Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To moja pierwsza warka i trochę się zniechęciłem, chyba nie odważę się zrobić kolejnej bez przygotowania startera, żeby mieć pewność, że drożdże są żywe. 

Proponuję po prostu używać odpowiednich drożdży ze sprawdzonych sklepów. Z tego, co się orientuję, to te Brew-go są dosyć "egzotycznym" wyborem, choć skreślić ich nie mogę, bo jeszcze nic na nich nie robiłem. Skorzystaj z suchych "pewniaków", jak S-04 czy US-05, a "będziesz pan zadowolony" :) Starter na 12 litrów 12 Blg nie ma zbytniego sensu - wystarczy odpowiednia rehydratacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Piwo zabutelkowane 5.12. EIPA

Czy drożdże mogą tworzyć kolonie w postaci punktów na ściankach bocznych butelki?

post-13188-0-23416300-1452797237_thumb.jpg

Dodam, że nie trzymają się mocno powierzchni szkła - piwo wprawione w ruch porywa te punkty. W toni piwa unosi się widoczna zawiesina (drożdży?) wyglądająca jak mgiełka. Zapach po otwarciu lekko kwaskowy, ale raczej coś w stylu typowym dla drożdży prasowanych - i szybko się ulatnia. W smaku nie ma kwasu.

post-13188-0-54720300-1452797428_thumb.jpg

Piwo jest bardzo mętne nawet po ponad dobie w lodówce. Dla mnie jest pijlne, ale nie urywa;-).

Może to dzikie drożdże?

Ps: - użyte drożdże to PAY7(Gozdawa)

-to moje pierwsze jasne piwo, więc we wcześniejszych warkach nie mogłem zaobserwować tego zjawiska lub go po prostu nie było.

Pozdrawiam :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

post-12049-0-60326900-1453287036_thumb.jpg

post-12049-0-25533000-1453287037_thumb.jpg

post-12049-0-46765000-1453287037_thumb.jpg

post-12049-0-64847400-1453287037_thumb.jpg

post-12049-0-82623800-1453287037_thumb.jpg

post-12049-0-00903500-1453287038_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

 

Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

 

Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. 

 

Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"?

post-12049-0-50073400-1453287791_thumb.jpg

post-12049-0-77739300-1453287791_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

 

Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. 

 

Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"?

 

 

Jak dla mnie zwykła piana od fermentacji. Na 98 stronie wątku jest zdjęcie takiej piany z mojego piwa. Piana była a piwu nic się nie stało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

 

Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. 

 

Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"?

 

Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego?

Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

 

Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. 

 

Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"?

 

Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego?

Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku :P

 

Tak, używałem. 5g na ostatnie 15 minut gotowania.

 

A ktoś odpowie: czy warto coś takiego zebrać do słoja na pilsa?

 

 

 

 

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

 

Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. 

 

Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"?

 

Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego?

Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku :P

 

Tak, używałem. 5g na ostatnie 15 minut gotowania.

 

A ktoś odpowie: czy warto coś takiego zebrać do słoja na pilsa?

 

W sensie te zdjęcia drożdży, które są jasne obok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A zebrałeś te drożdze czy czekają tak w wiadrze? Bo jak czekają tak od 3 h to wylej je do kibla bo coś z powietrza w trakcie twoich zapytań mogło się przyplątać. Jak zebrałeś to możesz użyć je do następnego piwa. Drożdże tak kłaczkują i zbijają się w takie glutki to norma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. Zebrałem, ale chyba za mało. Sterylną łyżką do sterylnego słoika i do lodówy. Na przyszłość będę wiedzieć. Zebrałem ok. 100 ml. Starczy na pilsa 25L?

 

Trochę mało, policz w kalkulatorze. O wiele za mało na 25 litrów - potrzebne około 200 ml drożdży. Zawsze lagerowych drożdży jest 2 razy więcej  potrzebna niż alesowych.  Napowietrz mocno brzeczkę, ale ja bym się zastanowił nad zmniejszeniem litrażu piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dzięki za odpowiedź. Zebrałem, ale chyba za mało. Sterylną łyżką do sterylnego słoika i do lodówy. Na przyszłość będę wiedzieć. Zebrałem ok. 100 ml. Starczy na pilsa 25L?

 

Trochę mało, policz w kalkulatorze. O wiele za mało na 25 litrów - potrzebne około 200 ml drożdży. Zawsze lagerowych drożdży jest 2 razy więcej  potrzebna niż alesowych.  Napowietrz mocno brzeczkę, ale ja bym się zastanowił nad zmniejszeniem litrażu piwa.

 

Albo kupnem drożdży;). Chyba dokupię. Dzięki wielkie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Hej,

 

wczoraj przelałem Lagera Wiedeńskiego na Lagerowanie. Jeszcze bulkał, ale od dwóch dni podobnie, więc ośmieliłem się otworzyć i zmierzyć BLG. Odfermentowało ładnie z 12 do 2. Ale po otrwarciu ukazał mi się taki oto widok (zał. 12571099_10204837697695768_1852505825 i 12607197_10204837697655767_1716617685_n.jpg)

 

W pierwszej chwili się załamałem, ale... spróbowałem próbki, którą miałem do zmierzenia BLG i smakuje super, zero śladu jakiejś infekcji. W związku z tym pytanie: co to za "osad" na wierzchu? Warzyłem z dodatkiem mchu, może to on zebrał to? Sory za głupie pytanie, ale to dopiero trzecia warka;). Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Dołączam również zdjęcia gęstwy, bardzo dziwne. Zebrałem 100 ml, ale pewnie bez sensu. Drożdży tu nie widać. Ale do tego osobny wątek. Dzięki z góry za odpowiedzi!

 

Jak dla mnie to wszystko w normie, drożdże i tyle. 

 

Mnie chodzi dokładnie o te zdjęcia (zał.). To nie dziwne wytrącanie się takiej "pseudopiany"?

 

Z ciekawości i do swojej dokumentacji - używałeś może mchu irlandzkiego?

Chciałbym dopisać do listy kolejny przypadek "kłaczkowania" drożdży przy zastosowaniu tego dodatku :P

 

Tak, używałem. 5g na ostatnie 15 minut gotowania.

 

Tak myślałem - zauważyłem, że przeważnie po mchu irlandzkim robią się takie mega kłaki na dnie jak widać u Ciebie na 3-cim zdjęciu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Na zdjęciu dwutygodniowy Oatmeal Stout.  Czy ta błona, która się pojawiła to jakaś infekcja? Dodam, że piwo jest też mętne i lekko kwaskowe, Niestety, nie umiem rozróżnić, czy ta kwaśność jest oznaką infekcji, czy pochodzi od ciemnych słodów. 

post-9759-0-18688900-1453812498_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.