LukBeer Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Na stronce lallemand'a pojawiły się nowe drożdże: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/product-details/lalbrew-novalager/ Spory zakres temperatur 10-20°C, ponoć w miarę neutralny profil. Ktoś już fermentował nimi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 A są w PL już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 16 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 19 minut temu, zasada napisał: A są w PL już? Szukałem, nie ma jeszcze. Reklama na YT jest z przed miesiąca. Jak się pojawią w tym roku, to z mety robię lagera w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Narazie w produkcji tylko 500g, małe saszetki mają pojawić się później. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Na kanale @The Home Brew Network pojawił się film z fermentacji New Zelland lagera tymi drożdżami: (!)https://www.youtube.com/watch?v=zkrhck-HGig&ab_channel=TheHomeBrewNetwork Fermentacja w 4 dni w ok 14C pod lekkim ciśnieniem, zero siarki, podobno wyszedł czysty lager. Ogólnie Gash (właśicial kanału) jest zachwycony. Te drożdże mogą być przełomowe szczególnie dla piwowarstwa domowego. W komentarzu Kegland pisze że Lallemand ma problem z uruchomieniem produkcji w małych opakowaniach. Mam nadzieję że niedługo pojawią się w sprzedaży. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 3.12.2022 o 00:37, skybert napisał: Na kanale @The Home Brew Network pojawił się film z fermentacji New Zelland lagera tymi drożdżami: (!)https://www.youtube.com/watch?v=zkrhck-HGig&ab_channel=TheHomeBrewNetwork Fermentacja w 4 dni w ok 14C pod lekkim ciśnieniem, zero siarki, podobno wyszedł czysty lager. Ogólnie Gash (właśicial kanału) jest zachwycony. Te drożdże mogą być przełomowe szczególnie dla piwowarstwa domowego. W komentarzu Kegland pisze że Lallemand ma problem z uruchomieniem produkcji w małych opakowaniach. Mam nadzieję że niedługo pojawią się w sprzedaży. Chyba już ogarneli produkcję: Może się mi jeszcze uda coś na nich uwarzyć przed świętami. Edytowane 14 Grudnia 2022 przez skazi skybert i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Skąd brałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 34 minuty temu, zasada napisał: Skąd brałeś? https://www.pivoteka-tabor.cz/vareni-piva/lalbrew-novalager----modern-hybrid-lager-yeast--11g/ Nie wysyłają do Polski, ale mieszkam przy granicy więc zamówiłem do punktu odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Ok. Myślałem, że już gdzieś się pojawiły w PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Na stronie Lallemand Brewing, w zakładce Technical data sheet jest plik Lager Strain - best practices, który odnosi się do różnic między tym szczepem a innymi lagerowymi. Sprawa jest ciekawsza niż zakładałem, bo jeśli dobrze rozumiem to hybryda 75% S. cerevisiae z 25% S.eubayanus, gdy zwykłe drożdże lagerowe to hybryda 50% na 50% . Jest tam też sporo technicznych informacji. Wygląda na to, że produkują beta-glukozydazę i są zdolne do biotransformacji. skybert i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 No ciekawe. Mam sentyment do bayanusów. Swego czasu, jeszcze przed piwem fermentowałem nimi miody pitne. Z tymi drożdżami zatoczę koło Czekamy na sklep w PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 @skybertZ tego co wyczytałem na wiki wynika, że S.bayanus to też hybryda, a S.eubayanus to prawdopodobnie jeden z gatunków-rodziców zarówno S. bayanus jak i S. pastorianus. Nawiasem mówiąc jeśli kogoś interesują też bardziej naukowe aspekty piwowarstwa, to polecam podcast Brü Lab od Brülosophy, bywały interesujące odcinki o różnych dziwnych szczepach/gatunkach drożdży i hybrydach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikaz Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 Komus udało się je dostać w PL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 19 godzin temu, Nikaz napisał: Komus udało się je dostać w PL? Pytałem w sklepach i na razie nie przewiduja dostawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/lallemand-lalbrew-novalager-modern-hybrid-lager-yeast-11-g Ale poniosło ich z ceną zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 31.01.2023 o 21:22, skazi napisał: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/lallemand-lalbrew-novalager-modern-hybrid-lager-yeast-11-g Ale poniosło ich z ceną Ogólnie patrząc to suche zbliżają się cenowo do płynnych z FM Poniosło z ceną? zobacz tu https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-novalager-11-g%2Cc314%2Cp5809%2Cabab104a48ed34528%2Cpl.html Edytowane 2 Lutego 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Ciekawi mnie jakie będą wasze wrażenia z tych nowych drożdży. Jeśli ktoś je wypróbuję, prośba o informację jak przebiega na nich fermentacja i jakie uzyskujemy piwko. Edytowane 4 Lutego 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 W dniu 31.01.2023 o 21:41, anteks napisał: Ogólnie patrząc to suche zbliżają się cenowo do płynnych z FM Poniosło z ceną? zobacz tu https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-novalager-11-g%2Cc314%2Cp5809%2Cabab104a48ed34528%2Cpl.html No fakt, jeszcze drożej Mnie wyszły w Czechach ok. 25zł za paczkę (już z przesyłką), koszt 1 paczki bez przesyłki to 19zł. No ale Polacy bogaci, to mogą płacić więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Kupiłem. Jak uwarzę to się podzielę. Skoro Gash warzył New Zelland Lagera to ja chyba coś w stylu Polish Lagera uwarzę na szyszkach lubelskiego i żateckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 8 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Uwarzyłem na tych drożdżach czeskiego pilsa ok.12BLG (100% Extra Pale ze słodowni Crisp, chmiel Saaz), fermentował ok. 1,5 tygodnia w temperaturze 12 stopni, na kilka ostatnich dni podniosłem do 15-16 stopni. Później cold crush 2 dni i do butelek, po miesiącu w piwnicy (nie wiem ile tam jest stopni ale myślę że mniej niż 16 nie będzie) piwo jest praktycznie idealnie klarowne. Fajna słodowość, chmiel wyczuwalny, piana drobnopęcherzykowa, piwo jest bardzo rześkie i pijalne. Sensorykiem dobrym nie jestem, więc nic więcej nie powiem. Podczas fermentacji faktycznie 0 siarki. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 A jaka opłacalność tego? W stosunku do typowych szczepów dolnej fermentacji ? jak ktoś fermentuje ciśnieniowo to dla niego bez znaczenia jest temperatura więc tu nie ma argumentu za. A zakres do 20 st C czyli zakładam że optymalnie 16-17 st C bo tak się dzieje najczęściej - też trzeba kontrolować temperaturę, Ja mam takie wnioski że skoro mogę robić na szczepach lagerowych i muszę tam nastawiać czujnik temperatury to na szczepach ejlowych też muszę to robić - więc na tym nowym szczepie tak samo muszę postępować (oczywiście mam taką możliwość) - więc gdzie tu jest argument za ? Reasumując nic mi nie daje podniesienie zakresu temp. pracy drożdży o 5 st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 2 minuty temu, Piotr Ba napisał: nic mi nie daje podniesienie zakresu temp. pracy drożdży o 5 st C. A mnie daje. Przenoszę fermentację do piwnicy, gdzie fermentor stojąc na kafelkach utrzymuje temperaturę 15 st. A nawet jak się wahnie o 1 st to nic to nie wnosi. I na razie lodówka w odstawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 5 minut temu, zielony07 napisał: fermentor stojąc na kafelkach utrzymuje temperaturę 15 st Nie nie proszę Pana , to nie jest precyzyjna kontrola temp. Lodówka w odstawkę to dopiero jak się wyda 2 klocki na zestaw ciśnieniowy - tylko wtedy. Te piwnice i strychy to nie jest precyzyjna kontrola sondą. Więc te drożdże nie zwolnią mnie z konieczności kontroli sondą, a Bóg jeden wie czego one naprodukują w zbyt niskiej (stres drożdży) lub za wysokiej temperaturze. Fermentor utrzymuje 15 st C? proszę otworzyć w 3 dobie fermentacji i zmierzyć ile ma brzeczka fermentująca - szału nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 2 minuty temu, Piotr Ba napisał: Fermentor utrzymuje 15 st C? Owszem. Np. S-04 podnoszą temperaturę o 0.8 stopnia w moich warunkach. Nottingham jeszcze mniej, dokładność wg Ispindli. Drożdże które są tytułem wątku - nie wiem. I dlatego muszę spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukBeer Opublikowano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Dla ludzi nie mających miejsca na lodówkę oraz fermentacje ciśnieniową może być świetnym rozwiązaniem na uważnie czegoś lageropodobnego. Mimo ze już mi się pojawiła opcja na stabilne 10C to bardzo chętnie protestuje. Wcześniej kombinowałem z „lutrą” w 16C i miałem mieszane odczucia, lager to nie był, ale piwo bardzo neutralne i pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się