dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 37 minut temu, Igorrodz napisał: A coś to zmienia, kolego? Wątpię, mnie to nie poraziło. Robert87, Igorrodz i majlosz 1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 dunkelweizen 12 BLG, fermentacja w 18 stopniach, wiadro 15 litrów a w nim warka 12 litrów. w nocy piwo podniosło wieko i zaczęło pomalutku spieprzać z wiadra :D. smakowo - obłędne. pszeniczniaki na sucharach są smaczne, na gwoździach i bananach - fenomenalne. tak jak piszą przedmówcy, siarą waliło gorzej niż jak tata pójdzie do kibla robić zrzut po świętach. po zabutelkowaniu minął tydzień i nie został nawet cień smrodku. polecam drożdże w opór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Zrobiłem pszeniczniaka 15brix. Gęstwa 100ml Otwarłem okienko w piwnicy i mi zeszła temperatura na 12-13C w wiadrze. Co FM41 w takiej temperaturze robią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Jestem po zrobieniu dwóch warek na nich z terminem bodajże do końcówki kwietnia 2019. 1 warka: Zadane bezpośrednio z fiolki do brzeczki 21l, temperatura początkowa brzeczki 18 stopni, otoczenia 20,5 stopnia. Fermentacja burzliwa ok. tygodnia, trochę siarki ale po jakimś czasie zredukowała się sama. Po 2 tygodniach zalałem owoce, przy rozlewie praktycznie 0 banana, trochę goździków. 2 warka: 60 ml gęstwy do brzeczki 19l, podobne warunki temperaturowe. 2 tygodnie fermentacji i przy rozlewie znów słabizna z bananami. Podsumowując: No lipa trochę, więcej goździków niż bananów niestety, WB06 dały mi dużo fajniejsze aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 30 minut temu, majlosz napisał: 60 ml gęstwy do brzeczki 19l ja trochę na nich działam i moim zdaniem za mało drożdży dajesz, u mnie schemat zawsze taki sam, starter 1,5 l przeważnie najsłabsze piwo potem dużo lepsze, tylko ja leję na oko, ale pewnie z 150-300ml gęstwy, najłatwiej banany uzyskać, goździki to wyczyn. Druga sprawa po rozlewie to może sobie smakować jak chce ,ważne jak będzie po miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 38 minut temu, majlosz napisał: Jestem po zrobieniu dwóch warek na nich z terminem bodajże do końcówki kwietnia 2019. 1 warka: Zadane bezpośrednio z fiolki do brzeczki 21l, temperatura początkowa brzeczki 18 stopni, otoczenia 20,5 stopnia. Fermentacja burzliwa ok. tygodnia, trochę siarki ale po jakimś czasie zredukowała się sama. Po 2 tygodniach zalałem owoce, przy rozlewie praktycznie 0 banana, trochę goździków. 2 warka: 60 ml gęstwy do brzeczki 19l, podobne warunki temperaturowe. 2 tygodnie fermentacji i przy rozlewie znów słabizna z bananami. Podsumowując: No lipa trochę, więcej goździków niż bananów niestety, WB06 dały mi dużo fajniejsze aromaty. To fermentujące piwo miało pewnie 22'C. Ja staram sie fermentowac nisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 15 minut temu, dziedzicpruski napisał: dużo lepsze, tylko ja leję na oko, ale pewnie z 150-300ml gęstwy, Druga sprawa po rozlewie to może sobie smakować jak chce ,ważne jak będzie po miesiącu. Z kalkulatora wychodziło 100ml, zrobiłem specjalnie 60ml dla underpitchingu Leżakujesz miesiąc pszenicę? 7 minut temu, anteks napisał: To fermentujące piwo miało pewnie 22'C. Ja staram sie fermentowac nisko Albo i więcej co by tylko pomogło wyprodukować banany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 6 minut temu, majlosz napisał: Z kalkulatora wychodziło 100ml, zrobiłem specjalnie 60ml dla underpitchingu Leżakujesz miesiąc pszenicę? Kalkulatory to se można o kant dupy rozbić, nijak nie maja się do rzeczywistości, tak cukier jak i drożdże,skąd kalkulator ma wiedzieć czy piwo jest przefermentowane i ile drożdży przeżyło, Co do leżakowania, jasne, ze leżakuje, takie miesięczne czy dwu jest na pewno lepsze niż 2 tygodniowe ze smrodkami nieułożonego piwa. A, tem nie przekraczam 20. Spróbuj tego , nawet jak bananów nie będzie to przynajmniej jabłka czy gruszki będą. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) 4 minuty temu, dziedzicpruski napisał: nawet jak bananów nie będzie to przynajmniej jabłka czy gruszki będą. Nienawidzę tych owoców ale doceniam, chciałeś dobrze 2 tygodniowe ze smrodkami nieułożonego piwa. tydzień po rozlewie to piwerko nie ma smrodków, szach mat Edytowane 21 Marca 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Teraz, majlosz napisał: Nienawidzę tych owoców ale doceniam, chciałeś dobrze To są takie gruszki czy jabłka jak z rozwodnionego mocno kompotu z suszonych owoców,to,nic wspólnego z zielonym jabłkiem,no chyba ,ze w ogóle nie lubisz . zależy od stopnia karmelizacji,można to tak zrobić ,żeby zastępowało dekokt,czyli nalać więcej wody i zaparzyć jakby w wyższej tem niż 100sC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 FM41 mi wyszły z chińskiego bulkadełka i poszły na spacer ;( Fermentor 33l a piana była po sam dekiel. Piwka 19l 12.5BrixOtwarłem po umyciu fermentor. Piana jak na zdjęciu po 10 dniach. Czy te drożdze tak mają?Fermentacja początek około 18C Potem przykryłem kocem i wystrzeliło do 22C ( mam nadzieję ) Otoczenie 16-17C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Już wiem że uciekają z fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) To może i ja opiszę moje doświadczenia z tymi drożdżami. Wczoraj zlewałem pszeniczne z ekstraktów. 21 litrów, 12 blg. Drożdże schłodzone do 17C i zadane do brzeczki o tej samej temperaturze. Prosto z fiolki, bez startera (data przydatności 08.2019). Start niemrawy, po 24 godzinach niewielkie skupiska piany. Podniosłem temp. do 18C. Po 48h już ładny kożuszek, po czym istna burza w fermentorze. Wytworzyło się ponad 10l gęstej piany, która sięgnęła wieka fermentora (część nawet uciekła na zewnątrz przez rozszczelnienie pokrywy). Kolejnego dnia podniosłem temp. do 19C, po kolejnych dwóch do 20C. Po kolejnych pięciu dniach wstawiłem fermentor do temp. pokojowej (21-22C). Butelkowanie po 18 dniach od zadania drożdży. Powierzchnia raczej już była czysta, może jakieś niewielkie pozostałości piany. W miarę klarowne. Świeże piwo pachnie jak bananowy Kubuś. W smaku również miły banan. Jest delikatne ale "okrągłe" i pełne. Jestem mega zadowolony. Na tym etapie jest znacznie lepiej niż na sucharach typu WB-06 czy mauribrew weiss. Gęstwy powstało niewiele - jakiś 1cm na dnie. Jedyny problem to mycie wiadra - było całe jakby oblepione plasteliną, łącznie z deklem... Generalnie w tym momencie duży plus dla tych grzybów. Oczywiście uzupełnię wpis po degustacji nagazowanego trunku. Edytowane 31 Maja 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 W dniu 21.03.2019 o 15:24, dziedzicpruski napisał: To są takie gruszki u mnie przy rozlewnie piękny banan, a po 2 tyg w butelce wyłazi gruszka/brzoskwinia ktora wszystko przykrywa zarówno przy 16C jak i 20C piłem piwo od kolegi ktory mial drodze z innej partii i tez to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Moje jest póki co 10 dni po rozlewie. Wciąż fajny banan. Piwo pełne w smaku. Bardzo, bardzo dobre. No ale zobaczymy dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Moja pierwsza przygoda z tymi drożdżami widoczna na zdjęciach. Wiedziałem że mają tendencję do ucieczki ale żeby aż tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 szczerze to chyba najdzikszy szczep jakiego używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Używałem pewnie z 15x i nigdy mi nawet wieka nie pobrudziły, brzeczka zazwyczaj jakieś 24l, stare wiadra z miękkim wiekiem-te trochę większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 32 minuty temu, dziedzicpruski napisał: Używałem pewnie z 15x i nigdy mi nawet wieka nie pobrudziły, brzeczka zazwyczaj jakieś 24l, stare wiadra z miękkim wiekiem-te trochę większe. U mnie tak samo. Zwykle piana 2-3cm, po kilku dniach opada. Temperatura fermentacji 19-22°C, w zależności od tego co na zewnątrz. Drożdże zawsze z litrowego startera (nigdy prosto z fiolki) lub gęstwa do max. 3 pokolenia zadawana prosto z poprzedniej warki, w ilości ok. 150ml na 22-25l, ok. 12Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 No jak widzicie potrafią pospacerować. Temp z 18C startowała a jest to gęstwa po dwóch słabszych pszeniczniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Po miesiącu pszenica na tych drożdżach wciąż przyjemnie bananowa. Piwko eleganckie. Na gęstwie robiłem dunkelweizena i fermentacja przebiegła dużo spokojniej, piany na 2-3 cm (w poprzedniej warce, zadane prosto z fiolki, wyszły na spacer). Nie wiem od czego to zależy ale piwo wyszło ponownie bardzo fajne, wciąż lekko bananowe ale już trochę mniej niż "bananowy Kubuś" w poprzedniej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Godzinę temu, Jancewicz napisał: Po miesiącu pszenica na tych drożdżach wciąż przyjemnie bananowa. Piwko eleganckie. Na gęstwie robiłem dunkelweizena i fermentacja przebiegła dużo spokojniej, piany na 2-3 cm (w poprzedniej warce, zadane prosto z fiolki, wyszły na spacer). Nie wiem od czego to zależy ale piwo wyszło ponownie bardzo fajne, wciąż lekko bananowe ale już trochę mniej niż "bananowy Kubuś" w poprzedniej warce. Jakie temperatury fermentacji? Robiłem ostatnio 2 piwa na tych drożdżach i banana nie tak wiele, zastanawiam się czy to kwestia temperatury (u mnie 18 otoczenia), czy rozpędzenia drożdży na starterze (podobno underpitching wzmaga produkcję estrów). Próbuję wyczuć który parametr dla tego szczepu ma większe znaczenie w kontekście bananów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 42 minuty temu, marek- napisał: Jakie temperatury fermentacji? Robiłem ostatnio 2 piwa na tych drożdżach i banana nie tak wiele, zastanawiam się czy to kwestia temperatury (u mnie 18 otoczenia), czy rozpędzenia drożdży na starterze (podobno underpitching wzmaga produkcję estrów). Próbuję wyczuć który parametr dla tego szczepu ma większe znaczenie w kontekście bananów. Obie warki podobnie z tą różnicą, że pierwsza warka to był pewnie spory underpitching (drożdże prosto z fiolki) aczkolwiek fermentacja była bardzo burzliwa (sporo piany, itp). Kolejna już na gęstwie. Temperatury w obu warkach podobne: zadanie drożdży i pierwsza doba - 17C kolejne dwie doby - 18C kolejne 3 doby - 19C kolejne 5 dób - 20C i dodatkowo tydzień w temp. pokojowej (21-22C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Co robicie jak piana wyłazi z wiadra? Ja drożdże zadałem wczoraj o 21:30 czyli jakieś 26 godzin tu i póki co cisza, delikatna piana jest ale to chyba jeszcze od napowietrzania. Drożdże zadane bezpośrednio z fiolki. brzeczka w temp 21 st., Temp otoczebia 18. Z tego co czytam to jestem psychicznie przygotowany na smród i wylazenie grzybów przez rurkę. Czyścić to jakoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się