arek-lin Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 5 minut temu, DeTomek napisał(a): Cześć! Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15 Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. Cześć! Też robię w worku z ali jak pokazałeś i wziąłbym 30 x 45 cm. Worek zawsze możesz zawinąć w dół na garnek, ja tam mam, a przynajmniej spokojnie na średnicę garnka nałożysz worek DeTomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 37 minut temu, DeTomek napisał(a): Cześć! Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15 Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. Hey, przy BIAB ten gar to faktycznie za mało. Mam za sobą 5warek ta metodą i powiem ci szczerze że odpad jest ogromny podczas procesu (o 0.3litra na każdy kilogram słodu, odparowanie i do tego dość sporo mułu na dnie - nie wiem czy tyle samo jest w innych metodach) i suma summarum daje mi to 20l nastawnej brzeczki jak zaczynam proces z 32-33 litrów. Ja też teraz spróbuję wysadzać worek- wrzucę go w fermentor zaleje 5 litrami wody o odpowiedniej temp. I przemieszane kilkukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Ile czasu zajmuje metoda biab od zaczęcia podgrzewania do końca gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Jak się dobrze uwiniesz, to z 3h, a jeśli by przyciąć na czasie zacierania i gotowania, to da się i w 2h. Ja robię na spokojnie, to ze 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Ja zacieram przez noc, nie mierzę czasu. Plus wysladzam, bo nie lubię jak się coś marnuje 😁 A później często jeszcze cienkusza robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się