anteks Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 41 minut temu, Szagi napisał: No to po poruszaniu go wyglądał tak jak poniżej - tak jak już pisałem zabutelkowalem ale teraz zastanawiam się czy to nie był błąd. Chyba zaprzestanę chmielenia na zimno całkowicie bo kalkulując to ryzyko większe niż spodziewany efekt.. większe ryzyko? Kiepski efekt? I to wszystko po 3 warkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 No takie narazie mam wnioski może po 30 warkach się zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Chmielenie na zimno w domowych warunkach najłatwiej chyba przeprowadzić wrzucając chmiel w woreczku o dużych oczkach i koniecznie z obciążnikiem. Ja wrzucam np. spodeczki szklane (obgotowuję je kilka minut i wiem, że są sterylne). Dzięki temu, woreczek idzie na dno fermentora, i nic nie pleśnieje. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goraleś Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Otworzyłem dzisiaj fermentor by przelać i taki widok mi się ukazał. Przed chmieleniem na zimno piwo było klarowne i czyste. 4 dni po biały nalot. Chmiel wsypałem luzem do fermentatora. Wnioskując z wypowiedzi poprzedników to jest zapewne infekcja, ponieważ dopiero teraz wiem, że cały chmiel powinien być zanurzony =.=, ale wolę się upewnić. Co myślicie? To jest w ogóle do picia czy wszystko do utylizacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Wyglada jak infekcja. Pisząc o zanurzeniu miałem na mysli woreczek. Granulat i tak opadnie Edytowane 19 Września 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goraleś Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Czyli sam granulat był zainfekowany? Piwo stało półtora tygodnia na cichej i żadnych zmian nie było. W 4 dni od momentu wrzucenia chmielu pojawiło się ustrojstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Ja stosuję pirosiarczyn ?. Ponieważ tam gaz dezynfekuje. A robię to tak, określoną ilość chmielu wsypuję do szklanki, a do shakera do odżywek dla sportowców piro i wodę. Wsadzam jakby do kąpieli wodnej. Potem zamykam szczelnie. Chmiel suchy i myślę że czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goraleś Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Nie wiedziałem, że nawet granulat trzeba dezynfekować ? . Błędy początkującego :C. Biorę się w takim razie jeszcze raz tylko tym razem bez chmielenia na zimno. Dziękuje za pomoc! Edytowane 19 Września 2020 przez Goraleś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Ja stosuję pirosiarczyn . Ponieważ tam gaz dezynfekuje. A robię to tak, określoną ilość chmielu wsypuję do szklanki, a do shakera do odżywek dla sportowców piro i wodę. Wsadzam jakby do kąpieli wodnej. Potem zamykam szczelnie. Chmiel suchy i myślę że czysty.Pierwszy raz czytam o takim czymś. Nigdy tak nie robiłem i ani jednej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 40 minut temu, Goraleś napisał: Nie wiedziałem, że nawet granulat trzeba dezynfekować ? . 99% piwowarów nie dezynfekuje chmielu. Infekcje od niego są niezwykle rzadkie, ale mogłeś akurat mieć tego pecha. Jest też możliwość, że infekcja wcale nie pochodzi od chmielu, tylko akurat rozwinęła się już po jego wrzuceniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Na szczescie nie bylo to zakazenie, a nie wiem co. Zlalem do butelek, nagazowalem. Jest smaczne, goryczkowe, takie jak mialo byc. Troche tylko zapach stracilo, ale jest ok. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 I bardzo dobrze zrobisz, bo chmielenie na zimno jest mocno przereklamowane. Wrzuć lepiej ten chmiel na whirlpool albo dodaj więcej na aromat podczas gotowania.Herezje jakieś. Spróbuj zrobić NEIPA bez chmielenia na zimno.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 17 minut temu, Wuuu napisał: Spróbuj zrobić NEIPA bez chmielenia na zimno. Może niuingland też jest przereklamowany... Robert87 i primordial 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Moim skromnym zdaniem jest - ale mam tylko trzy warki na koncie więc moje zdanie się nie liczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 . Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 15 godzin temu, tamtomasz napisał: I bardzo dobrze zrobisz, bo chmielenie na zimno jest mocno przereklamowane. Wrzuć lepiej ten chmiel na whirlpool albo dodaj więcej na aromat podczas gotowania. Dla Warki 12l proponuję zakupić 100g dobrej odmiany US i wrzucić luzem na cichą. Wtedy zobaczysz czy jest warto i czy jest przereklamowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Są style, których nie da się zrobić poprawnie bez chmielenia na zimno i to jest fakt. A czy ktoś je lubi czy nie to już inna sprawa. Można oczywiście robić świetne piwa chmieląc tylko na gorąco albo w ogóle tylko na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 5 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Witam, pytanie na dziś w sprawie infekcji. Jakie jest ryzyko zatrucia zainfekowanym piwem? Pytam z ciekawości bo gdzieś czytałem że jak jest pleśń to kibel a jak nie ma to zależnie od tego czy smak i aromat jest odrzucający czy nie. W dużym skrócie wychodzi że infekcje mają wpływ na walory smakowo estetyczne ale nie na zdrowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 5 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Lipa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 W dniu 5.10.2020 o 08:34, Szagi napisał: W dużym skrócie wychodzi że infekcje mają wpływ na walory smakowo estetyczne ale nie na zdrowie? Tak, dopóki nie są to pleśnie. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Godzinę temu, Oskaliber napisał: Tak, dopóki nie są to pleśnie. Rozumiem, nie dyskutuje. Lecz ciekawi mnie jak to się ma do oryginalnego sposobu fermentacji piwa jopejskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Z piwem jopejskim to trzeba ostrożnie, nigy nie wiadomo co tam za pleśń wyrosła jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 6.10.2020 o 21:02, jkx6 napisał: Rozumiem, nie dyskutuje. Lecz ciekawi mnie jak to się ma do oryginalnego sposobu fermentacji piwa jopejskiego? Tak, że pleśń pleśni nierówna i niektóre nie są szkodliwe. Tylko po wyglądzie tego nie poznasz. Nie jestem specjalnym znawcą jopejskiego, ale z tego co się orientuję to tam były raczej te nieszkodliwe pleśnie. A Tym co próbują odtworzyć jopejskie w domu i potem piją zapleśniałe nie wiadomo czym piwo to sam się trochę dziwię. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Pacjent to kwas z dodatkiem Pulp owocowych, pulpy dodane prawie 2 tyg temu. Co to może być?Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 14 minut temu, emcede napisał: Pacjent to kwas z dodatkiem Pulp owocowych, pulpy dodane prawie 2 tyg temu. Co to może być? Zakwaszałeś w kotle, czy to blend do fermentacji? Jeśli w kotle, to niestety wygląda na infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się