Ochlaptus Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję Jutro rano biorę się za Warkę Edytowane 8 Sierpnia przez Ochlaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, Ochlaptus napisał(a): Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję Jutro rano biorę się za Warkę Skoro chłodzisz w wannie, to proponuję cały lubelski sypnąć dopiero po wyłączeniu palnika, albo połowa po wyłączeniu palnika, a druga połowa po schłodzeniu do 70-80°C (hopstand). Edytowane 8 Sierpnia przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian33 Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września 4 minuty temu, Adrian33 napisał(a): Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Jeśli nie zatęchł, nie zapleśniał, nie zawilgotniał to tak. Z nieśrutowanym pewniejsza będzie sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września 9 godzin temu, Adrian33 napisał(a): Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Wyżyłem na 8 letnim i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 27 Października Udostępnij Opublikowano 27 Października prosze o ocene ponizszych skladnikow poniewaz zostalo mi troche roznych slodow z poprzednich warek i zastanawiam sie czy po dokupieniu kilku rzeczy warzenie docelowego piwa swiatecznego ma sens slod pilznenski vking malt 3.5kg, slod monachijski viking malt ciemny 1.5kg, slod karmelowy 300 0,5kg, slod czekoladowy jasny 0,5kg, chmiel saaz, drozdze Safale S-04 do tego chcialbym dodac skorke pomaranczy, cynamon oraz gozdziki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Października Udostępnij Opublikowano 29 Października Na moje mozna zrobic, ale dokup druga paczke S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 29 Października Udostępnij Opublikowano 29 Października Jedna s-04 moze nie przerobic? Wydaje mi sie, ze za duza ilosc drozdzy to tez nie jest za dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Nie zgadujmy tylko policz https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram moim zdaniem 2 paczki to mur beton, a moze nawet i 3. Zalezy jaki ekstrakt planujesz i jaka gestosc brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Jedna s-04 moze nie przerobic? Wydaje mi sie, ze za duza ilosc drozdzy to tez nie jest za dobreDodaj pożywkę jeśli chcesz użyć jedną paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno.Nie masz balkonu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Nie chodzi o schłodzenie, do tego celu mam specjalną chłodnię. Obecnie rozpocząłem fermentację ciśnieniową jak na razie nie mam rozbudowane o bongo, czy dodatkowy fermentor ciśnieniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 3 godziny temu, Raf78 napisał(a): Nie chodzi o schłodzenie, do tego celu mam specjalną chłodnię. Obecnie rozpocząłem fermentację ciśnieniową jak na razie nie mam rozbudowane o bongo, czy dodatkowy fermentor ciśnieniowy. A co w fermentacji ciśnieniowej przeszkadza ci w chmieleniu na zimno ? Wyrównujesz ciśnienie, odkręcasz dekiel, wrzucasz worek z chmielem, zakręcasz, dobijasz co2 do poprzedniego poziomu Edytowane 3 godziny temu przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się