Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

 

5 minut temu, DeTomek napisał(a):

Cześć!

 

Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15

 

Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni :) Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. 

Cześć! Też robię w worku z ali jak pokazałeś i wziąłbym 30 x 45 cm. Worek zawsze możesz zawinąć w dół na garnek, ja tam mam, a przynajmniej spokojnie na średnicę garnka nałożysz worek

 

image.png.18d3d9eb392f51645734f5f6e7de82cf.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, DeTomek napisał(a):

Cześć!

 

Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15

 

Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni :) Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. 

Hey, przy BIAB ten gar to faktycznie za mało. Mam za sobą 5warek ta metodą i powiem ci szczerze że odpad jest ogromny podczas procesu (o 0.3litra na każdy kilogram słodu, odparowanie i do tego dość sporo mułu na dnie - nie wiem czy tyle samo jest w innych metodach) i suma summarum daje mi to 20l nastawnej brzeczki jak zaczynam proces z 32-33 litrów.

Ja też teraz spróbuję wysadzać worek- wrzucę go w fermentor zaleje 5 litrami wody o odpowiedniej temp. I przemieszane kilkukrotnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.