trzeba niziutko fermentację zaczynać. Do tego miód dostarczył multum cukrów prostych. Drożdże belgijskie też produkują fenole. Nie musiały to być dzikusy. Przy wysokiej temperaturze i dużej ilości cukrów prostych drożdże sobie poszalały z produktami ubocznymi. Jakbyś nie spieszył się tak z butelkowaniem, a potrzymał dłużej i podniósł temperaturę do 28°C to istniała szansa, że częściowo posprzątałyby po sobie. Teraz trzeba mieć nadzieję, że smak się trochę ułoży w butelkach. Jak nie, to zawsze możesz rżnąć z innym piwem. Jeszcze jedno pytanie mnie naszło! Czy wyższa temperatura przyśpieszy "sprzątanie" po sobie drożdzy? Oraz czy podczas tego "sprzątania" produkują dodatkowo CO2? Zastanawiam się czy z tego podowu mogą powstać granaty takiego prezentu bym nikomu nie chciał dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Trochę przyspieszy, ale nie ma co przesadzać. Dwutlenek węgla powstaje wtedy, gdy drożdże mają jeszcze jakiś cukier do dojedzenia. W wyższych temperaturach rozpuszczalność gazów w piwie maleje, więc po podniesieniu temperatury potrzeba nieco więcej surowca do refermentacji. Granaty powstają przede wszystkim z 3 powodów: zabutelkowanie niedofermentowanego piwa, zbyt duża ilość (lub nierównomierne dodanie) surowca do refermentacji i infekcje. Ilość cukru do refermentacji najlepiej policzyć jednym z kalkulatorów uwzględniających temperaturę fermentacji, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 2 minutes ago, punix said: Trochę przyspieszy, ale nie ma co przesadzać. Dwutlenek węgla powstaje wtedy, gdy drożdże mają jeszcze jakiś cukier do dojedzenia. W wyższych temperaturach rozpuszczalność gazów w piwie maleje, więc po podniesieniu temperatury potrzeba nieco więcej surowca do refermentacji. Granaty powstają przede wszystkim z 3 powodów: zabutelkowanie niedofermentowanego piwa, zbyt duża ilość (lub nierównomierne dodanie) surowca do refermentacji i infekcje. Ilość cukru do refermentacji najlepiej policzyć jednym z kalkulatorów uwzględniających temperaturę fermentacji, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation dzikie za wyjaśnienie. teraz bede mógł w spokoju wręczać prezenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zadalem wlasnie gestwe drozdzowa po lagerze do Cold IPA (IPL?). W zasypie na 12L 3kg Pale ale i 400g platkow ryzowych. Platki ryzowe skleikowalem i potem calosc wrzucilem do zacieru. No i sporo bialych "resztek" tej luski plywa w brzeczce juz po filtracji. Oczywiscie zamiast to odfiltrowac to wlalem drozdze od razu bo sie spieszylem. I teraz pytanie. Co sie bedzie dzialo? Piwo bedzie chmielone na zimno jeszcze wiec czeka je cold crash na koniec i odfiltrowanie chmielin po nim, wiec licze ze sie tych farfocli osatatecznie pozbede. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zadalem wlasnie gestwe drozdzowa po lagerze do Cold IPA (IPL?). W zasypie na 12L 3kg Pale ale i 400g platkow ryzowych. Platki ryzowe skleikowalem i potem calosc wrzucilem do zacieru. No i sporo bialych "resztek" tej luski plywa w brzeczce juz po filtracji. Oczywiscie zamiast to odfiltrowac to wlalem drozdze od razu bo sie spieszylem. I teraz pytanie. Co sie bedzie dzialo? Piwo bedzie chmielone na zimno jeszcze wiec czeka je cold crash na koniec i odfiltrowanie chmielin po nim, wiec licze ze sie tych farfocli osatatecznie pozbede. Opadną. Pamiętaj że płatki podbijają goryczkę. I piwo będzie wytrawniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Cześć wszystkim, 17.X. uwarzyłem mojego pierwszego Imperialnego Stouta 24°BLG. Zacierałem wysoko, w ok 68/69°C. Użyłem gęstwy po warzeniu Stouta 12° BLG. Fermentację zacząłem w temp. ok 17°C stopniowo podnosząc do 21°C. No i niestety piwo słabo odfermentowało. 27.X było 9°BLG i dziś 6.XII też 9°BLG. Wszystko mierzone spławikiem. Piwo miałem w planie butelkować mniej wiecej po 2 miesiącach. Ale jak widać BLG od ponad miesiąca nie spada i fermentacja utknęła na tych 9° BLG. I co z tym fantem zrobić? Jeżeli gdzieś już był tej wątek to proszę o linka bo nie mogłem znaleźć. 🙋🏼♂️ Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Krzywonos Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 9 hours ago, INTseed said: 10 hours ago, javalemcgee said: Zadalem wlasnie gestwe drozdzowa po lagerze do Cold IPA (IPL?). W zasypie na 12L 3kg Pale ale i 400g platkow ryzowych. Platki ryzowe skleikowalem i potem calosc wrzucilem do zacieru. No i sporo bialych "resztek" tej luski plywa w brzeczce juz po filtracji. Oczywiscie zamiast to odfiltrowac to wlalem drozdze od razu bo sie spieszylem. I teraz pytanie. Co sie bedzie dzialo? Piwo bedzie chmielone na zimno jeszcze wiec czeka je cold crash na koniec i odfiltrowanie chmielin po nim, wiec licze ze sie tych farfocli osatatecznie pozbede. Opadną. Pamiętaj że płatki podbijają goryczkę. I piwo będzie wytrawniejsze. Dzięki. Chmielilem tylko hopstand wiec licze ze nie będzie zbyt gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) @Krzywonos JerzyA drożdże to? Sprawdzałeś ich tolerancję na alkohol a także odfermentowanie? Edytowane 6 Grudnia 2023 przez wizi Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 @Krzywonos JerzyAlbo to nazwać pastry stoutem ( ), albo próbować dodać pianę z fermentacji jakiegoś głęboko odfermentującego szczepu i czekać, albo dodać bretty (np. lambicus, który daje aromaty wiśniowe). Teoretycznie można by dodać też jakiś enzym, ale trudno będzie przerwać jego działanie. W tym kierunku można dodać chmiel na zimno i liczyć na hop creep i wznowienie fermentacji w jakimś zakresie. Wszystkie opcje oczywiście ryzykowne. Najgorsza ta z pastry stoutem Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 @wizi Drożdże to US-05 z tolerancą do 11%, więc ok. @Łachim nastepnę w planie będzie warzone Farmhouse Ale na Kveikach od Fermentum Mobile, tylko nie wiem czy zdarzę w tym roku je uwarzyć. Myślisz że mógłbym dodać pianę z tych drożdży? O dziwo wczoraj jak próbowałem tego stouta to wcale nie był słodki, za to mocno było czuć alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Jak nie ma zakarzenia to śmiało używaj. Sprawdź jeszcze spławik na wodzie. Możesz jeszcze trochę podnieść temperaturę. Może ruszą Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 @wizi spławik na wodzie pokazuje 0. Dobra tak zrobię, dodam tą pianę z kveików. Może miedzy świetami a nowym rokiem mi się uda to ogarnąć, a w między czasie podniosę temp do 22. Dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Jak chcesz je warzyć dopiero po świętach to będzie ciut późno. US-05 mają zakres pracy do 25 st. C. Ja bym teraz podniósł do tej temperatury. Co prawda jest to poza optimum, ale teraz już nie zaszkodzi, a może pomoże. Przy takich mocarzach to spokojnie może US-05 puszczać w 12 st. C i stopniowo podnosić do górnej granicy optimum. Przy lżejszych piwach można zaczynać w 15 st. C. Krzywonos Jerzy i Łachim 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 @wizi Oki zaraz założę pas grzewczy i zobaczymy za jakiś czas wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Możesz spróbować dodać drożdży szampańskich i glukozy. Nigdy nie stosowałem, lecz podobno jest to proces długotrwały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się