Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, DeTomek napisał(a):

Cześć!

Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15

Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni :) Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. 

Cześć! Też robię w worku z ali jak pokazałeś i wziąłbym 30 x 45 cm. Worek zawsze możesz zawinąć w dół na garnek, ja tam mam, a przynajmniej spokojnie na średnicę garnka nałożysz worek

image.png.18d3d9eb392f51645734f5f6e7de82cf.png

37 minut temu, DeTomek napisał(a):

Cześć!

Chcę kupić sobie worek do BIAB i mam dylemat odnośnie rozmiaru. Mój gar ma dość nietypowe wymiary - średnica ok. 27 cm i 20 cm wysokości (14l). Na Ali większość sklepów ma w ofercie te samy rozmiary, np. Wiadro typu napar w torbie na wszystkie ziarna piwa warzenia worek filtracyjny wysoka skuteczność na domowe warzenie - AliExpress 15

Pytanie, czy lepszą opcją będzie worek 20 cm szerokości x 30 wysokości, czy też 30 cm szerokości x 45 cm wysokości? Warki chcę robić po 10 l. Wiem, że przydałby się większy gar przy tej metodzie, ale niestety nie mam miejsca w kuchni :) Najwyżej będę się ratował wysładzaniem worka. 

Hey, przy BIAB ten gar to faktycznie za mało. Mam za sobą 5warek ta metodą i powiem ci szczerze że odpad jest ogromny podczas procesu (o 0.3litra na każdy kilogram słodu, odparowanie i do tego dość sporo mułu na dnie - nie wiem czy tyle samo jest w innych metodach) i suma summarum daje mi to 20l nastawnej brzeczki jak zaczynam proces z 32-33 litrów.

Ja też teraz spróbuję wysadzać worek- wrzucę go w fermentor zaleje 5 litrami wody o odpowiedniej temp. I przemieszane kilkukrotnie.