Skocz do zawartości

INFEKCJE


cyjarz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.06.2025 o 16:33, Zoltrix napisał(a):

Załączam zdjęcie – będę wdzięczny za opinie bardziej doświadczonych piwowarów.

Też wg mnie pochodzenie mechaniczne, a wchodząc w inżynierię polimerów to:

https://en.wikipedia.org/wiki/Crazing :)

 

Piwo raczej ok, nie ruszać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

To są osady białkowe czy jakaś infekcja się wdała?

 

Pszeniczne na drożdżach W-68, które używam pierwszy raz. Piwo od 8 tygodni w fermentorze, bo Ispindel cały czas pokazywał, że coś tam delikatnie dojada, dziwna sprawa.  Obecnie 3 BLG, w smaku i aromacie przypomina po prostu niezbyt świeże pszeniczne (brakuje siarki 😅). 

IMG_2020.jpeg

IMG_2022.jpeg

IMG_2023.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Piwo warzone 30.10.2025. Irish red ale. Słody, chmiel Magnum,  drożdże suche S-04 przeleżały rok czasu. Dzisiaj zauważyłem pływający kożuszek. Smak i zapach wydają się ok, ponieważ od tygodnia blg nie zmienia się to poszło w butelki (miało stać jeszcze tydzień).  Po butelkowaniu kożuch został na fermentorze. Co o tym sądzicie?

Drożdże zadane przy 20 stopniach. Blg startowe 12, końcowe 4. Temperatura otoczenia 21 stopni

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez muniek123
Brakujące informacje
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, muniek123 napisał(a):

Co o tym sądzicie?

Brakuje BLG początkowego i końcowego, oraz temperatury fermentacji żeby coś sensownego powiedzieć.

O S-04 piszą, że lubią przystopować a później się obudzić więc na ślepo myślę, że 12 dni za krotko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodałem brakujące informacje. Podczas procesu starałem się zachować reżim sanitarny. Było NaOH, był nadwęglan sodu. Butelkowanie było w planach za tydzień, ale wystraszyłem się tego kożucha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, muniek123 napisał(a):

Dodałem brakujące informacje. Podczas procesu starałem się zachować reżim sanitarny. Było NaOH, był nadwęglan sodu. Butelkowanie było w planach za tydzień, ale wystraszyłem się tego kożucha.

Patrzyłem z telefonu i ani tego kożucha ani nawet tytułu wątku nie zobaczyłem, myślałem, że to randomowe pytanie czy nie za szybko zlałem o czym coś tam mogłem napisać a o infach i kożuchach to niestety niewiele.

Ale na https://www.beerfreak.pl/jak-rozpoznac-infekcje-piwa-quiz/ wydajesz się pasować do opcji "biofilm - kra"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.