ksiegarz5 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Cześć Tak jak w temacie ... Szukam lodówki dla piwowara, nowej, do +/- 1000 zł. Zależy mi na niedużym AGD, z zamrażalnikiem, pojemnym, ale nie koniecznie dwudrzwiowej. Oszczędnej. Chciałbym normalnie z niej korzystać, ale też, jeśli zajdzie taka potrzeba, "wrzucić" chociaż 15l fermentor i coś przefermentować ... Wydaje mi się że dobrze by było żeby miała prostą półkę/powierzchnię na której postawie wiaderko, ale też żeby nic nie przerabiać, i przesunąć przysłowiowe niedzielne kotlety lub odsunąć ketchup. ? Lepiej by szklana półka pod lagerem mi nie trzasnęła, zalewając przy okazji pół kuchni ... Możecie coś polecić? Sami coś może takiego używacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 31 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Fermentor 15l wejdzie do praktycznie każdej lodówki, przynajmniej takiej pełnowymiarowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Łachim -> Dziękuję za odpowiedź. Tak, ale uznałem, że bez sensu będzie wyważanie otwartych drzwi ... Być może ma/miał ktoś podobny/ą pomysł/sytuację i używał jej głównie w celach spożywczych, dodatkowo trzymając w niej drożdże oraz chmiel w zamrażalniku, a sporadycznie fermentował lagera lub ale'a. Jakiś konkretny model lub producenta ... Mam wolną kuchnie po siostrze, bo wyprowadziła się do własnego domu, a, że nikt z niej nie korzysta ... Zamierzałem ją, częściowo, zaadaptować pod siebie. Wrzucić fermentory, postarać się o kocioł zacierny, jakiś słód i od czasu do czasu, gdy akurat nie będę sobie robił obiadu, ugotować pb czy innego krieka ... Widget span Edytowane 3 Stycznia 2022 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Nówka lekko ponad 1 k . https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/fd2385-4?gclid=Cj0KCQiA2sqOBhCGARIsAPuPK0iF5s4azsNJ8vhCzWm4DSB5n62nM2WPqckE20Jsy_RcU_QIXwwDIp8aApB8EALw_wcB Ja używam podobnej z tym że bez zamrażalnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Nie potrzebujesz lodówki tylko chłodziarkę. Ona musi mieć ok. 200 litrów pojemności by zmieścić 2 standardowe fermentory. dopłać do nowszej tzn bardziej oszczędnej bo prąd będzie tylko drożał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 25 minut temu, Piotr Ba napisał: Nie potrzebujesz lodówki tylko chłodziarkę. Ona musi mieć ok. 200 litrów pojemności by zmieścić 2 standardowe fermentory. dopłać do nowszej tzn bardziej oszczędnej bo prąd będzie tylko drożał. Tylko że kolega chce domową lodówkę z mozliwością fermentacji piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Artykuły spożywcze i fermentor w jednej komorze? Jeżeli już tak to tylko w szczelnych pojemnikach. Niestety przeróbka konieczna, a to z racji temperatury fermentacji. Osobiście korzystam ze starego Polara CZN235, dwie komory, dwa agregaty. Spokojnie mieści się 30l fermentor i dodatkowko 40 butelek piwa. Zamrażalnik niestety porażka. Posiada poziomą półkę która okazała się parownikiem, tak że nawet butelka na stojąco się nie mieści. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez mario1973 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 30 minut temu, mario1973 napisał: Artykuły spożywcze i fermentor w jednej komorze? Jeżeli już tak to tylko w szczelnych pojemnikach. Niestety przeróbka konieczna, a to z racji temperatury fermentacji. Osobiście korzystam ze starego Polara CZN235, dwie komory, dwa agregaty. Spokojnie mieści się 30l fermentor i dodatkowko 40 butelek piwa. Zamrażalnik niestety porażka. Posiada poziomą półkę która okazała się parownikiem, tak że nawet butelka na stojąco się nie mieści. A ta przeróbka w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Regulator temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 15 godzin temu, mario1973 napisał: Regulator temperatury? Przecież nic nie trzeba przerabiać, wpinasz zasilanie w sterownik i sterujesz temperaturą na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 witur -> Dziękuję za sugestie. ^^ Sprawdzę. Czemu bez zamrażalnika? Piotr Ba -> Panie, gdzie ja takiego kolosa wsadzę. ? Raczej chodziło mi o to by wszedł jeden fermentor. Nie koniecznie standardowy ... Ale dziękuję za odpowiedź. anteks -> Dokładnie. Chcę móc normalnie trzymać w niej spożywkę, a gdy zajdzie taka potrzeba, nie wiem, ciepła zima albo zbyt upalne lato, by móc normalnie fermentować piwo, wsadzić do niej wiadro i zapomnieć o nim na 2-3 tygodnie ... mario1973 -> Od jakiegoś czasu już mam, albo przynajmniej będę miał, gdzie trzymać piwo w butelkach. Chodzi mi tylko o fermentację w wiaderku, gdy stanie się coś niespodziewanego. Dlaczego to zły pomysł? Co może się stać gdybym trzymał spożywkę razem z fermentującym piwem w jednym miejscu? majlosz -> Hm, na zasadzie mocy zasilania? Mówisz o regulatorze mocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Ale wiesz o tym, że żywność generalnie trzyma się w niższych temperaturach niż fermentacja piwa, nawet lagerów? Co najwyżej można w jednej lodówce leżakować czy robić cold crash, chyba że się ma np. oddzielne sterowanie komorami, albo ktoś w trzyma tylko warzywa, którym nie zaszkodzi zakres temperaturach typu 8-20 stopni (typowe temperatury fermentacji większości stylów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 W dniu 31.12.2021 o 08:18, ksiegarz5 napisał: Chciałbym normalnie z niej korzystać, ale też, jeśli zajdzie taka potrzeba, "wrzucić" chociaż 15l fermentor i coś przefermentować ... Wydaje mi się że dobrze by było żeby miała prostą półkę/powierzchnię na której postawie wiaderko, ale też żeby nic nie przerabiać, i przesunąć przysłowiowe niedzielne kotlety lub odsunąć ketchup To bardzo niemądry/niepraktyczny/niewykonalny pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 17 godzin temu, mario1973 napisał: Regulator temperatury? Wpinasz jakiś sterownik temp. Np inkbird. I utrzymuje żądaną temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 2 godziny temu, ksiegarz5 napisał: witur -> Dziękuję za sugestie. ^^ Sprawdzę. Czemu bez zamrażalnika? Jest mi nie potrzebny i nie wiem jak by to miało działać z inkbirdem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 3 godziny temu, ksiegarz5 napisał: Dlaczego to zły pomysł? Co może się stać gdybym trzymał spożywkę razem z fermentującym piwem w jednym miejscu? Jest duża szansa, że zepsujesz żywność i zakazisz piwo. Rozważyłbym dwie (mniejsze) lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 (edytowane) 4 godziny temu, anteks napisał: Wpinasz jakiś sterownik temp. Np inkbird. I utrzymuje żądaną temp Niby gdzie ma to wpiąć? Czujnik temperatury jak wprowadzić? Drzwiami przez uszczelkę? I jeszcze jedno. Ja tam wolę jak oświetlenie lodówki działa bez względu na to czy pracuje sprężarka czy nie. Urządzenie ok., ale do mnie nie przemawia w tym zastosowaniu. Edytowane 4 Stycznia 2022 przez mario1973 Poprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 22 minuty temu, mario1973 napisał: Niby gdzie ma to wpiąć? Inkbirda do gniazdka a wtyczka z lodówki w inkbirda, sonda do lodówki. Drugie gniazdo masz na grzałkę. Są nawet modele z wi-fi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 6 godzin temu, x1d napisał: Jest duża szansa, że zepsujesz żywność i zakazisz piwo. Rozważyłbym dwie (mniejsze) lodówki. Jak mawia stare przysłowie pszczół: "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego." "Wpływ temperatury fermentacji Portera Bałtyckiego na przechowywanie(lagerowanie?) surowego mięsa wołowego krów rasy Kobe." - można by się pokusić o doktorat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 8 minut temu, tomlo napisał: Jak mawia stare przysłowie pszczół: "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego." "Wpływ temperatury fermentacji Portera Bałtyckiego na przechowywanie(lagerowanie?) surowego mięsa wołowego krów rasy Kobe." - można by się pokusić o doktorat ? Oj tam. Nie słyszałeś o polewaniu piwem grilowanego mięsa? A tak na poważnie to jednak zapach zostaje. Trzeba by było chyba za każdym razem ozonować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Taka lodóweczkę https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/AGD/Lodowki/Lodowki-na-napoje/Beersafe-4XL-lodowka-na-napoje-124-l-0-10-C-szklo-klasa-A-stal-nierdzewna-Srebrny-124-Ltr.html udało mi się wyrwać na Alle za 404zł Nieużywana, półki w folii, w opakowaniu zastępczym z minimalną wgniotką na ramie drzwi. Warto szukać na alle, czy olx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 Polecam witrynę. Mam dwa Electroluxy z komisu po 600 zł za sztukę. Jeśli nie fermentuję piwa, to używam do spożywki. Wszystko fajnie widać bez otwierania drzwiczek. Jedyna wada to, że trzeba mieć na to miejsce. U mnie stoją w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Hm, widzę, że narobiłem zamieszania, bo albo nie dość dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi albo zrobiłem to źle. ? Nie odpiszę więc żadnemu z was, konkretnie, a zrobię to ogólnie, do wszystkich ... Szukam lodówki: * małej, * z zamrażalnikiem, * dodatkowej, która będzie stała w nie używanej kuchni, * sporadycznie włożę tam jakiś garnek z kotletem czy pasztet lub pomidory, * a jeszcze rzadziej, o ile w ogóle, będę w niej fermentował, choć pewnie prędzej będzie to lagerowanie. ? Kuchnia, tak jak pisałem, jest nie używana, ale jest mała. Oprócz kuchenki gazowej, zlewozmywaka oraz kilku szafek, NIC więcej w niej nie ma. Wsadzę niedużą lodówkę, może jakiś mały stół z krzesłem i to WSIO. Zamierzam trzymać tam Coobre, może jakieś nie używane fermentory, jeden w drugim, lub fermentor w którym coś "pracuje" i już nie będę miał więcej miejsca. Wielkich lodówek dwudrzwiowych, chłodni, witryn czy chłodziarek nie potrzebuje, bo NIKT z tego nie będzie korzystał ... Zmierzyłem, mniej więcej, fermentor 30l oraz 15l, zabrałem miarkę, a po pracy podjadę do jakiegoś EuroRTVAGD czy innego Media Markt i sobie wszystko sprawdzę. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez ksiegarz5 Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) do fermentowania w niedużej lodówce fajny jest taki pojemnik: https://www.castorama.pl/pojemnik-xago-przezroczysty-35l-id-1090728.html 24l, oczywiście ma atest na żywność. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Raczej odradzam zakup lodówki pod fermentację i jedzenie. Fermentacja wymaga stabilnej temperatury a zwykle lodówki takiej nie dają. Rozwiązanie to sterownik który będzie włączał i wyłączał lodówkę czyli rzeczy szlag trafi jeśli masz zamrazarnik na tym samym agregacie. Pozostaje więc normalna lodowka plus jakaś innym pomieszczeniu z przeznaczeniem na piwo. Do leżakowania może i nada się normalna ale bałbym się to z żywnością trzymać co by nie zakazić jakaś pleśnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się