Jancewicz Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 a ja w niektórych butelkach mam pływające "wstążki"... Wg mnie jakaś delikatna infekcja (mam na myśli moje wstążki). W związku z tym dodaję do procesu 'dezynfekcji' - poza nadwęglanem sodu kolejny etap czyli Starsan tuż przed butelkowaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Właśnie tak czytam o dezynfekcji, tak wiem powinienem od tego zacząć, ale zawsze myślałem że wymycie sprzętu płynem do naczyń po użyciu i dezynfekcja oxi przed użyciem wystarczy.... Pomysł mam teraz taki : 1. Wymyć Naoh wszystko co mam 2. Dezynfekcja Starsaenm Dobry pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Tak. Wielu piwowarów używa tego zestawu do mycia i dezynfekcji. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Jak zneutralizować NaOH? Może wystarczy dobrze płukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Starsanem. Naoh + starsan to u mnie standard. Edytowane 29 Lipca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Płukanie ciepła i zimną wodą na przemian daje dobre efekty. Paczka kwasku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie. Poprostu zasadę neutralizujesz kwasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 A ja płuczę butelki wodą z płynem do mycia naczyń, potem wypłukuję to wszystko zimna wodą a potem wyprażam w piekarniku w temp +/- 200 stopni. Niczego więcej nie stosuję nie miałem jeszcze żadnej infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 A pozostały sprzęt? Fermentator, rurki itp. Też w piekarniku? Czy tylko myjesz wodą? Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 A ja płuczę butelki wodą z płynem do mycia naczyń, potem wypłukuję to wszystko zimna wodą a potem wyprażam w piekarniku w temp +/- 200 stopni. Niczego więcej nie stosuję nie miałem jeszcze żadnej infekcji Czyli tak: Czyścisz i wyprażasz coś z czym piwo ma kontakt kiedy już za dużo żarcia dla bakterii i dzikusów w nim nie zostało, a w przypadku niektórych styli piwnych może być wypite po tygodniu pobytu w tym sterylnym sprzęcie, ale nie stosujesz niczego więcej dla sprzętu, z którym piwo ma kontakt w trakcie newralgicznych (min.) 2 tygodni. Gratuluję unikania infekcji, ale pisz precyzyjniej o stosowanych zabiegach higienicznych w swoim browarze, bo jeszcze ktoś pomyśli, że infekcje to tylko od butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Fermentory i rurki też w piekarniku ale tylko w 67 stopniach bo potem się topią A tak poważnie to do sprzętu używam tylko płynu do mycia naczyń i OXI z Auchan. Wężyki, kapsle, kraniki, łyżki i słoiki do gęstwy i inne tego typu rzeczy wygotowywuję we wrzątku. Wątek piekarnikowy dotyczy tylko butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Czy jest możliwe że drożdże górnej fermentacji w trakcie lub po refermentacji piwa w butelce będą się pokazywały w szyjce butelki? Nie wiem czy mam piwa czymś zakażone czy to tylko drożdże.Miałem coś podobnego, ale nie na wszystkich. Potrząsnąłem butelką i już ich nie było. Wyglądały na drożdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Czy jest możliwe że drożdże górnej fermentacji w trakcie lub po refermentacji piwa w butelce będą się pokazywały w szyjce butelki? Nie wiem czy mam piwa czymś zakażone czy to tylko drożdże.Miałem coś podobnego, ale nie na wszystkich. Potrząsnąłem butelką i już ich nie było. Wyglądały na drożdze. Też to u siebie zauważyłem. Gdzieś na angielskojęzycznych forach znalazłem info, że mogą to być dzikie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Albo za dużo ich przelałem podczas butelkowania. Ja sobie to tak wytłumaczyłem bo zmian w piwie po czasie nie wyczułem. Oprócz utraty zapachu na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Czy zimny roztwór NaOH da sobie radę z syfem w butelkach które stały kilka miesięcy pod chmurką, czy raczej będzie potrzebna kuracja NaOH + wrzątek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zalej zimnym zostaw na jakiś czas, wszystko odejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slezi Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Witajcie, Moja druga warka, warzona w piątek, dzisiaj pierwszy raz otwarta, a tam taki widok :o. Co o tym sądzicie? Drożdże czy infekcja? Brewkit to Bulldog Premium IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Drożdż, wogle to nie patrz będziesz zdrowszy. Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Co o tym sądzicie? Infekcja ... drożdżowa i to nawet w etapie końcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Co o tym sądzicie? Infekcja ... drożdżowa i to nawet w etapie końcowym. Boki zrywać... chciałbym zaznaczyć że zaglądają tu też bardzo początkujący i mogą nie złapać ironii. Nie bez powodu znajduje się to w dziale piaskownica piwowarska. Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 kto by się tam przejmował jakimiś kropkami na piwie...wazne w smaku dobre i pachnie odpowiednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Co o tym sądzicie?Infekcja ...drożdżowa i to nawet w etapie końcowym. Boki zrywać... chciałbym zaznaczyć że zaglądają tu też bardzo początkujący i mogą nie złapać ironii. Nie bez powodu znajduje się to w dziale piaskownica piwowarska.Eh... Poczytaj wypowiedzi Dr2, gość ma rację, ewidentnie infekcja drożdżach piwowarskimi, nie ma co ukrywać...A tak szczerze to wszystko okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Co o tym sądzicie? Infekcja ... drożdżowa i to nawet w etapie końcowym. Boki zrywać... chciałbym zaznaczyć że zaglądają tu też bardzo początkujący i mogą nie złapać ironii. Nie bez powodu znajduje się to w dziale piaskownica piwowarska. kup puszki, wyskrob, zalej wrzątkiem, dopełnij zimną wodą, dodaj toto z saszetki, po 3 tygodniach butelkuj. brzmi jak przepis na piwo z ekstraktów? dla mnie tak. ma szansę się udać? - tak, ale w mojej ocenie niewielką. to że tobie pierwsze piwo wyszło może oznaczać że jesteś normalnie zajebistym piwowarem i konkursy powinny być kalibrowane pod twoje piwa, ale generalnie jak ktoś nie poczytał nic poza to co napisałem to mu gówno (merkaptany pewnie będą) wyjdzie. nikt tu nie będzie strzelał do ignorantów którzy myśleli że piwo samo się zrobi ale z drugiej strony niewielu będzie szarżować z odpowiedziami dla kogoś, kto ewidentie miał wywalone na lata doświadczenia zawartego na wiki i forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Czy takie cos jest normalne? Zapach nie był ani zły ani super atrakcyjny. Zreszta trochę zatkany nos mam Wiec pod tym względem nie mogę za bardzo oceniać. Ale czy to wyglada na 100% zakażenie, czy może zwykła rzecz? Jest to APA na Us-05 która od 20.08 stoi na cichej w około 23°C (niżej nie dało sie osiągnąć niestety Wiec liczę sie z gorszym smakiem). Z góry Dzieki! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfinto Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Gęstwa FM Kveik, przemyta wodą, odstana w lodówce około 5 dni. Na dnie zebrała się ładna warstwa uśpionych drożdży, ale na powierzchni widnieje coś takiego. Jest też taka jakby błona, widać to podczas lekkiego poruszania słoikiem, tworzą się wtedy zmarszczki na tej błonie. Aromat leciutko kwaśny, a poza tym drożdżowy. To normalne przy tych drożdżach, czy infekcja obcymi drobnoustrojami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ja nie miałem takiego efektu, ale dużo piwa miałem przelane z drożdzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się