Charlie89 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Dzień dobry, uwarzyłem pierwszą w życiu warkę z zestawu Twój Browar - ciemne pszeniczne. Recepturę dodaję w załączniku. Piwo fermentowało 9 dni w piwnicy w temperaturze 18°C, po czym wczoraj wieczorem wyjąłem je do mieszkania bo dziś zamierzałem je butelkować. Po zmierzeniu balingometrem (skalibrowany) wychodzi ok 5 blg. Podejrzewam że jeszcze musi trochę postać ale chciałbym się zapytać was - doświadczonych piwowarów Piwo nie jest zakażone, czego się bardzo bałem, na ścianach są resztki piany, na powierzchni tylko drobne resztki drożdży. Zauważyłem jednak, że w nocy fermentacja delikatnie odżyła, ponieważ rurka plumka co jakieś 10-15 min. Ten zestaw dostałem na urodziny, niemal rok temu więc może drożdże były już w nienajlepszej kondycji? Popełniłem chyba też błąd przy ich hydratyzacji, ponieważ zacząłem ją z chwilą przelania brzeczki do fermentora po warce (myślałem że dużo szybciej się schłodzi) i stały sobie tak ponad 2h i czekały na zadanie aż brzeczka ostygnie. Więc pytanie, czy czekać czy butelkować. Inne pytania i uwagi mile widziane. Pozdrawiam Karol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Przenieś na minimum tydzień do temp 22C Edytowane 19 Czerwca 2021 przez fotohobby Charlie89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Teraz, Jancewicz napisał: Czym mierzysz blg? No w tym najtańszym cukromierzu z zestawu. Ale czytałem wątki że może głupoty pokazywać, zrobiłem próbę na wodzie oraz roztworze cukru 10 blg i błąd pomiaru rzędu +/- 0,5 blg. Edytowane 19 Czerwca 2021 przez Charlie89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Fermentacja odżyła bo temperatura wzrosła. Najlepiej zostawic w tej temp na jakiś czas aby grzyby dokończyły robotę, a potem do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Będzie bulkać bo ci się gaz ulatnia. Butelkuj za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 A czemu tak się ten okres wydłużył? wg instrukcji powinno już być dobre ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 38 minut temu, Charlie89 napisał: A czemu tak się ten okres wydłużył?wg instrukcji powinno już być dobre? Bo doświadczenie uczy, że lepiej poczekać. Charlie89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 A czemu tak się ten okres wydłużył? wg instrukcji powinno już być dobre Instrukcje są pisane nazbyt optymistycznie, aby nie zniechęcać początkujących. Bezpieczniej będzie zostawić piwo w cieple na tydzień, wtedy masz pewność, że nie będzie granatów. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 17 godzin temu, Muchor napisał: Instrukcje są pisane nazbyt optymistycznie, aby nie zniechęcać początkujących. Bezpieczniej będzie zostawić piwo w cieple na tydzień, wtedy masz pewność, że nie będzie granatów. Rozumiem A ile blg powinna mieć docelowo brzeczka do butelkowania w takim razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Nie ma jednej, konkretnej wartości. Ogólnie przyjmuje się, że jeśli blg nie spada przez kilka dni, to butelkowanie jest bezpieczne. Choć zawsze warto dać drożdżom trochę dodatkowego czasu na posprzątanie po sobie Adamiko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Dodam jeszcze, że warto podnieść temperaturę, aby żwawość grzybków wzrosła na sam koniec - nie naprodukuje Ci to już żadnych odczuwalnych poziomów estrów czy wyższych alkoholi, natomiast będziesz miał pewność, że grzybki już nic nie będą miały do jedzenia po zabutelkowaniu (poza ewentualną glukozą na nagazowanie) i tym samym, nie będziesz miał granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 W dniu 19.06.2021 o 12:42, Charlie89 napisał: Inne pytania i uwagi mile widziane. Pozdrawiam Karol. Kolego nie patrz na instrukcję, bo nieraz takie głupoty tam wypisują, że szkoda gadać. Zmierz BLG najlepiej z przerwą 2 dniową, np w środę, a później w piątek i jeżeli będziesz miał oba odczyty identyczne, to będzie oznaczało koniec fermentacji i wtedy możesz butelkować. Nie ma żadnej zasady do jakiego BLG końcowego piwo zejdzie, to zależy od bardzo wielu czynników (drożdży, temperatury, początkowego BLG itd itp). Najbezpieczniej jest przyjąć przy piwach jeden tydzień na burzliwą i dwa tygodnie na cichą fermentację, czyli po 3 tygodniach większość piw można butelkować, choć są od tego wyjątki zwłaszcza przy dolnej fermentacji np. porter bałtycki i inne. TUTAJ masz fajne i użyteczne kalkulatory. Oblicz sobie ile cukru, czy glukozy potrzebujesz do refermentacji, czyli nagazowania piwa w butelkach, rozpuść to w wodzie, wlej ten syrop do wiaderka z kranikiem, a później przelej do niego piwo, tylko najlepiej wężykiem, żeby nie napowietrzyć go. Oczywiście wszystko dokładnie zdezynfekuj, ręce też. No i możesz rozlewać. Powodzenia i smacznego ? Charlie89 i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 2 godziny temu, kiwitom napisał: czyli po 3 tygodniach większość piw można butelkować, Bez oddzielania od drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 5 godzin temu, zasada napisał: Bez oddzielania od drożdży Nie za bardzo rozumiem??? Jakiego oddzielania od drożdży??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 32 minuty temu, kiwitom napisał: Nie za bardzo rozumiem??? Jakiego oddzielania od drożdży??? OK, skróciłem cytat i wyszło nieczytelnie. Piszesz o schemacie 1 tydzień burzliwej, 2 tygodnie cichej i w butelki. To ja dodaję, że ok, tylko bez oddzielania od drożdży - trzy tygodnie w jednym pojemniku. Bo można to zrozumieć: 1 tydzień z drożdżami, przelanie "na cichą", 2 tygodnie bez drożdży a to jest cokolwiek nie teges. Muchor i Charlie89 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Godzinę temu, zasada napisał: OK, skróciłem cytat i wyszło nieczytelnie. Piszesz o schemacie 1 tydzień burzliwej, 2 tygodnie cichej i w butelki. To ja dodaję, że ok, tylko bez oddzielania od drożdży - trzy tygodnie w jednym pojemniku. Bo można to zrozumieć: 1 tydzień z drożdżami, przelanie "na cichą", 2 tygodnie bez drożdży a to jest cokolwiek nie teges. Zgadza się, nigdy nie przelewam na cichą - zawsze cały proces prowadzę przez 3 tygodnie w tym samym wiadrze. Po co dodatkowa robota? Chociaż nawet przy przelaniu na cichą myślę, że do refermentacji spokojnie drożdży by wystarczyło. Robiłem Portera Bałtyckiego - 2 tygodnie w 11°C w lodówce, później przelanie na cichą do nowego wiadra i następne 2 miesiące w 5°C w lodówce i resztki robaczków po prawie pół roku wystartowały i nagazowały piwo. Tak więc sam nie wiem...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 zostaw na 20 dni fermentacji w 1 temperaturze albo podnieś ją na koniec. Po 20 dniach na bank będzie po robocie. co to za szczep ? pewnie WBki ? Zejdą jeszcze niżej niż 5 Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 W dniu 22.06.2021 o 00:29, kiwitom napisał: zawsze cały proces prowadzę przez 3 tygodnie w tym samym wiadrze. Od razu widać, że kolega nie tylko piwowarzy, ale też pędzi O "prowadzeniu procesu" popularnie pisze się na alkoholach domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 23 godziny temu, Piotr Ba napisał: zostaw na 20 dni fermentacji w 1 temperaturze albo podnieś ją na koniec. Po 20 dniach na bank będzie po robocie. co to za szczep ? pewnie WBki ? Zejdą jeszcze niżej niż 5 Plato. Nie, Mauribrew Weiss Y1433. Dobra, zrobiłem pomiar. Po 2 tygodniach od nastawienia i po 5 dniach z dźwigniętą temperaturą do 22-23°C, stan na dziś wynosi prawie prawie tyle samo co w sobotę, czyli nieco ponad 5 kreskę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Godzinę temu, Kaniutek napisał: Od razu widać, że kolega nie tylko piwowarzy, ale też pędzi O "prowadzeniu procesu" popularnie pisze się na alkoholach domowych Jeszcze nie, ale przymierzam się ?. Wina opanowane, piwa też, to czas zrobić następny krok.... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Mała aktualizacja po wczorajszym pomiarze, wróciłem z pracy po nocy, a fermentator bulgocze co kilkanaście sekund (wcześniej raz na kilka dobrych minut), wyjąłem tylko rurkę żeby sprawdzić co się dzieje w środku i przez dziurkę widzę pianę na całej powierzchni piwa (wczoraj była czysta tafla). Co się stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Fermentacja się zapewne wznowiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Po tym jak fermentacja nagle ruszyła o czym pisałem w poście wyżej, od wczoraj piana zniknęła, piwo przestało bulgotać. Zrobiłem więc dziś pomiar (po 19 dniach fermentacji) i wynosi niecałe 4 blg, jakieś 3,8. Rozumiem że można butelkować? Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Charlie89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Butelkuj. Granatów chyba nie ma się co spodziewać bo 1wsze piwo znika zadziwiająco szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się