Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l  około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę 

Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję 

 

Jutro rano biorę się za Warkę 

Edytowane przez Ochlaptus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Ochlaptus napisał(a):

Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l  około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę 

Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję 

 

Jutro rano biorę się za Warkę 

 

Skoro chłodzisz w wannie, to proponuję cały lubelski sypnąć dopiero po wyłączeniu palnika, albo połowa po wyłączeniu palnika, a druga połowa po schłodzeniu do 70-80°C (hopstand).

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
4 minuty temu, Adrian33 napisał(a):

Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę  z tego uwarzyć piwo ?

Jeśli nie zatęchł, nie zapleśniał, nie zawilgotniał to tak.

Z nieśrutowanym pewniejsza będzie sprawa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

prosze o ocene ponizszych skladnikow poniewaz zostalo mi troche roznych slodow z poprzednich warek i zastanawiam sie czy po dokupieniu kilku rzeczy warzenie docelowego piwa swiatecznego ma sens

slod pilznenski vking malt 3.5kg, slod monachijski viking malt ciemny 1.5kg, slod karmelowy 300 0,5kg, slod czekoladowy jasny 0,5kg, chmiel saaz, drozdze Safale S-04

do tego chcialbym dodac skorke pomaranczy, cynamon oraz gozdziki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

3 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Nie chodzi o schłodzenie, do tego celu mam specjalną chłodnię. Obecnie rozpocząłem fermentację ciśnieniową jak na razie nie mam rozbudowane o bongo, czy dodatkowy fermentor ciśnieniowy.

A co w fermentacji ciśnieniowej przeszkadza ci w chmieleniu na zimno ?

Wyrównujesz ciśnienie, odkręcasz dekiel, wrzucasz worek z chmielem, zakręcasz, dobijasz co2 do poprzedniego poziomu

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.