Nazwa użytkownika Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Po ostatniej degustacji różnego pochodzenia piw zastanawiam się jak blisko jesteście kraftu. Czy wasze piwa są porównywalne jakościowo, chodzi mi o smak, do kraftu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Moim zdaniem znacznie lepsze jest domowe. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 16 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Po ostatniej degustacji różnego pochodzenia piw zastanawiam się jak blisko jesteście kraftu. Czy wasze piwa są porównywalne jakościowo, chodzi mi o smak, do kraftu? Daleko i nie mam w planie sie zbliżać Lukas994, Lipa i Robert87 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Pytam, bo "cicerony" twierdzą, że kraft jest czysty, aromatyczny i w ogóle OK, a domowe to takie se. W domowym doszukują się wad, typowej dziury w całym, a krafcik jest de best of Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Nie do końca. Zależy od stylu moim zdaniem. Myślę, że kraft (częsciowo) dobrze opanował NEIPA czy też kwasy. Oczywiście nie każdy. Są też browary które zrobią dobrego Imperialnego Stouta czy też Portera Bałtyckiego, natomiast style których jest mało w sklepach i rzadko się pojawiają to wychodzi, że lepiej mi podchodzą domowe. Kwestia sprzętu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Chyba najtrudniejszym do wyeliminowania czynnikiem jest utlenienie, często na relatywnie wczesnym etapie procesu. Myślę, że to stoi na przeszkodzie w łatwym zrobieniu niektórych stylów (NEIPA, bretty). Na wszystko są remedia, lepsze lub gorsze. Myślę, że rozpowszechnienie fermentacji ciśnieniowej i zamkniętych transferów w domu to kolejny kamień milowy jeśli chodzi o jakość piw domowych, prawie jak lodówki do fermentacji. Da się zrobić świetne piwo w domu bez jednego lub drugiego, ale pewnie nie w każdym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 9 minut temu, Łachim napisał: Chyba najtrudniejszym do wyeliminowania czynnikiem jest utlenienie, często na relatywnie wczesnym etapie procesu. Myślę, że to stoi na przeszkodzie w łatwym zrobieniu niektórych stylów (NEIPA, bretty). Na wszystko są remedia, lepsze lub gorsze. Myślę, że rozpowszechnienie fermentacji ciśnieniowej i zamkniętych transferów w domu to kolejny kamień milowy jeśli chodzi o jakość piw domowych, prawie jak lodówki do fermentacji. Da się zrobić świetne piwo w domu bez jednego lub drugiego, ale pewnie nie w każdym stylu. Krafty nie maja problemów z utlenieniem? Fermentacja ciśnieniowa, zamknięte transfery to mit. ps no może za wyjątkiem kilku browarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Cicerony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 1 minutę temu, anteks napisał: Krafty nie maja problemów z utlenieniem? Fermentacja ciśnieniowa, zamknięte transfery to mit. ps no może za wyjątkiem kilku browarów Myślę, że przeskoczenie jakości tych, którym się utlenia, nie jest trudne, choćby ze względu na świeżość. Gorzej z tymi najlepszymi, ale też się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) 28 minut temu, Łachim napisał: Myślę, że przeskoczenie jakości tych, którym się utlenia, nie jest trudne, choćby ze względu na świeżość. Gorzej z tymi najlepszymi, ale też się da. Ugryzłem sie w klawiaturę ? Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez anteks Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Nietypowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Robert87 napisał: Moim zdaniem znacznie lepsze jest domowe. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Doprawdy ? We wszystkich stylach ? Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 24 minuty temu, fotohobby napisał: Doprawdy ? We wszystkich stylach ? Domowi nie srają do kadzi Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Doprawdy ? We wszystkich stylach ?Moim zdaniem - podkreślam Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 W domu można nie oszczędzać na bydlęcej żółci i spirytusie. buk0, Kaniutek i Robert87 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 4 godziny temu, zasada napisał: Cicerony? Cyceron to rzymski pisarz i on pewnie kręci nosem, że piwka domowe kiepskie. Dziwne, zważywszy na to, że gość nie żyje od ponad 2000 lat. No ale może wtedy piwowarzy domówi dopiero raczkowali to w sumie może ma rację. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 5 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Pytam, bo "cicerony" twierdzą, że kraft jest czysty, aromatyczny i w ogóle OK, a domowe to takie se. W domowym doszukują się wad, typowej dziury w całym, a krafcik jest de best of Uwarz jakieś piwo, kup kilka butelek kraftowych w tym samym stylu. Wypij zawartość i zabutelkuj w nich swoje. Następnie poczęstuj i ciesz się dobra opinia ? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 7 minut temu, Łachim napisał: W domu można nie oszczędzać na bydlęcej żółci i spirytusie. W domu robisz dla SIEBIE a nie dla "przyjdzie głupi i kupi" Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 40 minut temu, Glabro napisał: Cyceron to rzymski pisarz i on pewnie kręci nosem, że piwka domowe kiepskie. Dziwne, zważywszy na to, że gość nie żyje od ponad 2000 lat. No ale może wtedy piwowarzy domówi dopiero raczkowali to w sumie może ma rację. Oh bosze Bożenko. https://www.youtube.com/watch?v=O2sJ_1b0EVE https://www.youtube.com/c/CiceroneCertificationProgram ps mam takiego mądralę w pracy. To ty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 https://www.cicerone.org/ To pewnie o takich mowa, a raczej o rodzimej odpowiedzi, aspirującej do wszechwiedzy. Inny temat w zakresie domowe vs kraft. Czasem dosłownie nie ma porównania. Lubię czasem piwa typu 8-9 Plato (ordinary bitter, Scottish 60-70/-) albo brett IPA. Na rynku ciężko znaleźć coś tej mocy, często też takie piwa nie znoszą najlepiej czasu na półkach. Glabro, zasada i Nazwa użytkownika 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Które lepsze... Ja zacząłem warzyć po organoleptycznej fascynacji Ipkami. Wypiłem jedną, drugą, kolejną. W każdej mi, czegoś brakowało. Zainteresowałem się chmielami ich smakami i aromatami.Postanowiłem że spróbuję zrobić swoją z puchy.Dałem Citry na cichą.. i się zakochałem. Moim zdaniem świeże ipy są zdecydowanie lepsze od kupnych. A pszenica?Uważyłem do tej pory jedną warkę weizena.Fatalne wysładzanie, ustawiłem za wysoką temp fermenacji a piwo wyszło i tak super. Czuć gwoździe tak jak lubię. W tej chwili kupuję tylko portery i barley wine. Pewnie do pierwszej warki:-) Piwowarstwo to jest rzemiosło to jest pasja.Sporo osób ma sprzęt warty ładnych kilka tysięcy. Ile można kupić za to wypasionych, gotowych piw?Dlaczego warzymy? Wiadomo, każdy ma sztosa i chce go skopiować lub nawet ulepszyć i to jest piękne.Reasumujac:Wolę swoje. Tak jak uwielbiam pizze żony i pierogi ruskie mojej babci. Nie do podrobienia. A wiadomo co swojskie to swojskie... Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Tak.. nie ma to jak świeże piwo. Dzięki temu z połowa moich warek się broni i nie przegrywa z kraftem. Druga połowa, zwłaszcza jeśli testuje jakiś chmiel i zasyp wychodzi tak sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Patrząc ogólne, piwa komercyjne trochę jednak wyżej, głównie z powodu, że jednak zazwyczaj nie mają dużych wad technicznych (np. infekcyjnych). Pewnie z powodu, że zawodowi piwowarzy mają zazwyczaj jednak sporo większe doświadczenie (zarówno w ilości warek w roku, jak i samego stażu) niż domowi. Jednak nie jest tak, że kraft jest rzadko wadliwy, czy domowi nie potrafią zrobić piwa bardzo dobrego technicznie (i to zazwyczaj na sporo gorszym sprzęcie). Ponadto, z własnego doświadczenia, na KPD kalibracje wykonuje się zazwyczaj komercyjnymi piwami, zazwyczaj jakimiś uznanymi przedstawicielami stylu, a ja jeszcze nie spotkałem się z kategorią w której sędziowałem, żeby piwo kalibracyjne było najlepsze, a nierzadko zdarzało się, że takie piwo kalibracyjne, jakby było w konkursie, to nie miało by szans na finał Piwa słabe, dobre i wybitne można spotkać po obu stronach. zasada, Lipa i Robert87 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 A ja tam se zrobiłem lepszego stouta niż większość, które miałem okazję pić w kranów. Wiele się nie narobiłem przy tym. Również pszeniczniak, o którego za bardzo nie dbałem wyszedł lepsiejszy niż wiele kranowych. American wheat też nie powstydziłby się stać obok kraftu. Da się czasem pokonkurować jakością z niektórymi piwami kraftowymi. Toż to duże browary to tylko przeskalowane nasze domowy browary. Cóż tam zachodzi innego niż by miało nie zajść w domu (z punktu widzenia smaku). Jeżeli będziesz miał te same surowce i tak samo zatrzesz, gotujesz, schłodzisz, dodasz chmieli, drożdży i temperatury to raczej wyjdzie Ci takie samo piwo, a na pewno nie diametralnie inne punix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Taaa... ale to jednak nie tak do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się