Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

a ja w niektórych butelkach mam pływające "wstążki"... :) Wg mnie jakaś delikatna infekcja (mam na myśli moje wstążki). W związku z tym dodaję do procesu 'dezynfekcji' - poza nadwęglanem sodu kolejny etap czyli Starsan tuż przed butelkowaniem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie tak czytam o dezynfekcji, tak wiem powinienem od tego zacząć, ale zawsze myślałem że wymycie sprzętu płynem do naczyń po użyciu i dezynfekcja oxi przed użyciem wystarczy....

Pomysł mam teraz taki :

1. Wymyć Naoh wszystko co mam

2. Dezynfekcja Starsaenm

 

Dobry pomysł ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja płuczę butelki wodą z płynem do mycia naczyń, potem wypłukuję to wszystko zimna wodą a potem wyprażam w piekarniku w temp +/- 200 stopni. Niczego więcej nie stosuję :)

nie miałem jeszcze żadnej infekcji ;)

Czyli tak: Czyścisz i wyprażasz coś z czym piwo ma kontakt kiedy już za dużo żarcia dla bakterii i dzikusów w nim nie zostało, a w przypadku niektórych styli piwnych może być wypite po tygodniu pobytu w tym sterylnym sprzęcie, ale nie stosujesz niczego więcej dla sprzętu, z którym piwo ma kontakt w trakcie newralgicznych (min.) 2 tygodni. Gratuluję unikania infekcji, ale pisz precyzyjniej o stosowanych zabiegach higienicznych w swoim browarze, bo jeszcze ktoś pomyśli, że infekcje to tylko od butelek :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentory i rurki też w piekarniku ale tylko w 67 stopniach bo potem się topią :):P

 

A tak poważnie to do sprzętu używam tylko płynu do mycia naczyń i OXI z Auchan. Wężyki, kapsle, kraniki, łyżki i słoiki do gęstwy i inne tego typu rzeczy wygotowywuję we wrzątku.

Wątek piekarnikowy dotyczy tylko butelek ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jest możliwe że drożdże górnej fermentacji w trakcie lub po refermentacji piwa w butelce będą się pokazywały w szyjce butelki? Nie wiem czy mam piwa czymś zakażone czy to tylko drożdże.

Miałem coś podobnego, ale nie na wszystkich. Potrząsnąłem butelką i już ich nie było. Wyglądały na drożdze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czy jest możliwe że drożdże górnej fermentacji w trakcie lub po refermentacji piwa w butelce będą się pokazywały w szyjce butelki? Nie wiem czy mam piwa czymś zakażone czy to tylko drożdże.

Miałem coś podobnego, ale nie na wszystkich. Potrząsnąłem butelką i już ich nie było. Wyglądały na drożdze.

 

Też to u siebie zauważyłem. Gdzieś na angielskojęzycznych forach znalazłem info, że mogą to być dzikie drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Co o tym sądzicie?

Infekcja ...

drożdżowa

i to nawet w etapie końcowym.

 

Boki zrywać... chciałbym zaznaczyć że zaglądają tu też bardzo początkujący i mogą nie złapać ironii. Nie bez powodu znajduje się to w dziale piaskownica piwowarska.

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Co o tym sądzicie?

Infekcja ...

drożdżowa

i to nawet w etapie końcowym.

Boki zrywać... chciałbym zaznaczyć że zaglądają tu też bardzo początkujący i mogą nie złapać ironii. Nie bez powodu znajduje się to w dziale piaskownica piwowarska.
Eh... Poczytaj wypowiedzi Dr2, gość ma rację, ewidentnie infekcja drożdżach piwowarskimi, nie ma co ukrywać...

A tak szczerze to wszystko okej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co o tym sądzicie?

Infekcja ...

drożdżowa

i to nawet w etapie końcowym.

 

Boki zrywać... chciałbym zaznaczyć że zaglądają tu też bardzo początkujący i mogą nie złapać ironii. Nie bez powodu znajduje się to w dziale piaskownica piwowarska.

 

 

kup puszki, wyskrob, zalej wrzątkiem, dopełnij zimną wodą, dodaj toto z saszetki, po 3 tygodniach butelkuj.

 

brzmi jak przepis na piwo z ekstraktów? dla mnie tak. ma szansę się udać? - tak, ale w mojej ocenie niewielką.

 

to że tobie pierwsze piwo wyszło może oznaczać że jesteś normalnie zajebistym piwowarem i konkursy powinny być kalibrowane pod twoje piwa, ale generalnie jak ktoś nie poczytał nic poza to co napisałem to mu gówno (merkaptany pewnie będą) wyjdzie. nikt tu nie będzie strzelał do ignorantów którzy myśleli że piwo samo się zrobi ale z drugiej strony niewielu będzie szarżować z odpowiedziami dla kogoś, kto ewidentie miał wywalone na lata doświadczenia zawartego na wiki i forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

c756575fa801300c809ec0dc98edea5f.jpg Czy takie cos jest normalne? Zapach nie był ani zły ani super atrakcyjny. Zreszta trochę zatkany nos mam Wiec pod tym względem nie mogę za bardzo oceniać. Ale czy to wyglada na 100% zakażenie, czy może zwykła rzecz? Jest to APA na Us-05 która od 20.08 stoi na cichej w około 23°C (niżej nie dało sie osiągnąć niestety Wiec liczę sie z gorszym smakiem). Z góry Dzieki!

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gęstwa FM Kveik, przemyta wodą, odstana w lodówce około 5 dni. Na dnie zebrała się ładna warstwa uśpionych drożdży, ale na powierzchni widnieje coś takiego. Jest też taka jakby błona, widać to podczas lekkiego poruszania słoikiem, tworzą się wtedy zmarszczki na tej błonie. Aromat leciutko kwaśny, a poza tym drożdżowy. To normalne przy tych drożdżach, czy infekcja obcymi drobnoustrojami?post-19023-0-33090000-1503764282_thumb.jpgpost-19023-0-13273100-1503764294_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.