ThoriN Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 To moja pierwsza warka i trochę się zniechęciłem, chyba nie odważę się zrobić kolejnej bez przygotowania startera, żeby mieć pewność, że drożdże są żywe. Proponuję po prostu używać odpowiednich drożdży ze sprawdzonych sklepów. Z tego, co się orientuję, to te Brew-go są dosyć "egzotycznym" wyborem, choć skreślić ich nie mogę, bo jeszcze nic na nich nie robiłem. Skorzystaj z suchych "pewniaków", jak S-04 czy US-05, a "będziesz pan zadowolony" Starter na 12 litrów 12 Blg nie ma zbytniego sensu - wystarczy odpowiednia rehydratacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Cześć, Piwo zabutelkowane 5.12. EIPA Czy drożdże mogą tworzyć kolonie w postaci punktów na ściankach bocznych butelki? Dodam, że nie trzymają się mocno powierzchni szkła - piwo wprawione w ruch porywa te punkty. W toni piwa unosi się widoczna zawiesina (drożdży?) wyglądająca jak mgiełka. Zapach po otwarciu lekko kwaskowy, ale raczej coś w stylu typowym dla drożdży prasowanych - i szybko się ulatnia. W smaku nie ma kwasu. Piwo jest bardzo mętne nawet po ponad dobie w lodówce. Dla mnie jest pijlne, ale nie urywa;-). Może to dzikie drożdże? Ps: - użyte drożdże to PAY7(Gozdawa) -to moje pierwsze jasne piwo, więc we wcześniejszych warkach nie mogłem zaobserwować tego zjawiska lub go po prostu nie było. Pozdrawiam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Co to za infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Szklana kula na ten temat milczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Co to za infekcja? An alien! Vami, Rocaille'r i emsc 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Księżycowa ewidentnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Pitch black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Mnie się kojarzy z Czarnobylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"? Jak dla mnie zwykła piana od fermentacji. Na 98 stronie wątku jest zdjęcie takiej piany z mojego piwa. Piana była a piwu nic się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Nie to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"? Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego? Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"? Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego? Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku Tak, używałem. 5g na ostatnie 15 minut gotowania. A ktoś odpowie: czy warto coś takiego zebrać do słoja na pilsa? Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"? Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego? Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku Tak, używałem. 5g na ostatnie 15 minut gotowania. A ktoś odpowie: czy warto coś takiego zebrać do słoja na pilsa? W sensie te zdjęcia drożdży, które są jasne obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 W moim seison 15Blg na drożdżach T-58 po cichej w dniu rozlewu na powierzchni było coś taiego jak na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 A zebrałeś te drożdze czy czekają tak w wiadrze? Bo jak czekają tak od 3 h to wylej je do kibla bo coś z powietrza w trakcie twoich zapytań mogło się przyplątać. Jak zebrałeś to możesz użyć je do następnego piwa. Drożdże tak kłaczkują i zbijają się w takie glutki to norma. Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Zebrałem, ale chyba za mało. Sterylną łyżką do sterylnego słoika i do lodówy. Na przyszłość będę wiedzieć. Zebrałem ok. 100 ml. Starczy na pilsa 25L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Zebrałem, ale chyba za mało. Sterylną łyżką do sterylnego słoika i do lodówy. Na przyszłość będę wiedzieć. Zebrałem ok. 100 ml. Starczy na pilsa 25L? Trochę mało, policz w kalkulatorze. O wiele za mało na 25 litrów - potrzebne około 200 ml drożdży. Zawsze lagerowych drożdży jest 2 razy więcej potrzebna niż alesowych. Napowietrz mocno brzeczkę, ale ja bym się zastanowił nad zmniejszeniem litrażu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Zebrałem, ale chyba za mało. Sterylną łyżką do sterylnego słoika i do lodówy. Na przyszłość będę wiedzieć. Zebrałem ok. 100 ml. Starczy na pilsa 25L? Trochę mało, policz w kalkulatorze. O wiele za mało na 25 litrów - potrzebne około 200 ml drożdży. Zawsze lagerowych drożdży jest 2 razy więcej potrzebna niż alesowych. Napowietrz mocno brzeczkę, ale ja bym się zastanowił nad zmniejszeniem litrażu piwa. Albo kupnem drożdży;). Chyba dokupię. Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Hej, wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg) W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź. Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi! Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"? Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego? Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku Tak, używałem. 5g na ostatnie 15 minut gotowania. Tak myślałem - zauważyłem, że przeważnie po mchu irlandzkim robią się takie mega kłaki na dnie jak widać u Ciebie na 3-cim zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) do usunięcia ( sorki ) Edytowane 20 Stycznia 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Natura tworzy piękne dzieła sztuki. Na zdjęciu moje raspberry sour ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) van Gogh i Picasso dwa w jednym . Utrwalić i na ścianę , choć te ciemniejsze fragmenty u kogoś na ścianie za narożnikiem już widziałem . Edytowane 23 Stycznia 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Cześć. Na zdjęciu dwutygodniowy Oatmeal Stout. Czy ta błona, która się pojawiła to jakaś infekcja? Dodam, że piwo jest też mętne i lekko kwaskowe, Niestety, nie umiem rozróżnić, czy ta kwaśność jest oznaką infekcji, czy pochodzi od ciemnych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się