Kamiil Pejj Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Witam Robilem piwo z brewkita i ekstraktu slodowego, chcialem podbic zawartosc alkoholu z 5% do 6%. Dalem wiecej ekstraktu..duzo za duzo.. zmierzylem blg i widze 22blg. Stwierdzilem ze bedzie ok i dla doswiadczenia zostawilem. Obecnie jest 10blg i od 3dni nic nie spada. (Smak ok choc czuc, ze slodkie) Czy mozna to jakos uratowac? Jak wleje do butelek z takim blg to bede chyba szklo pozniej zbieral? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 1. Jakie drożdże 2. Jaka temperatura fermentacji 3. Jak długo fermentuje 4. Czym mierzyłeś BLG. Jeżeli refrektometrem to czy przeliczałeś ? 10 BLG to zdecydowanie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Jakie drożdże, jak długo fermentuje i w jakiej temperaturze? Odfermentowanie mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiil Pejj Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 1. drozdze dolaczone do Brewkit Coopers Bewitched Amber Ale, stad nie wiem dokladnie jakie 2. temperatura pokojowa, w pomieszczeniu 20stopni 3. 11dni 4. Balingometr(splawik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Masz w pobliżu jakiegoś piwowara? Bo wg mnie potrzebujesz świeżej gęstwy w sporej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiil Pejj Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Nie, ostatnie piwo zlalem juz do butelek takze nie mam nic...chyba ze wstawie kolejne:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Myślę, że warto dodać jakiejś świeżej gęstwy, najlepiej jakichś neutralnych lub pasujących drożdży - może S-04? Powinny mieć tolerancję na alkohol tak 9-10%.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 W coopersach było jeśli dobrze pamiętam 7g drożdży. To jest katastrofalna ilość dla brzeczki 22BLG. Jakiś sąsiad nie warzy? Lokalny oddział PSPD? Na tutejszej mapie piwowarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiil Pejj Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Dodanie samych drozdzy nie pomoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Moim zdaniem tylko bretty i długi czas mogą jeszcze to odratować. Miałem kiedyś tak z porterem bałtyckim, który odfermentował na jakimś żenującym poziomie typu 40% (klasyczne błędy początkującego). Wyszło naprawdę super, co ciekawe bretty wcale nie wyszły jakieś funky, naprawdę wyszło powyżej oczekiwań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 2 minuty temu, Kamiil Pejj napisał: Dodanie samych drozdzy nie pomoze? Jeśli dodasz suche drożdże do brzeczki w której już będzie ok.5% alhoholu to niespecjalnie przeżyją taki szok o podjęciu skutecznej pracy nie wspominając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 A jakieś żerne belgijskie, powinny dać radę z tymi resztami, tych samych, albo jakiś zdechlaków nie ma sensu dawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiil Pejj Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Najgorsze w tym wszystkim, ze to piwo nawet zonie smakuje,chyba przez to ze slodkie. Przez chwile myslalem o sztucznym nagazowaniubi wypiciu, ale to ma tyle kcal ze az na sama mysl tyc zaczynam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 8 minut temu, Kamiil Pejj napisał: ale to ma tyle kcal ze az na sama mysl tyc zaczynam Myślisz, że jak przefermentuje to kalorię znikną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiil Pejj Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 8 minut temu, Krzyżak napisał: Myślisz, że jak przefermentuje to kalorię znikną ? Tak sobie zawsze mowoe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Godzinę temu, Krzyżak napisał: Myślisz, że jak przefermentuje to kalorię znikną ? Ano trochę znikną. Etanol ma mniej kcal niż glukoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Ale w czym problem? Piwo ma 5-6%alko Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 A gdyby tak solidnie napowietrzyć to piwo jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiil Pejj Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Godzinę temu, anteks napisał: Ale w czym problem? Piwo ma 5-6%alko Taki ze jest obecnie 10blg wiec do butelek srednio mi sie wydaje... 17 minut temu, fotohobby napisał: A gdyby tak solidnie napowietrzyć to piwo jeszcze ? Watpie by to cos dalo bo chyba drozdze faktycznie sobie poszly w... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 31 minut temu, fotohobby napisał: A gdyby tak solidnie napowietrzyć to piwo jeszcze ? To poza mieszaniem i utlenieniem nie wiele da. Drożdże przy wyższym stężeniu alkoholu nawet w warunkach dostępności tlenu normalnie fermentują, a nie prowadzą replikacji. Osobiście to bym dokoksil porządną ilością zdrowej gestwy tak jak wspominał zasada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Świeża gęstwa czyni cuda. Polecam. Stosowałem w 2 piwach o bardzo złych rokowaniach... z czego jedno miało już wówczas 18% alko (tak ABV) i dodatek tych samych drożdży, które obok właśnie skończyły robić RIS-a, sprawił, że piwo doszło do ok 22% alko i pozbyło się zbędnej likierowej słodkości. BTW. przy takich stężeniach alko szacowania ile tego jest, są bardzo wątpliwe... błąd jest wręcz na poziomie +/- 3%, nie wiadomo któremu kalkulatorowi wierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 1 minutę temu, pogo napisał: Świeża gęstwa czyni cuda. Polecam. Stosowałem w 2 piwach o bardzo złych rokowaniach... z czego jedno miało już wówczas 18% alko (tak ABV) i dodatek tych samych drożdży, które obok właśnie skończyły robić RIS-a, sprawił, że piwo doszło do ok 22% alko i pozbyło się zbędnej likierowej słodkości. BTW. przy takich stężeniach alko szacowania ile tego jest, są bardzo wątpliwe... błąd jest wręcz na poziomie +/- 3%, nie wiadomo któremu kalkulatorowi wierzyć. Przy takich poziomach mocy to tylko destylacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 (edytowane) WLP099 dają radę teoretycznie do 25%... ale nie wiem jak... te 20-22% przeszło męki... Ale serio... świeża gęstwa ratuje takie sytuacje. Widziałem też drożdże dedykowane do refermentacji (Fermentis Safbrew F-2), ale nigdy ich nie używałem, nie mam pojęcia czego się spodziewać. Jakby się nie udało z gęstwą to jeszcze można spróbować zakręcić na mieszadle, ale wątpię by kolega @Kamiil Pejj miał obecnie takie możliwości. Niby robiłem to kiedyś w słoiku z akceptowalnymi wynikami, ale to było z 6 lat temu, nie pamiętam jak się to robi... i wtedy było do świeżej brzeczki, więc też nie wiem jak to porównywać. Gęstwa to jedyny pewniak... nie kombinujmy. Edytowane 7 Stycznia 2022 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 01/07/2022 o 14:05, Kamiil Pejj napisał: Witam Robilem piwo z brewkita i ekstraktu slodowego, chcialem podbic zawartosc alkoholu z 5% do 6%. Dalem wiecej ekstraktu..duzo za duzo.. zmierzylem blg i widze 22blg. Stwierdzilem ze bedzie ok i dla doswiadczenia zostawilem. Obecnie jest 10blg i od 3dni nic nie spada. (Smak ok choc czuc, ze slodkie) Czy mozna to jakos uratowac? Jak wleje do butelek z takim blg to bede chyba szklo pozniej zbieral? Mnie się wydaje, że nie było problemu z fermentacją. Ekstrakty mają to do siebie, że mają dużą zawartość cukrów niefermentowalnych. Sam pamiętam jak z ekstraktowej gozdawy 12tki zostało mi ok 5BLG które już nie spadało. Jeżeli nie masz zapasowej paczki drożdży albo od kogo pożyczyć gęstwy to można by sypnàć troche cukru tak by podbić to wszystko o 1BLG i sprawdzić czy fermentacja ruszy. Jeżeli ruszy i stanie znowu na 10 blg to masz już odpowiedź, że to cukry niefermentowalne. Wtedy rozwodnij piwo wodą do jakiegoś preferowanego BLG np. 2-3blg i możesz iść dalej. Edytowane 10 Stycznia 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 2 godziny temu, lechu555 napisał: Jeżeli ruszy i stanie znowu na 10 blg to masz już odpowiedź, że to cukry niefermentowalne. Wtedy rozwodnij piwo wodą do jakiegoś preferowanego BLG np. 2-3blg i możesz iść dalej. Czyli np. 1 część piwa na 3 części wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się