INTseed Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Możesz zastosować wężyk. Końcówke wkładasz do pojemnika z wodą, starsanem. Mój bulgot cały się zalepił od środka. Najpierw dezynfekcja dekielka, potem dałem nowy bulgot Mam taki jak na fotce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 49 minut temu, rs.juszczak napisał: Co robicie jak piana wyłazi z wiadra? Za w czasu zamiast bulkałki wciśnij wężyk i będziesz miał blow off tube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Kurczę, nie wiem czy zdążę bo zaczęło bulgotać a musiałem wyjść do pracy i będę dopiero pod wieczór w domu. Nowej rurki też nie kupię tak od ręki. Ostatecznie jeśli już wyjdą to umyć dekiel, zdezynfekować i założyć znowu ale tym razem z rurką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Miałem na myśli wężyk, nie rurkę. Przecisnę go przez uszczelkę w deklu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 38 minut temu, rs.juszczak napisał: Miałem na myśli wężyk, nie rurkę. Przecisnę go przez uszczelkę w deklu? Odpowiedniej średnicy - tak Jeśli myślisz o wykorzystaniu standardowego wężyka "pod kranik" to trzebaby popróbować bez uszczelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Odnowię trochę ten temat. Pierwszy raz miałem do czynienia z tymi drożdżami. Piwo: Brewkit Mangrove Jack’s Bavarian Wheat + Ekstrakt WES pszeniczny 1,7 kg, drodze FM41 Gwoździe i banany. 23 litry 12,5 blg Starter drożdżowy, bardzo ładnie wszystko, widać że ładnie się namnożyły, ładny świeży zapach. Zadałem je w temp. 26st.C i ustabilizowała się po kilku godzinach na 22 st.C. Wystartowały po jakiś 3-4h. Fermentacja ruszyła bardzo agresywnie, rurka bulgotała jak szalona. Po 24h. pojawił się niesamowity smród jaj, nie szło wywietrzyć pomieszczenie wręcz, cały czas przy otwartym balkonie. Po 48h. smrodu obniżyłem temperaturę do 20st.C - smrodzik zdecydowanie mniejszy. Po 5-6 dniach fermentacji smrodzik zniknął całkowicie. Temperatura cały czas 20-21 st.C. Po 14 dniach blg spadło do 4. Po 21 dniach blg spadło do 2,5. Butelkowałem po 26 dniach w fermentorze, nie przelewałem na cichą, nie otwierałem. Fermentowało w fermentorze 50 l. i całe szczęście, bo nic nie wyszło rurką itp. Podsumowanie przy butelkowaniu: kolor bardzo ładny, żółto-pomarańczowy, zmętnione aczkolwiek nie jakoś bardzo. Aromat zdecydowanie goździk, banana praktycznie zero. Smak: delikatny, goździk intensywny, gdzieś tam bardzo bardzo daleko w tle dojrzały banan. Zobaczymy jak się zachowa po kilku tygodniach w butelkach. Na chwilę obecną jestem zadowolony, aczkolwiek brak banana w aromacie zdecydowany minus. Myślę, że błędem było zadanie tych drożdży w zbyt wysokiej temp. Zdjęcie po otwarciu fermentora po 26 dniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Czy ktoś może używał tych drożdży ostatnio? Pół roku temu wyszedł mi na nich zacny pszeniczniak. Tydzień temu butelkowałem kolejnego weizena, dziś spróbowałem, zero banana, zero goździka, dziwne estry. Cóż mogło się stać? Jakaś trefna partia? Edytowane 17 Listopada 2020 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 9 godzin temu, Jancewicz napisał: Czy ktoś może używał tych drożdży ostatnio? Pół roku temu wyszedł mi na nich zacny pszeniczniak. Tydzień temu butelkowałem kolejnego weizena, dziś spróbowałem, zero banana, zero goździka, dziwne estry. Cóż mogło się stać? Jakaś trefna partia? A cholera wie, przyczyn pewnie może być pare, ale najmniej podejrzana jest jakość drożdży, też miałem ostatnią partię taka sobie na nich (w zeszłym sezonie), wcześniej super, wczoraj wlałem starter (z tej samej fiolki) z i zobaczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 14 godzin temu, Jancewicz napisał: Czy ktoś może używał tych drożdży ostatnio? Pół roku temu wyszedł mi na nich zacny pszeniczniak. Tydzień temu butelkowałem kolejnego weizena, dziś spróbowałem, zero banana, zero goździka, dziwne estry. Cóż mogło się stać? Jakaś trefna partia? Ja robiłem z tej partii na zdjęciu, we wrześniu bodajże. Wyszło zasadniczo bardzo dobrze aczkolwiek banana było i jest praktycznie zero, natomiast goździk bardzo intensywny w aromacie i smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Moje miały datę przydatności 2021-01-03 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Chcę na nich przefermentować 50l brzeczki. Planuję zrobić starter 2l i fermentacje prowadzić w piwnicy, w której aktualnie mam 12°C przez tydzień do 10 dni. Następnie przenieść do mieszkania, gdzie najchłodniej mam 20°C. Czy będą pracować w 12°C otoczenia, czy jednak za chłodno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, smola napisał: Chcę na nich przefermentować 50l brzeczki. Planuję zrobić starter 2l i fermentacje prowadzić w piwnicy, w której aktualnie mam 12°C przez tydzień do 10 dni. Następnie przenieść do mieszkania, gdzie najchłodniej mam 20°C. Czy będą pracować w 12°C otoczenia, czy jednak za chłodno? Może być trochę za chłodno. Choć gdyby brzeczka w momencie zadania miała 20 stopni, odizolować fermentor od podłoża i owinąć karimatą czy kocami, pewnie dałyby radę. A do mieszkania przenieść, gdyby jednak temperatura mocno spadała. Edytowane 26 Listopada 2020 przez punix smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 1 minutę temu, punix napisał: penis dałyby radę. ? Dziękuję ? wkradła się literówka? x1d i punix 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Godzinę temu, smola napisał: ? Dziękuję ? wkradła się literówka? Si, pozwoliłem sobie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Hej, Jaki macie schemat fermentacji Hefe Waizena na FM41? Niektórzy sugerują, aby zacząć od 16 stopni i następnie dojść do tych 22-23 stopni pod koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zadaję w 12 i taką trzymam otoczenia, one sobie podnoszą do 14/15, a jak temp brzeczki zaczyna spadać, przenoszę do pokojowej. Robię tak z dwóch powodów. Brzeczki mogę wlac do wiadra do 25l oraz stres drożdży. Piwo jest bardzo aromatyczne i smaczne, nie czuć alkoholu. Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 3 minuty temu, smola napisał: Zadaję w 12 i taką trzymam otoczenia, one sobie podnoszą do 14/15, a jak temp brzeczki zaczyna spadać, przenoszę do pokojowej. Robię tak z dwóch powodów. Brzeczki mogę wlac do wiadra do 25l oraz stres drożdży. Piwo jest bardzo aromatyczne i smaczne, nie czuć alkoholu. Mówisz że zadajesz do brzeczki o temp 12 stopni. Starter też ma temperaturę w tych okolicach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Jeśli będziesz trzymał się temp zalecanej, nie lej więcej jak 20l do wiadra 33l, bo wyjdą na spacer przez rurkę. Ewentualnie zamiast rurki, włóż wężyk i jeden koniec zanurz w sloiku/butelce z wodą z dodatkiem nadwęglanu sodu lub innego płynu do dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Mówisz że zadajesz do brzeczki o temp 12 stopni. Starter też ma temperaturę w tych okolicach?Gotowy starter schładzam w lodówce i dodaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 27 minut temu, smola napisał: 31 minut temu, Tatasek napisał: Mówisz że zadajesz do brzeczki o temp 12 stopni. Starter też ma temperaturę w tych okolicach? Gotowy starter schładzam w lodówce i dodaję. Jak myślisz, tak gwałtowne schłodzenie nie wpływa negatywnie na drożdze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Chłodzenie w lodówce nie będzie gwałtowne, potrzebne będzie okolo 4 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Z tego co zauważyłem przeglądając ten temat to Ci którzy nie robili startera tylko dodawali fiolkę bezpośrednio do brzeczki uzyskiwali sporo banana. Ktoś z Was kto robił starter z FM41 uzyskał sporo banana w swoim pszeniczniaku? Jeśli tak to prosiłbym o info jak przebiegała u Was fermentacja (temp, czas itd) Edytowane 15 Maja 2021 przez Tatasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Robiłem starter. Fermentuję w 14 - 15°C przez tydzień i drugi w pokojowej. Następnie znów tydzień w 15°C i rozlew. Zawsze mam sporo banana do trzeciego pokolenia, czwarta warka już słabiej. Nie leje do standardowego wiadra więcej jak 25l bo wychodzą na spacer. Im wyższa temp. fermentacji na starcie, tym mniej brzeczki leję do wiadra. W 18°C potrafią wyjść na spacer przy 20l. Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 56 minut temu, smola napisał: czwarta warka już słabiej Te drożdże szybko się zużywają, 3 warki to max, potem robią się niewyraźne. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się