Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

Masz dzikie drożdże w zakapslowanym piwie.

 

Tak ze zdjęcia rozróżniasz drożdże dzikie od szlachetnych? ;)

 

2 godziny temu, sobieslaw napisał:

Skąd taka możliwość? Słabo umyte/zdezynfekowane butelki?

 

Przyłączam się do zdania advisorylyrics, że to zwykły osad, którym nie ma się co przejmować, o ile piwo smakuje ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, SynMojegoStarego napisał:

Do brzeczki dostają się z powietrza. Wystarczy że masz trochę owoców w kuchni. lub coś na czym mogą takie drożdże sobie siedzieć i czekać na brzeczkę. 

Później sobie one tak latajoo, latajoo po kuchni i siup do chłodzonego piwka.

 

Dzikie zepsułyby piwo już na etapie fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, fotohobby napisał:

Dzikie zepsułyby piwo już na etapie fermentacji.

 

Uja prawda.W stout którego kiedyś zrobiłem, infekcja w postaci "zepsutego" smaku pojawiła się dopiero po kilku tygodniach od zabutelkowania piwa.

 

13 godzin temu, punix napisał:

 

Tak ze zdjęcia rozróżniasz drożdże dzikie od szlachetnych? ;)

 

Tak, mam czarny pas w rozpoznawaniu dzikusów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam 

Panowie dziś przenosiłem piwo w skrzynkach do spiżarni, myślę że 3 dni w temp 20' wystarczy do nagazowania?Sprawdziłem kilka butelek i w jednej była pleśń, taka mała biała pływała w szyjce, otworzyłem piwo i spróbowałem było trochę kwaśne, myślicie że całość będzie do wyrzucenia ? Ogólnie to piwo będzie słabe gdyż to brewkit fermentowany w temperaturze ponad 20', w dodatku mój pierwszy i sporo błędów ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Sumikk napisał:

Panowie dziś przenosiłem piwo w skrzynkach do spiżarni, myślę że 3 dni w temp 20' wystarczy do nagazowania?Sprawdziłem kilka butelek i w jednej była pleśń, taka mała biała pływała w szyjce, otworzyłem piwo i spróbowałem było trochę kwaśne, myślicie że całość będzie do wyrzucenia ? Ogólnie to piwo będzie słabe gdyż to brewkit fermentowany w temperaturze ponad 20', w dodatku mój pierwszy i sporo błędów ?

 

czasami starcza, ale z reguly trzeba liczyc min tydzien czasem nawet to jest za malo (zalezy od wielu czynnikow). butelki z pleśnią od reki do wylania chyba ze mylisz plesn z biofilmem ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

 

Uja prawda.W stout którego kiedyś zrobiłem, infekcja w postaci "zepsutego" smaku pojawiła się dopiero po kilku tygodniach od zabutelkowania piwa.

.

 

Widocznie złapałeś na etapie zlewania przed butelkowanie.

Mnie żadne piwo, które w trakcie butelkowanie oceniałem na "zdrowe" nie  zaskoczyło infekcją.

Za to te, które były "niepewne", a zostały mimo to zabutelkowane już tak. No, ale grudek w szyjce nie miałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie coś takiego mi się zaczęło robić czy to może być infekcja czy to normalne ? To jest brewkit german lager + ekstrakt. Zaczęło powoli fermentację w temperaturze ok 14,5'c

I czy to normalne że się wgl nie pieni na powierzchni? 

IMG_20200119_222040.jpg

IMG_20200119_222054.jpg

IMG_20200119_222113.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia robiłem przed chwilą a drożdże zadałem w piątek, wiem że zaczęła się fermentacja bo podniosło pokrywe i bulga w rurce fermentacyjnej 

 

Nie chodzi mi o te pęcherzyki powietrza tylko ten nalot na całym piwie 

Dziwne że aż tyle jest drożdży na spodzie ?

IMG_20200119_232909.jpg

Edytowane przez Sumikk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, Sumikk napisał:

To z kad tyle martwych drożdży ? Przecież dopiero co rozpocząłem fermentację a bulka w rurce coraz bardziej 

To nie są martwe drożdże. Wręcz przeciwnie drożdże w ułożonej gęstwie są bardzo żywotne. Na ściankach drodże też lubią się osadzać. Widocznie ten szczep tak ma. To co masz na dnie wygląda jak końcówka fermentacji. Drożdże już zflokulowaly i osiadły na dnie. Dodatkowo tam może być jeszcze przełom po gotowaniu brewkitu, po obrazku ciężko stwierdzić. 

Drożdże podczas fermentacji namnażają się. Zwiększa się ich biomasa, o ile? Różnie źródła podają i zależy to od szczepu ale jest to około 2-4% masy cukrów fermentowanych. Potem jak już zaczyna brakować jedzenia to osiadają. Grubość warstwy może być myląca bo zależy mocno od flokulacji drożdży i od ilości osadów, które dostały się po gotowaniu. W przypadku brewkita głównie od tego jak producent go zrobił. Na początku jak zaczynałem od brewkitow to miałem podobnie w niektórych przypadkach. Był bardzo słaby etap burzliwy, nie było zbyt dużo piany ale pomiar balingometr en pokazywał, że ekstrakt został ładnie zjedzony. Nie ma co się przejmować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 stycznia zaszczepilem American Wheat gęstwą po Dark Ale. Fermentor 30l (ilość piwa 10l) przeniesiony do piwnicy w której pierwszy raz coś fermentowałem. Dziś wniosłem go do mieszkania z myślą o butelkowaniu. Otworzyłem wiadro by sprawdzić zapach i prócz uderzenia co2 poczułem jakby pleśń. Wiadro było myte NaOH. Woda w rurce była przez cały czas a pokrywa cały czas pomimo małej ilości piwa wypchnieta do góry. Wizualnie zero oznak pleśni czy czegokolwiek. Czy ktoś z was kiedyś poczuł podobny zapach ?

Wiadro wcześniej nie było otwierane. Użyte chmiele Simco, Mosaic, Willamette. Piwnica raczej wilgotna, pełna starych gratów i ubrań które powinny być dawno na śmietniku (nie moje). Sprawdziłem smak i jest ok, trochę wygazowana mokra szmata, czyli to chyba smak słodowy :)

Edytowane przez advisorylyrics
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, advisorylyrics napisał:

Chmiel był świeżo zakupiony. Chyba, że wina leży gdzieś po stronie sklepu. No nic, dziś zabutelkowalem i jestem dobrej myśli 

Ja po użyciu "świeżego" Wilamette (25g, 2018) miałem mokrą szmatę...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.