anteks Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) Ty wygląda jak byś coś w tym wiadrze przechowywał i uszkodziło ścianki Edytowane 23 Czerwca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca W dniu 21.06.2025 o 16:33, Zoltrix napisał(a): Załączam zdjęcie – będę wdzięczny za opinie bardziej doświadczonych piwowarów. Też wg mnie pochodzenie mechaniczne, a wchodząc w inżynierię polimerów to: https://en.wikipedia.org/wiki/Crazing Piwo raczej ok, nie ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 8 Września Udostępnij Opublikowano 8 Września To są osady białkowe czy jakaś infekcja się wdała? Pszeniczne na drożdżach W-68, które używam pierwszy raz. Piwo od 8 tygodni w fermentorze, bo Ispindel cały czas pokazywał, że coś tam delikatnie dojada, dziwna sprawa. Obecnie 3 BLG, w smaku i aromacie przypomina po prostu niezbyt świeże pszeniczne (brakuje siarki 😅). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Września Udostępnij Opublikowano 8 Września Ta kra wygląda niestety podejrzanie na infekcję, choć ciężko na 100% z tego zdjęcia powiedzieć. Może to wyjaśniać powolne dalsze dojadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Witam Piwo warzone 30.10.2025. Irish red ale. Słody, chmiel Magnum, drożdże suche S-04 przeleżały rok czasu. Dzisiaj zauważyłem pływający kożuszek. Smak i zapach wydają się ok, ponieważ od tygodnia blg nie zmienia się to poszło w butelki (miało stać jeszcze tydzień). Po butelkowaniu kożuch został na fermentorze. Co o tym sądzicie? Drożdże zadane przy 20 stopniach. Blg startowe 12, końcowe 4. Temperatura otoczenia 21 stopni Edytowane 13 Listopada przez muniek123 Brakujące informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 4 minuty temu, muniek123 napisał(a): Co o tym sądzicie? Brakuje BLG początkowego i końcowego, oraz temperatury fermentacji żeby coś sensownego powiedzieć. O S-04 piszą, że lubią przystopować a później się obudzić więc na ślepo myślę, że 12 dni za krotko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Dodałem brakujące informacje. Podczas procesu starałem się zachować reżim sanitarny. Było NaOH, był nadwęglan sodu. Butelkowanie było w planach za tydzień, ale wystraszyłem się tego kożucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Godzinę temu, muniek123 napisał(a): Dodałem brakujące informacje. Podczas procesu starałem się zachować reżim sanitarny. Było NaOH, był nadwęglan sodu. Butelkowanie było w planach za tydzień, ale wystraszyłem się tego kożucha. Patrzyłem z telefonu i ani tego kożucha ani nawet tytułu wątku nie zobaczyłem, myślałem, że to randomowe pytanie czy nie za szybko zlałem o czym coś tam mogłem napisać a o infach i kożuchach to niestety niewiele. Ale na https://www.beerfreak.pl/jak-rozpoznac-infekcje-piwa-quiz/ wydajesz się pasować do opcji "biofilm - kra" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 14 Listopada Udostępnij Opublikowano 14 Listopada Jezeli masz twarda wode to moga byc rowniez wytracone zwiazki wapnia. Tak samo jak takie "kry" na powierzchni herbaty. Ale trudno stwierdzic bez laboratorium mikrobiologicznego. Ogolnie nie powinno stosowac sie bardzo twardej wody do warzenia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 14 Listopada Udostępnij Opublikowano 14 Listopada Ja mam twardą wodę i jak wychodzą jakieś kry to są to tylko infekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 14 Listopada Udostępnij Opublikowano 14 Listopada No cóż, mówi się trudno. Piwo poszło w butelki zobaczymy za tydzień, dwa. W poniedziałek mam w planach kolejną warkę, trzeba się bardziej przyłożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się