Jump to content

LALBREW NOVALAGER - szybki lager ?

LukBeer

Recommended Posts

19 minut temu, zasada napisał:

A są w PL już?

Szukałem, nie ma jeszcze. 

Reklama na YT jest z przed miesiąca.

Jak się pojawią w tym roku, to z mety robię lagera w 15°C

• 3 weeks later...

Na kanale @The Home Brew Network pojawił się film z fermentacji New Zelland lagera tymi drożdżami:

(!)https://www.youtube.com/watch?v=zkrhck-HGig&ab_channel=TheHomeBrewNetwork

Fermentacja w 4 dni w ok 14C pod lekkim ciśnieniem, zero siarki, podobno wyszedł czysty lager.  Ogólnie Gash (właśicial kanału) jest zachwycony. Te drożdże mogą być przełomowe szczególnie dla piwowarstwa domowego. 

W komentarzu Kegland pisze że Lallemand ma problem z uruchomieniem produkcji w małych opakowaniach.

Mam nadzieję że niedługo pojawią się w sprzedaży. 

• 2 weeks later...
W dniu 3.12.2022 o 00:37, skybert napisał:

Na kanale @The Home Brew Network pojawił się film z fermentacji New Zelland lagera tymi drożdżami:

(!)https://www.youtube.com/watch?v=zkrhck-HGig&ab_channel=TheHomeBrewNetwork

Fermentacja w 4 dni w ok 14C pod lekkim ciśnieniem, zero siarki, podobno wyszedł czysty lager.  Ogólnie Gash (właśicial kanału) jest zachwycony. Te drożdże mogą być przełomowe szczególnie dla piwowarstwa domowego. 

W komentarzu Kegland pisze że Lallemand ma problem z uruchomieniem produkcji w małych opakowaniach.

Mam nadzieję że niedługo pojawią się w sprzedaży. 

Chyba już ogarneli produkcję:

IMG_20221214_162004.jpg

Może się mi jeszcze uda coś na nich uwarzyć przed świętami.

Edited by skazi

Na stronie Lallemand Brewing, w zakładce Technical data sheet jest plik Lager Strain - best practices, który odnosi się do różnic między tym szczepem a innymi lagerowymi. Sprawa jest ciekawsza niż zakładałem, bo jeśli dobrze rozumiem to hybryda 75% S. cerevisiae z 25% S.eubayanus, gdy zwykłe drożdże lagerowe to hybryda 50% na 50% . Jest tam też sporo technicznych informacji. Wygląda na to,  że produkują beta-glukozydazę i są zdolne do biotransformacji.

@skybertZ tego co wyczytałem na wiki wynika, że S.bayanus to też hybryda, a S.eubayanus to prawdopodobnie jeden z gatunków-rodziców zarówno S. bayanus jak i S. pastorianus.

Nawiasem mówiąc jeśli kogoś interesują też bardziej naukowe aspekty piwowarstwa, to polecam podcast Brü Lab od Brülosophy, bywały interesujące odcinki o różnych dziwnych szczepach/gatunkach drożdży i hybrydach.

• 3 weeks later...
  • 5 weeks later...
W dniu 31.01.2023 o 21:22, skazi napisał:

Ogólnie patrząc to suche zbliżają się cenowo do płynnych z FM

Poniosło z ceną?

zobacz tu https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-novalager-11-g%2Cc314%2Cp5809%2Cabab104a48ed34528%2Cpl.html

Edited by anteks

Ciekawi mnie jakie będą wasze wrażenia z tych nowych drożdży. Jeśli ktoś je wypróbuję, prośba o informację jak przebiega na nich fermentacja i jakie uzyskujemy piwko.

Edited by Reters

W dniu 31.01.2023 o 21:41, anteks napisał:

Ogólnie patrząc to suche zbliżają się cenowo do płynnych z FM

Poniosło z ceną?

zobacz tu https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-novalager-11-g%2Cc314%2Cp5809%2Cabab104a48ed34528%2Cpl.html

No fakt, jeszcze drożej :D

Mnie wyszły w Czechach ok. 25zł za paczkę (już z przesyłką), koszt 1 paczki bez przesyłki to 19zł.

No ale Polacy bogaci, to mogą płacić więcej ;)

Kupiłem. Jak uwarzę to się podzielę.

Skoro Gash warzył New Zelland Lagera to ja chyba coś w stylu Polish Lagera uwarzę na szyszkach lubelskiego i żateckiego.

Uwarzyłem na tych drożdżach czeskiego pilsa ok.12BLG (100% Extra Pale ze słodowni Crisp, chmiel Saaz), fermentował ok. 1,5 tygodnia w temperaturze 12 stopni, na kilka ostatnich dni podniosłem do 15-16 stopni. Później cold crush 2 dni i do butelek, po miesiącu w piwnicy (nie wiem ile tam jest stopni ale myślę że mniej niż 16 nie będzie) piwo jest praktycznie idealnie klarowne. Fajna słodowość, chmiel wyczuwalny, piana drobnopęcherzykowa, piwo jest bardzo rześkie i pijalne. Sensorykiem dobrym nie jestem, więc nic więcej nie powiem.

Podczas fermentacji faktycznie 0 siarki.

A jaka opłacalność tego? W stosunku do typowych szczepów dolnej fermentacji ? jak ktoś fermentuje ciśnieniowo to dla niego bez znaczenia jest temperatura więc tu nie ma argumentu za. A zakres do 20 st C czyli zakładam że optymalnie 16-17 st C bo tak się dzieje najczęściej - też trzeba kontrolować temperaturę, Ja mam takie wnioski że skoro mogę robić na szczepach lagerowych i muszę tam nastawiać czujnik temperatury to na szczepach ejlowych też muszę to robić - więc na tym nowym szczepie tak samo muszę postępować (oczywiście mam taką możliwość) - więc gdzie tu jest argument za ? Reasumując nic mi nie daje podniesienie zakresu temp. pracy drożdży o 5 st C.

2 minuty temu, Piotr Ba napisał:

nic mi nie daje podniesienie zakresu temp. pracy drożdży o 5 st C.

A mnie daje. Przenoszę fermentację do piwnicy, gdzie fermentor stojąc na kafelkach utrzymuje temperaturę 15 st. A nawet jak się wahnie o 1 st to nic to  nie wnosi.

I na razie lodówka w odstawkę.

5 minut temu, zielony07 napisał:

fermentor stojąc na kafelkach utrzymuje temperaturę 15 st

Nie nie proszę Pana , to nie jest precyzyjna kontrola temp. Lodówka w odstawkę to dopiero jak się wyda 2 klocki na zestaw ciśnieniowy - tylko wtedy. Te piwnice i strychy to nie jest precyzyjna kontrola sondą. Więc te drożdże nie zwolnią mnie z konieczności kontroli sondą, a Bóg jeden wie czego one naprodukują w zbyt niskiej (stres drożdży) lub za wysokiej temperaturze.

Fermentor utrzymuje 15 st C? proszę otworzyć w 3 dobie fermentacji i zmierzyć ile ma brzeczka fermentująca - szału nie będzie.

2 minuty temu, Piotr Ba napisał:

Fermentor utrzymuje 15 st C?

Owszem. Np.  S-04 podnoszą temperaturę o 0.8 stopnia w moich warunkach. Nottingham jeszcze mniej, dokładność wg Ispindli.

Drożdże które są tytułem wątku - nie wiem. I dlatego muszę spróbować.

Dla ludzi nie mających miejsca na lodówkę oraz fermentacje ciśnieniową może być świetnym rozwiązaniem na uważnie czegoś lageropodobnego. Mimo ze już mi się pojawiła opcja na stabilne 10C to bardzo chętnie protestuje. Wcześniej kombinowałem z „lutrą” w 16C i miałem mieszane odczucia, lager to nie był, ale piwo bardzo neutralne i pijalne.